Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII ''IN MIEZ DE VARA'' (continuare) Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

5 Iulie 2022
Vizualizari: 352
Comentează add

Interdicţia "vine în contradicţie cu responsabilităţile asumate prin PNRR", care fac referire la creşterea diversificării investiţiilor fondurilor de pensii private obligatorii.

ASF interzice fondurilor de pe P II să investească în "private equity"

sergiu-stet

 Foto: Arhivă.

Interzicerea investiţiilor fondurilor de pensii private obligatorii (Pilon II) în fonduri private de capital (private equity) este o decizie care nu serveşte interesului economiei româneşti, susţin asociaţiile din mediul privat citate de Agerpres.
 
Interdicţia decisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară vine după o perioadă de câţiva ani în care limita acestor tipuri de investiţii a fost stabilită la 10%.
 
"În pofida acestei limite generoase care încuraja astfel de investiţii, doar recent fondurile de pensii au început să tatoneze prudent acest tip de investiţii, cu expuneri foarte mici. Cu alte cuvinte, nu există încă nicio istorie a investiţiilor care să permită o evaluare adecvată a oportunităţii interzicerii sau menţinerii lor. Interdicţia vine în contextul în care există angajamente pe termen lung deja semnate de unele fonduri de pensii, cu respectarea legislaţiei în vigoare, pentru subscrierea la fonduri de private equity", se precizează într-un comunicat al asociaţiilor din mediul privat.
 
Reprezentanţii asociaţiilor susţin că instabilitatea legislativă în acest domeniu este de natură să anuleze pe termen lung apetitul fondurilor de private equity de a se finanţa din România şi a finanţa România, precum şi orice intenţie a unui fond de pensii private obligatorii de a se angaja în viitor în astfel de finanţări.
 
Potrivit sursei citate, interdicţia vine în contradicţie cu responsabilităţile asumate prin PNRR, care fac referire la creşterea diversificării investiţiilor fondurilor de pensii private obligatorii, dar şi cu recomandările OECD, în calitate de consultant, pentru dezvoltarea pieţei de capital din România.
 
Comunicatul de presă a fost semnat de Asociaţia de Investiţii Private din România (ROPEA), Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), CFA România, Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF), Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Asociaţia Administratorilor Independenţi (AAI), Romanina Business Leaders (RBL). 
 

Etichete private equityasffinanciarP IIP 2PENSIIfonduri private

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live