Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 31 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Daniel Neguţ

6 Septembrie 2012
Vizualizari: 2593
Comentează add

De la începutul lunii septembrie, posesorii de locuinţe care încă nu şi-au asigurat casa trebuie să încheie asigurarea obligatorie.

Asigurarea obligatorie a locuinţei

daniel-negut

Foto: Arhivă Agerpres.

Asigurarea obligatorie a locuinţei cuprinde riscurile de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii, ca fenomene naturale.
 
Este o asigurare care chiar este obligatorie şi care vă costă 10 sau 20 de euro (în funcţie de materialul de construcţie al clădirii, conform legii), pentru o valoare a eventualei despăgubiri de cel mult 10.000 sau – respectiv – 20.000 de euro!
 
Abia după ce aveţi această asigurare obligatorie, rămâne la alegerea dvs. dacă doriţi să vă mai asiguraţi suplimentar casa cu o asigurare facultativă, care să cuprindă şi alte riscuri în afară de cele trei menţionate, dar şi pentru a primi o despăgubire mai mare, în cazul nefericit în care vă este distrusă locuinţa.
 
Trebuie să ştiţi şi că autorităţile abilitate vă pot controla dacă aveţi asigurarea obligatorie prevăzută de lege, iar nerespectarea legii va fi considerată contravenţie şi va putea fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei.
 
Pe de altă parte, subliniem faptul că, în cazul poliţelor facultative de asigurare încheiate anterior datei de întâi septembrie şi care cuprind inclusiv cele trei dezastre naturale, poliţe aflate acum în derulare, acestea îşi produc efectele până la terminarea contractului (de regulă, un an de zile) şi deocamdata nu este necesar să încheiaţi asigurarea obligatorie.
 
Acest lucru se va întâmpla abia după ce vă expiră asigurarea facultativă pe care o aveţi deja, dată la care va trebui să încheiaţi asigurarea obligatorie, iar apoi, în completarea acesteia, dacă doriţi, să faceţi o altă asigurare!
 
Concluzia este că, dacă aveţi deja o asigurare facultativă complexă, puteţi sta liniştiti până la terminarea actualului contract.
 
Însă, dacă locuinţa dvs. nu are nici o asigurare în acest moment, atunci trebuie în cel mai scurt timp să încheiaţi asigurarea obligatorie!

Etichete asigurarea locuinţeicasăasigurarepoliţe facultative

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live