Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Miercuri, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

19 Ianuarie 2010
Vizualizari: 3171
Comentează add

Patriarhia Română acuză CNSAS că ar duce o "campanie de denigrare a clericilor ortodocşi".

"Asasinate morale" cu complicitatea CNSAS

bogdan-mihai

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica. Foto: Mediafax

Patriarhia Română îşi manifestă indignarea şi dezaprobarea faţă de implicarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) în ceea ce numeşte "campania de denigrare a clericilor ortodocşi".

Într-un comunicat de presă, Patriarhia acuză CNSAS de un mod de lucru tendenţios, prin care se urmăreşte deconspirarea clericilor colaboratori ai Securităţii. Potrivit comunicatului Patriarhiei Române, CNSAS dă "verdicte pripite de presă prin care se operează, de fapt, asasinate morale la comandă".

Patriarhia acuză scurgeri de informaţii dinspre anumiţi funcţionari ai CNSAS către persoane numite în comunicat "mercenari mediatici", interesaţi "să umilească şi să lovească în slujitorii bisericii," înainte de pronunţarea instanţei de judecată civilă.

"Patriarhia Română, prin comunicatul de presă dat publicităţii, a ridicat problema în mod principial pentru că este o practică care tinde să devină curentă în cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii."

"În loc să respecte legea şi să aştepte sentinţa unei instanţe de judecată civilă, unii funcţionari publici de la această instituţie publică, plătită din banii noştri, preferă să ofere informaţii speculative, pe surse, către diferiţi jurnalişti, şi toate acestea ne îndreptăţesc să credem că este vorba de o campanie concertată", a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române."

"Patriarhia Română constată faptul că acum, la mai bine de zece ani de când funcţionează această instituţie, analizele nu se fac în spiritul dreptăţii şi al adevărului. Inclusiv pe parcursul anului trecut, ca şi la începutul acestui an, am constatat fel de fel de informaţii trunchiate oferite, pe surse, diferiţilor jurnalişti", a mai adaugat el.

Documentele CNSAS, "obţinute de rude"


"CNSAS nu se implică în niciun fel în dezbaterile din presă în legătură cu preoţii ortodocşi", afirmă instituţia, în replică la acuzaţiile Patriarhiei Române, precizând că informaţiile apărute în mass-media au fost obţinute legal.

"Dat fiind cadrul său legal de organizare şi funcţionare, CNSAS are obligaţia de a pune la dispoziţia persoanelor îndreptăţite copii ale documentelor din dosarele întocmite de fosta Securitate pe numele acestora.

"Acest drept poate fi exercitat de titular sau de rudele acestuia, până la gradul al IV-lea. Facem precizarea că documentele discutate recent în presă au fost obţinute de la CNSAS pe această cale", arată reprezentanţii Consiliului, într-un comunicat de presă emis marţi.

IPS Bartolomeu Anania, în vizorul CNSAS

CNSAS nu s-a pronunţat încă în cazul Mitropolitului Bartolomeu Anania, dar Patriarhia Română suspectează că informaţii din surse CNSAS au stat la baza unor articole de presă apărute la începutul anului 2010 în care Mitropolitul Bartolomeu, fost deţinut politic, este acuzat că ar fi dat note informative şi ar fi colaborat cu Securitatea.


Potrivit informaţiilor din presă, CNSAS l-ar fi identificat, în ianuarie 2008, pe IPS Bartolomeu ca fiind informatorul "Apostol" din dosarul de urmărire a lui Antonie Plămădeală, fostul mitropolit al Ardealului.

Lui "Apostol", unul din cei 35 de informatori din dosarul de urmărire informativă al lui Plămădeală, îi sunt atribuite două note, ambele datate în 1964.

Verdicte CNSAS pentru ierarhi ortodocşi

Potrivit redactorului nostru Remus Rădulescu, CNSAS a dat până acum verdicte de poliţie politică în cazul a 6 ierarhi ai BOR: Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului, Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ de Alba Iulia, Arhiepiscopul Pimen Zainea al Sucevei şi Rădăuţilor, Episcopul Visarion Bălţat al Tulcei, Arhiepiscopul Calinic Argatu al Argeşului şi Muscelului şi Arhiepiscopul Casian Crăciun al Dunării de Jos.

Cinci dintre ei au contestat verdictul în instanţă, iar doi au obţinut revizuirea deciziei CNSAS: IPS Andrei Andreicuţ şi IPS Calinic Argatu. Alţi doi au procese în derulare.

Dintre toţi ierarhii pentru care CNSAS a dat verdicte de poliţie politică, au rămas definitive cele date în cazul IPS Nicole Corneanu şi IPS Pimen Zainea.


Etichete CNSASBiserica Ortodoxă RomânăPatriarhia Românădosarecomunismsecuritate

Articole cu teme similare:

Notice: Uninitialized string offset: 0 in /var/www/romania-actualitati.ro/html/lib/Cake/View/Helper/HtmlHelper.php on line 704 demolarea-bisericilor-in-comunism

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live