Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

26 Iulie 2017
Vizualizari: 2135
Comentează add

Va fi achiziţionat cel mai modern sistem Patriot. Decizia ţine cont de riscurile la adresa spaţiului aerian al României şi de parteneriatul cu Statele Unite.

Armata României a optat pentru sistemele antiaeriene Patriot

radu-dobritoiu

Ministerul Apărării Naţionale a optat pentru sistemul de apărarare antiaeriana Patriot şi, dacă toate procedurile vor fi parcurse fără obstacole, în noiembrie România va achita prima tranşă pentru această achiziţie. Ministrul apărării naţionale Adrian Ţuţuianu a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că se intenționează achiziționarea modelului cel mai modern al Sistemului Patriot, răspunzând astfel şi la comentariile apărute în presă pe această temă. Decizia pentru sistemul Patriot ţine cont de riscurile la adresa spaţiului aerian al României, de parteneriatul cu Statele Unite, cel mai important garant de securitate al României; nu în utimul rând, sistemele de rachete sol-aer aflate în prezent în dotarea Armatei României sunt depășite, cele mai multe de producție sovietică.

Forţele Aeriene Române vor recepționa în luna septembrie ultimele 3 aeronave multirol F-16 din escadrila de 12 aparate cumpărate din Portugalia. Tot pentru modernizarea Armatei României, în acest an va fi demarată procedura pentru achiziționarea a încă 36 de aeronave de luptă F-16 modernizate (achiziție până în 2026).

Ministrul Adrian Ţuţuianu a recunoscut că există întârzieri în derularea achiziţiilor publice dar va urgenta cât mai multe proceduri. Unul dintre motivele acestor întârzieri este lipsa personalului calificat în achiziţii publice dar se vor face eforturi pentru a rezolva această problemă, inclusiv prin pregătirea unui număr de aproximativ 70 de specialişti în achiziţii în cadrul MApN.

În prezent Ministerul Apărării Naţionale are în executare mai multe programe de achiziţii: 31 de transportoare blindate Pirana, sisteme de artilerie reactivă, rachete portabile anti-tanc, radar tridimensional mobil, recepţia celor 3 aeronave F16 din cele 12 cumpărate din Portugalia. Până la sfârşitul anului vor fi cumparate autobuze şi microbuze pentru necesarul urgent al Armatei şi se intenţionează şi achiziţionarea a 173 de camioane pentru transport trupe.

În următoarea perioadă vor fi luate măsuri pentru accelerarea achizițiilor pentru Armata României astfel încât proiectele mari de înzestrare, aprobate de Parlament în luna mai, să fie implementate cât mai repede. Ministrul  Adrian Ţuţuianu a mai spus că se va dinamiza relaţia dintre ministerele apărării naţionale şi economiei având ca obiectiv principal implicarea industriei de apărare de la noi din ţară în procesul de echipare a Armatei României. În privinţa achiziţiilor externe, ministrul apărării a precizat că se va aplica offset-ul în toate situaţiile în care acest lucru este posibil.

Ministrul Adrian Ţuţuianu s-a referit astăzi şi la bugetul apărării, menţionând că vor fi făcute anumite majorări având ca prioritate scurtarea termenelor pentru achizițiile publice şi o mai bună execuţie bugetară.

Răspunzând unei întrebări puse de redactorul Radio România Actualităţi Radu Dobriţoiu, ministrul apărării naţionale Adrian Ţuţuianu a adus precizări în legătură cu componenta informaţională a războiului hibrid dus dinspre răsărit, inclusiv în zona achiziţiilor pentru înzestrarea Armatei României:

 „Nu cred că suntem copii să nu înțelegem că interesul unora este de a arăta că statul român nu face suficient pentru securitatea naţională. Că nu abordează corect nu ştiu ce problemă de acest tip. În sensul acesta trebuie să dăm un răspuns adecvat, să dăm explicaţiile necesare  opiniei publice, în aşa fel încât MApN să aibă susţinerea populaţiei pentru proiectele pe care le implementează.

Săptămâna viitoare o să am a doua şedinţă de Colegiu a Ministerului şi un punct pe ordinea de zi va fi legat de modul în care răspundem acestor provocări. Am aprobat o strategie [de contracareare a războiului hibrid – n.n.] care nu va fi publică… Adică anumite lucruri vor fi publice, altele nu.”

În conferința de presă susţinută la sediul MApN, ministrul Adrian Ţuţuianu a anunțat că Spitalul Militar Central va intra în acest an într-un proces de reabilitare şi modernizare, proiect ce va costa Armata României 50 de milioane de euro şi va dura aproximativ 3 ani. Vor fi construite: un nou pavilion cu 12 etaje dar şi o clădire pentru tratarea şi recuperarea militarilor răniţi în teatrele de operaţii; va fi refăcut complet un pavilion ce are risc seismic ridicat (risc seismic 1). Se serviciile Spitalului Universitar de Urgență   Militar Central Dr. Carol Davila beneficiază atât personalul din sistemul de apărare naţională dar şi populația civilă iar ultimele lucrări de reabilitare au fost făcute în anul 2008.


Etichete Achiziție sisteme Patriotachiziție 36 aeronave F-16Reabilitare Spitalul Militar Central173 camioane pentru Armataradar tridimensional mobilconferinta presa Adrian TutuianuRadu Dobritoiu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live