Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Miercuri, 08 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Remus Rădulescu

8 Noiembrie 2009
Vizualizari: 2214
Comentează add

Aproximativ 1 300 000 de români îşi serbează onomastica la 8 noiembrie

Arhanghelii Mihail şi Gavriil – ocrotitorii nevăzuţi

remus-radulescu

Creştinii ortodocşi şi greco catolici îi sărbătoresc la 8 noiembrie pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, şi pe toţi îngerii. 

 
Îngerii sunt fiinţe spirituale care conform credinţei creştine îl slujesc pe Dumnezeu. Ei au fost purtătorii unor mesaje către oameni în decursul istoriei din partea divinităţii. De altfel, numele lor în limba greacă, „anghelos”, înseamnă vestitor.  
 
 
Mihail şi Gavriil sunt căpeteniile cetei îngerilor. Tradiţia creştină spune că Mihail este îngerul care l-a înfruntat pe Lucifer atunci când acesta s-a răzvrătit împotriva Creatorului. Tot Mihail este cel care a adus foc din cer peste cetăţile Sodoma şi Gomora, şi a condus poporul  evreu spre pământul făgăduinţei. 
 
 
Gavriil este aducătorul veştilor bune. El a anunţat naşterea lui Ioan Botezătorul şi a lui Iisus Hristos.. În afară de aceşti 2 îngeri cunoscuţi cu numele, credinţa creştină spune că fiecare om are un înger păzitor care mijloceşte pentru el la Judecata de apoi. 
 
 
În limba ebraică, Mihail înseamnă: „cine este ca Dumnezeu.”, cu alte cuvinte El e unicul şi peste toate. Este de fapt avertismentul pe care arhanghelul Mihail l-a făcut lui Lucifer, când acesta se credea dumnezeu. 
 
 
Numele lui Gavriil spune ceva în plus: „Dumnezeu s-a arătat puternic”. Deci Dumnezeul creştin nu este  izolat. El îşi arată, îşi manifestă puterea, e prezent în lumea pe care a creat-o. Prezenţa lui, însă, o simt cei care ştiu că dincolo de materie  sunt şi spirit, cu alte cuvinte cei care ştiu că sunt rude bune cu îngerii.
 
 
Mihail şi Gavriil, au corespondenţe în lumea oamenilor prin calităţile specifice fiecăruia. Mihail, aşa cum îl arată şi icoana, este un luptător, împărţitor de dreptate. E înzestrat cu o sabie şi păzeşte uşile raiului. E un spirit aprig care împarte şi apără dreptatea. 
 

 

 
De cealaltă parte, Gavriil, este personajul mai delicat, care aduce veştile bune, cu oarecare discreţie.  El e prezent în relatarea biblică vestind naşterea lui Ioan Botezătorul din părinţi bătrâni, şi la fel naşterea lui Iisus Hristos din Fecioara Maria. Icoanele îl arată cu un crin în mână, simbol al curăţeniei şi gingăşiei.
 
 
Biserica le-a dedicat celor doi îngeri, Mihail şi Gavriil, aceeaşi zi de sărbătoare, 8 noiembrie, poate şi pentru a transmite mesajul că omul are nevoie să fie un spirit luptător, drept şi cinstit, dar în acelaşi timp delicat, sensibil, iubitor. 
 

Etichete ingeri,sfinti,credinta,biserica,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live