Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

20 Mai 2022
Vizualizari: 381
Comentează add

Armata rusă se concentrează pe ocuparea regiunii Donbas din Ucraina.

Armata rusă se concentrează pe ocuparea regiunii Donbas din Ucraina

florin-lepadatu

  Clădire administrativă din Harkov afectată de atacurile armatei ruse. Foto Serghey Kozlov

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - În Ucraina, trupele ruse se concentrează pe controlarea Donbasului, după ce militarii ucraineni de la Combinatul Azovstal din Mariupol au încetat lupta iar o parte dintre ei au fost evacuați în teritoriile controlate de Rusia.

Ministrul rus al apărării a susținut astăzi că trupele sale ar fi cucerit aproape în întregime regiunea ucraineană Luhansk, însă ucrainenii spun că încă rezistă.

Rușii încearcă acum să încercuiască forțele ucrainene în zonele Lisiceansk și Severdoneţk, două orașe aflate pe cele două maluri ale râului Doneţ, în regiunea Luhansk - a spus astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Kiev.


Chiar dacă se pare că Donbasul este prioritatea rușilor, aceștia nu menajează nici celelalte regiuni ale Ucrainei.

Au fost semnalate bombardamente de artilerie sau atacuri cu rachete și în nord, dar și în sud, la Odesa.

Chiar cu puțin timp în urmă s-au auzit explozii în acest oraș-port de la Marea Neagră.


Un expert de la Chișinău, fost militar de carieră și veteran al războiului din Afganistan și al celui de la Nistru din 1992, spune că rușii nu vor încerca să cucerească Odesa și că se vor opri în regiunea învecinată, Mikolaiv.


Reporter: Mario Balint - ”Armata rusă aflată în sudul Ucrainei își va consolida pozițiile defensive în regiunea Mikolaiv și nu va porni nicio ofensivă spre Odesa - este de părere fostul locțiitor al șefului Marelui Stat Major al Armatei Moldovenești în perioada 1999-2001, colonelul în retragere Andrei Covrig, care însă atrage atenția că în scenariul prevăzut de statele majore ruseşti se află incluse și forțele militare din regiunea Transnistriei.


Andrei Covrig: ”La momentul de față e evident că n-o să meargă mai departe de Mikolaiv. Deci scopul ăsta e, cât de cât, parțial. Evident că ei voiau să pună mâna dintr-odată pe Ucraina; n-au pus mâna pe Ucraina. În fond, e /de la sine/ înţeles că vor merge în estul Ucrainei. Însă lovitura care va fi foarte dură e de aşteptat în regiunea Gomel înspre Kiev, la nord. Evident că ei au încercat să pună mâna pe Kiev, însă n-a luat foc chestia asta. În chestia asta sunt planificate și contingentul ăsta militar rus, inclusiv armata transnistreană, care în fond e o bucățică a armatei ruse; să nu ne amăgim. Ucrainenii au opus o rezistenţă enormă, asta e fără doar şi poate. Eu personal nu m-am aşteptat că ucrainenii, dacă o să reziste undeva măcar la o săptămână, 3-7 zile, înseamnă că o să înceapă să lucreze absolut alte mecanisme. ”

Rapoartele militare arată că forțele ruse au ocupat linii defensive în regiunea Mikolaiv, unde se duc principalele lupte terestre - potrivit Comandamentului Sud al Armatei Ucrainiene. În regiunea Herson, ocupată de forțele ruse, a crescut numărul punctelor de control și autoritățile ruse sprijină locuitorii care doresc să părăsească provincia și să se refugieze în Crimeea.”


Etichete ucrainarazboi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live