Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Armata română "este recunoscută în teatrele de operaţiuni"

Interviu cu Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale şi preşedinte executiv al partidului Uniunea Naţională pentru Progresul României.

Armata română "este recunoscută în teatrele de operaţiuni"
Ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea. Foto: Mediafax.

Articol de Silvia Ilieş, 12 Mai 2010, 16:08

România a traversat, în ultimele zile, confuză şi nedumerită, unele estimări privind viitorul său economic. Pe toate planurile, risc de incapacitate de plată, dacă nu se vor face toate sacrificiile majore, cum ar fi tăieri de venituri de la toţi salariaţii, pensionarii, bebeluşii şi părinţii acestora, elevii, studenţii, şomerii, mililtarii, ofiţerii şi cine o mai fi - sau în altă variantă, măriri de taxe şi impozite.


Politicienii au ales sacrificiu de la toţi. Nu este încă clar, până vineri, când s-ar putea să fie şi sacrificii, şi taxe. România însă are şi obligaţii internaţionale, are de plătit faptul că este membru NATO, membru al UE, cu procente din produsul intern brut, alocate domeniilor strategice, printre care şi armata. Vă întreb, mai putem să ni le respectăm?

Gabriel Oprea: Vreau să fiu foarte clar şi foarte sincer. Acum câteva zile, am primit vizita secretarului general al NATO, domnul Anders Fogh Rasmussen, care - vă spun - ne-a dat un mesaj extraordinar.

A spus că facem o treabă - românii, militarii români din teatrele de operaţii - extraordinară, sunt profesionişti, oameni modeşti şi buni camarazi. L-am asigurat, în primul rând, i-am spus domnului secretar general, cum era normal, că traversăm - ştia şi dânsul - este criză mondială, că în România, traversăm o criză fără precedent, în ultimii ani, că din bugetul alocat, când am intrat în NATO, şi toţi aplaudam de 2,38, acum avem un buget de aproximativ 1, 31, cam la fel cu cel de anul trecut, buget care - vă spun, la modul sincer - ne descurcăm foarte greu.

Foarte greu dar - în acelaşi timp - armata este cunoscută sau Armata Română este cunoscută şi prin unitatea de corp - solidară. Trebuie să fie solidară cu poporul român. Sunt condiţii grele, vă spun, avem un buget - am afirmat-o public - aproape de cota de avarie, dar l-am asigurat pe secretarul general NATO că ne vom îndeplini misiunile atât ân ţară, dar mai ales peste hotare, în teatrele de operaţii, ca şi până acum. Încă o dată repet, este foarte greu şi acest lucru se face şi cu multă ambiţie, dar dacă vrei să îţi schimbi locul şi rolul, în Europa şi în lume, trebuie să te baţi pentru asta - la modul adevărat.

Domnule ministru, cum o veţi face, pentru că această armată trebuie înzestrată, trebuie reformată, trebuie întreţinută, ca să acţioneze în teatrele de operaţiuni sau în cadrul unor conflicte deschise, este un loc în care se pierd oameni, numiţi eroi. De astăzi avem 22 de eroi, pe teatrele de operaţiuni. Cum veţi face?

Gabriel Oprea: În primul rând că avem 23, cu cel de astăzi. Astăzi am avut încă un coleg care a murit şi este un erou, vă spun eu, un băiat tânăr, un băiat de 31 ani, tatăl unui copil. Îl cheamă Leu Valerică, din Braşov, soţia lui este tot militar.

Face, fiindcă - vedeţi şi dumneavoastră - dacă vrei să-ţi schimbi soarta, mai trebuie să ţi-o şi ei în propriile mâini. Militarii români se duc în teatrele de operaţii, nu pentru bani, cum spunea cineva, chiar cineva din Senat spunea, chiar zilele trecute, se duc, în primul rând, pentru demnnitatea acestei ţări. Voi spune chiar ce am spus eu în Senat, se duc pentru liniştea copiilor noştri şi pentru a lupta împotriva terorismului internaţional.

Eu vreau să vă spun că sunt ţări mult mai puternice decât România, şi economic, şi militar, în jurul nostru, şi sunt foarte multe acte teroriste. Au sărit - nu vreau să intru în acest subiect, asta este ceva groaznic.

De aceea se duc militarii români, fac parte din, acum România este într-un proiect normal. Este membru NATO, este membră în UE. Soarta noastră, dar şi a copiilor noştri, mai ales, s-a schimbat în bine. De aceea se duc militarii români, fiindcă avem amgajamente internaţionale, atât în Europa, dar mai ales în NATO, şi militarii români, în momentul când vine vicepreşedintele american, domnul Biden, anul trecut, în România, şi spune că militarii americani sunt mândri că luptă umăr la umăr cu militarii români, şi am fost în Afganistan, am fost cu domnul preşedinte Băsescu, şi lucrurile stau chiar aşa. Discutam, de exemplu, cu domnul general McChrystal, comandantul trupelor aliate de acolo.

Avem în subordine şi este singura comandă, o companie de militari americani în subordinea militarilor comandantului unităţii române. Este un lucru fără precedent, şi toţi spuneau că militarii români sunt modeşti, sunt serioşi şi buni camarazi, chiar aşa s-au exprimat.

Poate nu avem tehnologia de vârf a aliţilor, poate nu avem nici dotarea lor, şi este clar că aşa este, dar avem oameni hotărâţi să schimbe soarta acestei ţări, în tăcere, modeşti, vă spun că luptă cu adevărat şi a schimbat imaginea României.

România se vede altfel, mă uitam şi la domnul Rasmussen, care dă mesaje foarte grele peste tot, vă spun că a dat un mesaj sincer, şi mi-a spus, domnule suntem mândri de oamenii dumneavoastră. Păi acest lucru, de aceea armata română este pe locul doi de sute de ani în orice sondaj în România, după biserică, şi e normal să fie aşa, fiindcă poporul, românii au încredere.

Avem nevoie, mai ales în ultimii cinci ani de consecvenţă cu partenerii din NATO, chiar şi în Uniunea Europeană, mă refer acum pe partea de NATO, că sunt ministrul apărării, vă spun suntem priviţi altfel. Suntem oameni predictibili, suntem oameni care avem un alt loc şi un alt rol în cadrul Alianţei nord atlantice, şi este un lucru extraordinar, existăm. Scutul antirachetă, a adus clar, un plus de securitate României, dar nu numai României.

În momentul când va fi accesat în tot estul Europei, avem un rol foarte important, şi acest rol este adus, vă spun, de militarii români şi n-am spus-o, şi o să o spun tot timpul. Suntem în momentul de faţă cel mai bun ambasador al imaginii României în lume, suntem cunoscuţi cu oameni hotărâţi, serioşi, şi buni profesionişti.

Cum suntem trataţi din punct de vedere legislativ în actualul context politic din România? Aceşti eroi au statut de veterani? Ce se va întâmpla cu pensiile lor? Cum îi vom trata de acum înainte? Oare sunt şi militari care sunt acum în stradă printre pensionarii care protestează? Cum puteţi să îi protejaţi domnule ministru, totuşi?


Gabriel Oprea: Acum e foarte greu, foarte greu fiindcă, în primul rând eu sunt ministrul apărării naţionale şi vorbesc despre militarii mei, ca să spun aşa, eu având o educaţie miltar, fost militar de carieră. Este foarte greu, vorbeam de un buget la cota de avarii, vorbeam de faptul că, chiar pe 9 mai am sărbătorit trei zile foarte importante în statul român: Ziua Independenţei, Ziua Victoriei şi Ziua Europei, cred eu, cu onoare, cu demnitate şi chiar cu mândrie.

Militarii români au fost, sau, de militarii români sunt legate toate etapele importante din acest stat, România, mai ales de modernizarea statului român, şi s-a făcut cu jertfe supreme. Nu e cazul să ne amintim de militarii români doar la greu, sau atunci când ei mai trebuie să şi moară fiindcă faţă de toate categoriile sociale care cu adevărat merită respectate, legătura dintre popor şi armată nu e o lozincă, chiar există. Există în esenţa acestui popor, în geneza lui.

Militarii în orice armată, dar vorbesc de armata României, mai au încă un contract faţă de celelalte categorii sociale care, încă o dată repet, toate trebuie respectate, mai au un contract cu ţara, şi au un jurământ. Jur să îmi apăr ţara chiar cu preţul vieţii, şi o fac, dovadă doar ce s-a întâmplat în teatrele de operaţii după '90 încoace, avem 23 de eroi, şi eu vă spun doamnă că nu se duc pentru bani.

Se duc şi pentru bani, se duc în primul rând că îşi iubesc ţara, şi eu vă spun că nimeni, luaţi pe stradă, cine vrea să meargă, am fost în teatrul de operaţii, adică la război, e foarte greu, trebuie să fii curajos.

Mai trebuie să ai ceva, în momentul când se cântă imnul naţional trebuie să tresari, cine nu face treaba asta sau nu tresare când aude... unde este departe în România, cuvântul România şi nu tresare nu are ce căuta, şi nici nu se duce, vă spun eu.

Şi, totuşi, mă întorc la întrebarea importantă.

Gabriel Oprea: Vizavi de pensiile militarilor.

Pensiile militarilor au fost respinse, ca tot proiectul de modificare a Legii pensiilor, în Senat. Ce faceţi dumneavoastră? Astăzi, primul-ministru a decis sau, cel puţin, a spus că se vor tăia pensiile militarilor, ofiţerilor, diplomaţilor, celorlalte categorii care au pensii speciale. Ce faceţi dumneavoastră în faţa oamenilor pe care îi reprezentaţi, cu emoţie?

Gabriel Oprea: În primul rând, când s-a discutat, a intrat în dezbaterea publică Legea pensiilor militare, am reacţionat în mod predictiv. În ce sens? Eu am strâns toţi militarii din toate structurile pe apărare, ordine publică, siguranţă naţională pe două eşaloane. În primul rând, specialiştii în domeniul financiar-contabil din aceste şapte instituţii şi pentru prima oară, cred eu, toate asociaţiile în rezervă şi în retragere, veterani de război, din toate cele şapte instituţii pe linia securităţii naţionale, apărare, ordine publică, siguranţă naţională, şi timp de cinci luni de zile au lucrat aceşti specialişti militari cu specialiştii din Ministerul Muncii, inclusiv cu domnul ministru Şeitan.

În momentul în care legea a intrat în parlament, au venit oamenii la mine, militari din aceste şapte instituţii, şi mi-au spus: domnule ministru, ni se înjumătăţesc pensiile. Pensiile noastre, probabil sunt aceste simulări, nu au fost făcute corect. Noi prezentăm punctul de vedere, fiindcă pensiile militarilor, a tuturor categoriilor de militari, se micşorează între 19% şi 69%.

De fapt, media este în jur de 50%. Vă dau un exemplu: un subofiţer care în baza acestei legi ar trebui să iasă la pensie, primea 20 de milioane de lei vechi, în baza cu ce s-a propus de Ministerul Muncii ar fi luat sub zece milioane, nouă milioane şi ceva. Deci, o scădere de 52%.

Şi atunci a trebuit să ies public şi să spun că este o greşeală, că aceste pensii se înjumătăţesc. Am luat chiar cuvântul în Senat. Am discutat la guvern. Primul-ministru a înţeles şi mă sprijină în momentul de faţă şi eu sunt convins că pericolul de înjumătăţire a pensiilor, toate pensiile, a trecut.

Staţi puţin, nu îmi este clar. Deci, pericolul de înjumătăţire a pensiilor militare, conform vechii legi, care este acum în parlament, a trecut?

Gabriel Oprea: A trecut. De ce, doamnă?

Dar nu vine o nouă lege a pensiei acum?

Gabriel Oprea: Noi vorbim de noua lege a pensiilor, unde erau nişte simulări greşite pentru militari. Am ridicat această problemă, s-a înţeles şi se vor face corecturile necesare în parlament. Acum, toţi parlamentarii, toţi senatorii partidului nostru, Uniunea Naţională pentru Progresul României, au votat în mod consecvent şi nu demagogic pentru militari. Acest lucru s-a văzut în toate şedinţele din Senat.

Am avut chiar şi o moţiune politică pentru pensiile militarilor, o moţiuen care, vă spun, nu a mai existat niciodată. Nu poţi să faci o moţiune unui ministru al apărării care nu dă el pensiile pe domeniul respectiv. Pe un ministru al apărării poţi să-l ataci pe domeniul militar, dar nu pe un domeniu pe care nu îl acord.

Aceste drepturi nu le acordă ministrul apărării, dar mie îmi plac dezbaterile şi chiar mi-a plăcut şi am spus că sunt mândru de faptul că am adus în dezbaterea publică probele ale Armatei Române. Toţi parlamentarii, cel puţin declarativ, vor să sprijine Armata Română. Este un lucru extraordinar, nu s-a mai întâmplat de mult timp.

Şi vă spun: de problemele militarilor români nu prea s-a mai interesat nimeni în ultimii ani. Nici chiarmass-media.

A părut că dumneavoastră eraţi, într-un fel, o voce singulară împotriva guvernului care a trimis această lege în parlament.

Gabriel Oprea: Doamnă, nu am vrut să par aşa, dar nu puteam să o fac altfel. Am atras atenţia, la timpul potrivit, Ministerului Muncii. A trebuit să fac ceva. Mai mult, mi-am pus demisia pe masă.

Cănd v-aţi pus demisia pe masă?

Gabriel Oprea: La modul plastic discutăm. Am anunţat că îmi dau demisia, dacă pensiile militarilor se înjumătăţesc. Şi nu am făcut-o doar declarativ. Eu am mai făcut-o, mi-am mai dat demisia şi când eram la interne şi când au vrut să vină pe acolo nişte mafioţi, mi-am dat demisia şi nu am discutat cu treaba asta. Deci, eu spun ce am mai făcut, nu ce o să fac. Pe de altă parte, este foarte important...Spuneam că am adus în dezbaterea publică problema Armatei Române.

Astăzi, de exemplu, tot Guvernul României s-a ridicat în picioare şi primul-ministru a anunţat moartea unui erou, doamnă, în Afganistan, un om care luptă acolo pentru demnitatea României şi am mai spus eu şi pentru linişterea copiilor noştri, chiar asta face. Cred acum revenind la pensiile militarilor, camera decizională este Camera Deputaţilor. Toţi parlamentarii UNPR-işti vor vota "pentru".

Avem 18 voturi în Camera Deputaţilor. Am avut 10 în Senat. Toate amendamentele din Senat pentru militari au fost votate cu sprijinul nostru şi am anunţat-o la modul clar: noi votăm cu militarii. Şi v-am spun de ce şi eu cred că militarii români merită acest lucru pentru ceea ce fac.

În contextul acesta şi a declaraţiilor politice care au fost făcute, nu se ştie ce se va întâmpla după vineri. Vreau să vă trag puţin de limbă să ne spuneţi cam ce va face guvernul, dar în acest context se vor lua 15% din pensiile militarilor?

Gabriel Oprea: Sunt două lucruri total diferite. Un lucru în care mă bat în parlament şi eu cred că voi reuşi ca pensiile militare să nu scadă şi vreau să vă mai spun că m-am întâlnit în 15 judeţe - mie îmi place să merg direct printre oameni - cu toţi pensionarii militari şi le-am spus clar: "S-ar putea să intervină următorul lucru. S-ar putea ca pensiile militarilor, cele de la 3.000 în jos să nu scadă deloc.

Oricum am rezolvat problema extraordinar de importantă: pensiile să nu se mai înjumătăţească, toate pensiile. S-ar putea, în actualul context al crizei declanşate şi măsurilor luate, ca pensiile militare de la 3.000 în jos să nu scadă şi să scadă foarte uşor cele de la 3.000 în sus. E greu să te baţi pentru pensiile de 40-50 de milioane. Încă o dată repet, ca să fiu clar, se micşorează puţin acestea, dar ce reprezintă pe tot sistemul militar?

De la 3.000 în jos să rămână exact cum sunt acum, înseamnă 88% pe tot sistemul - apărare, ordine publică, siguranţă naţională - şi 91% la Ministerul Apărării Naţionale. De ce? Că erau puţin mai mici. Şi cred că este o misiune îndeplinită dacă pot să fac treaba asta.

Pe de altă parte, din moment, armata este solidară cu poporul român. Să ştiţi că s-au luat măsuri extrordinare chiar dacă domeniul de ordine publică şi de siguranţă, de apărare trebuie tot timpul să fie cuantificat, să poată să fie performat, să aibă reacţie. Nu ne jucăm cu securitatea naţională.

Dacă se întămpla ceva pe teritoriul naţional al României, militarii români răspund de treaba asta şi este legea, şi este o lege foarte grea. Pe de altă parte, spuneam că vorbim despre solidaritate, să rămânem uniţi. Normal că toate pensiile, toate salariile militarilor din ţară se vor diminua aşa cum spune legea, legea este pentru toţi...

Care lege, domnule ministru?

Gabriel Oprea:...sau hotărârea parlamentului care se va face. Va fi o hotărâre a parlamentului. Spunea că unde e lege, nu-i tocmeală - în sensul ăsta vorbeam . Îmi place lege şi ordine - chiar îmi place această deviză, ca să ştiţi, cum îmi place şi progresul României, fiindcă aici trebuie să ajungem.

Deci hotărârea în Parlamentul României, fiindcă aici sunt reprezentanţii poporului, dacă se hotărăşte ca toată lumea, toţi să dăm 15%, să ne fie diminuate pensiile este în regulă, trebuie să fim uniţi şi să plătim; salariile 25% plătim toată lumea, inclusiv militarii. Important este altceva: să putem să trecem urgent sau cât mai repede această criză.

Cât timp durează această periodă de trebuie să fim solidari? Cât gândeşte guvernul să...

Gabriel Oprea: Doamnă, m-aş uita la ceas, dacă ar fi după mine, să dureze foarte puţin. Nu ştim cât durează şi cred că nimeni nu poate şti în contextul în care dacă ne uităm în jurul României vedem ce se întâmplă, de exemplu, în Grecia, o ţară mult mai puternică decât a noastră din toate punctele vedere şi vedem că acolo este anarhie.

Ne uităm acum că sunt semne în toată Europa şi nu vreau să dau nume, dar este criză mondială. Cum spuneam sau o spun: nimeni nu a adus-o de acasa, cu atât în România. Aceasta a fost dacă vreţi să ştiţi şi modul sau ... De ce am luat decizia să intrăm la guvernare?

Eram parlamentari independenţi şi am plecat un grup de 30 parlamentari şi am intrat pentru stabilitate. Vă aduceţi aminte, era anarhie politică şi economică, deci nu funcţiona guvernul, şi atunci am intrat şi am adus stablitate fiindcă într-o situaţie grea trebuie să stabilizezi, acesta este de fapt interesul naţional să te uneşti. Românii s-au unit de mai multe ori

Să facem un efort extraordinar ca şi altădată să ne unim şi să sperăm că găsim modalităţile şî să luăm măsuri extraodinare să putem să...această situaţie de criză să dureze cât mai puţin.

Două întrebări.

Gabriel Oprea: Vă rog. Să fie uşoare.

Nu ştiu, dumneavoastră o să decideţi. Pe zona siguranţei naţionale şi a ordinii publice, o întrebare: cei care vor participa pe străzi la mitinguri, demonstraţii, iată şi astăzi, şi care asigură ordinea şi...

Gabriel Oprea: Nu este problema armatei române, este problemă de ordine publică, întrebaţi la alt minister.

Nu ar acţiona niciodată împotriva oamenilor care ies pe stradă, chiar dacă vor fi mobilizaţi, dacă vor fi...?

Gabriel oprea: De cine vorbiţi?

De cei care sunt în subordinea dumneavoastră, în caz că va fi...

Gabriel Oprea: Vorbiţi de Armata română? Amata română, conform Constituţiei, nu iese pe stradă decât pe timp de război.


A doua întrebare, apropo de sprijinul pe care partidul dumneavoastră îl acordă guvernului Boc, din care dumneavoastră faceţi parte, ieri aţi fost primul care a dispus unele măsuri de reducere a cheltuielilor din minister. O să vă întreb care şi, în paralel cu asta, cât mai sprijiniţi guvernul Boc? Sau aţi dori o formă mai extinsă de a participa la guvernare în guvernul Boc?

Gabriel Oprea: Nu, doamnă, în primul rând vreau să vă spun... V-am spus, geneza formării acestui partid a plecat... Am fost, eram ministru de interne, am câştigat greu o competiţie în partid, foarte greu, e greu să câştigi împotriva preşedintelui partidului sau a altor oameni foarte influenţi.

Am câştigat-o fiindcă oamenii din ţară mă ştiau că sunt serios, muncisem şi eu acolo... Sunt un om care are multe, o grămadă de defecte. Printre puţinele calităţi, sunt un om serios şi mă ţin de cuvântş şi am demnitate, merg cu ea până la capăt.

Am câştigat competiţia, am fost ministru de interne, fusesem ministru delegat pe administraţie, am fost şi prefectul capitalei, am muncit, să ştiţi. Şi în momentul acela mi s-a impus pe criterii politice să numesc nişte oameni despre care organele competente din statul român spuneau că sunt bănuite de crimă organizată.

Şi atunci, orice om, orice român, orice om care are respect faţă de lege nu poate să numească astfel de oameni. Şi nu i-am numit. Am numit pe cine am crezut şi am văzut că sunt respectaţi în acel minister şi sunt oameni despre care aceste instituţii abilitate spuneau că sunt oameni profesionişti. Normal, mi s-a retras sprijinul politic, mi-au cerut-o domnul Hrebenciuc, domnul Vanghelie, excluderea din toate funcţiile şi cred eu că m-am comportat bărbăteşte. Aveam o organizaţie de partid, Ilfov, oamenii ăia au ieşit în stradă pentru mine, putea fi dizolvată... Şi am spus: măi băieţi, staţi liniştiţi... Şi mi-am dat demisia din toate funcţiile, ministru... Din toate funcţiile!

Vreau să spun, apropo de armată, ca să vedeţi puţin că sunt totuşi oameni cu onoare, când am intrat în partidul acela, lângă mine a venit Anghel Iordănescu, general, era antrenorul echipei naţionale de fotbal. Vă spun sincer şi trebuie să o recunosc, mi-a adus un plus extraordinar de mare, este un om foarte simpatizat, este antrenorul secolului, o personalitate în România.

Dar după ce am plecat a fost primul care a venit şi mi-a spus: Gabi, am venit împreună, plecăm împreună. Un prieten la nevoie se cunoaşte şi mai ales un om de onoare. Aşa fac militarii. Deci am plecat, după care am fost primul deputat din Parlamentul României independent, aşa scrie la regulament, scrie acolo: dacă nu ai niciun partid, eşti independent, el era singurul senator; chiar ne întâlneam în grup şi spuneam că suntem "partidul independenţilor". Şi au venit mai mulţi colegi. Deci nu traseişti, nu trădători... Nu am trădat probabil decât mafia.

Independenţi... Noi eram... Ne-am format noi un partid, Ne-am strâns 30 de parlamentari... Sunt oameni care ştie să convingă şi sunt un om care este luat în serios. Vă spun, sunt un om care se ţine de cuvânt. Am alte defecte, dar nu le spun acum. Şi am stabilit, acest grup... Prima dată a fost un grup care a luat hotărârea să sprijine guvernul în momentul ăla, fiindcă era instabilitate politică şi economică.

Şi vă spun că dacă n-o făceam cred că ajungeam înaintea altor state cu anarhie. Şi am putut să aducem acest plus de echilibru, după care am creat un partid de centru stânga şi vă spun de ce: fiindcă în centru întotdeauna...

Nu, un partid de centru stânga pentru care... Îi veţi reprezenta pe cei mulţi şi defavorizaţi...


Gabriel Oprea: Da, vă răspund...

...şi vă întreb în acest moment ce faceţi.

Gabriel Oprea: Acum vă şi răspund. Dacă mă lăsaţi, vă şi răspund.

Vă rog.

Gabriel Oprea: În primul că avem, trebuie să vă explic puţin, avem doi piloni importanţi ai acestor partid: Uniunea Naţională, pentru progresul României...este interesul naţional. Deci, este partid al tuturor românilor, al tuturor românilor sau şi al celor care nu au fost niciodată sau nu s-au simţit niciodată reprezentaţi de alte partide: al bătrânilor, al tinerilor, celor ce muncesc, pensionarilor.

Pe de altă parte suntem un partid, celălalt ... de stânga, celălalt pilon este dialogul social, fiindcă acum e mai nevoie, mai nevoie decât oricând de dialog social.Fiindcă acum e mai nevoie decât oricând de dialog social, asta am învăţat-o de la Marian Sârbu, care e un foarte bun ministru al muncii.

În acest dialog social cu toţi partenerii sociali cel mai important lucru este dialogul cu sindicatele. Aceştia sunt cei doi piloni ai acestui partid UNPR. Am considerat că dacă am adus echilibru putem din interiorul arcului guvernamental să-i reprezentăm pe români.

De exemplu, noi am cerut şi cerem încă ca diminuarea de 15%, care este un efort colectiv şi unitar al poporului, totuşi să nu-i afecteze pe pensionarii care au pensia minimă garantată, aceea de 80 de euro, 3,5 milioane de lei vechi. Şi cerem în continuare acest lucru. Sperăm s-o realizăm. Vă dau un reper.

Acum totuşi este nevoie mai mult ca oricând, încă o dată repet, dacă suntem oameni înţelepţi, dacă ne uităm în jur, pe o criză mondială trebuie să stăm uniţi, trebuie să facem un efort. Important este altceva: să depăşim cât mai repede, doamnă, această criză mondială.

Da. Şi nu mi-aţi răpsuns, sprijiniţi guvernul Boc în continuare chiar dacă se vor reduce pensiile?

Gabriel Oprea: Doamnă, atâta timp cât măsurile luate reprezintă interesul naţional, îl sprijinim. În momentul când nu mai reprezintă interesul naţional, nu-l mai sprijinim.

Când vă veţi da seama de acest "nu" spre exemplu?

Gabriel Oprea: În momentul când vor fi măsuri care noi considerăm că nu mai sprijină interesul naţional. Acum sunt, vă spun...

Una... un exemplu.

Gabriel Oprea: Nu, vă dau un exemplu, de ce sprijim acum. Nu vreau să dau idei cum n-am mai sprijini guvernul Boc, dar dacă va fi aşa ceva, o să vedeţi treaba asta. În acest moment este imperios necesar nu să tropăim din picioare că România o duce greu, anumiţi politicieni, nu aşa se face, trebuie să ne unim pe interesul naţional.

Ce înseamnă interesul naţional? Înseamnă că este ceva peste interesul personal, de grup sau de partid, este vorba de ţara ta. Şi vă spun - ca să vă dau un exemplu scurt - când mi-am dat demisia de la interne puteam să rămân independent atunci, ca să fie foarte clar, dar se rupea coaliţia.

A fost foarte important că a rămas coaliţia unită, neunită, dar 75% au luat atunci în parlament măsuri care... inclusiv relaţia cu FMI, fiindcă am putut să prevenim o mare criză. Noi cred că eram înaintea altora să intrăm în această nenorocire.

Două întrebări.

Gabriel Oprea: Mai aveţi încă două? Parcă tocmai aţi ...

Două, pentru că mai avem două minute.

Gabriel Oprea: Bine.

Vor mai fi şi alţi membri ai partidului dumneavoastră cooptaţi în viitor la guvernare, tocmai pentru că cere interesul naţional?

Gabriel Oprea: Doamnă, sunt două lucruri...

Şi aveţi oameni de calitate acolo?

Gabriel Oprea: Am înţeles. Avem oameni de calitate. Nu, nu vreau să ne lăudăm, dar dacă vorbim de Marian Sârbu, cel mai bun...

Şi de Cristian Diaconescu.

Gabriel Oprea: De Cristi Diaconescu, îl consider cel mai bun ministru de externe, a fost şi ministrul justiţiei. De Eugen Nicolicea, un foarte bun parlamentar. Şi am mulţi... n-aş vrea să spun... n-aş vrea să nedreptăţesc pe cineva.

Cel pe agricultură...

Gabriel Oprea: Pe agricultură îl avem pe Valeriu Steriu, pe Culiţă Tărâţă. Vă spun, când am mers la ţară cu Culiţă Tărâţă, să ştiţi cum erau oamenii lângă el! Un bun practician. Aşteptăm orice parlamentar care doreşte, dacă noi demonstrăm ceva, să vină şi este un om curat şi un om serios, îl primim.

Pe de altă parte, mesajul de interes naţional a trezit, vă spun, emulaţie în toată România. Stăm foarte în sondaje. Dar dacă nu demonstrăm, deci dacă nu acoperim cu fapte acest lozinci, aceste vorbe de politician vom fi taxaţi imediat. Deci de noi depinde dacă suntem serioşi sau nu.

La guvernare vor mai fi şi alţi oameni cooptati în guvernul Boc?

Gabriel Oprea: Nu ştiu...

Vă luptaţi?


Gabriel Oprea: Am întrebat dacă mai e Marian Sârbu, dacă vine domnul Diaconescu. Normal că am vrea să fie. Normal, fiindcă sunt profesionişti! Dar nu decidem noi treaba asta. O decide primul ministru şi preşedintele României.

Ultimul minut, ce faceţi cu cei un miliard de euro pentru avioanele F-16 în contextul actual al crizei?

Gabriel Oprea: Păi aţi pus cea mai uşoară întrebare. Trebuia s-o puneţi de la început.


E pe ultimul minut.

Gabriel Oprea: Doamnă, în primul rând, ca să fie foarte clar, Armata Română are obligatii, suntem mândrii că ne facem propria poliţie aeriană, ca să ştiţi, România şi-o face. Şi un loc şi un rol important în Europa. În momentul de faţă cei care au decis că avem nevoie... noi am avut toate ofertele scrise de la cel puţin cinci companii, printre care şi Gripen, Lockheed Martin F-16.

Cei care pot hotărî ce tip de avion folosim sunt aviatorii români din forţele aeriene, ei decid. Această decizie a lor am pus-o pe masa CSAT şi pe urmă a parlamentului. Poporul român, prin parlamentari, decide dacă... ce tip de avion ..., fiind o decizie strategică a României.

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Interviuri 31 Mai 2023, 09:16

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria

Interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualități cu ministrul apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi.

Anatolie Nosatîi: Forțele armate ale R. Moldova pot face față provocărilor care ar putea veni din partea contingentului militar rusesc din Transnistria
Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"