Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Sâmbătă, 19 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

16 Iunie 2015
Vizualizari: 2196
Comentează add

Timp de o săptămână, de la 8 până la 15 Iunie, la pavilionul țării noastre, vizitatorii expoziției universale de la Milano au fost încântați să vadă jocul călușarilor.

Argeșul a cucerit Expo Milano Argeșul a cucerit Expo Milano - Conține video

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Expo Milano. Foto: Elena Postelnicu.

Timp de o săptămână, de la 8 până la 15 Iunie, la pavilionul țării noastre, vizitatorii expoziției universale de la Milano au fost încântați să vadă jocul călușarilor, să asculte muzica și să descopere câteva dintre obiceiurile din zona Argeșului.

"După 115 ani, Argeșul a revenit la cea mai importantă expoziție a lumii. Ca și unul dintre înaintașii noștri - Ion Brătianu - care a fost primul medaliat al României în 1867 și a mers trei saptamâni cu poștalionul cu mere, pere și vin până la Paris, am încercat și noi să aducem ce-i mai mândru pe la noi și sperăm că am reușit" explică Lavinia Năstase de la Asociația "Cealaltă Românie" de la Pitești, coordonatoarea delegației care a ajuns la Milano. "Credem că în aceste zile am reușit să dublăm numărul de vizitatori ai pavilionului României" completează Lavinia, îmbrăcată într-un costum tradițional, "istoric". "Fota este cusută cu fir de aur, cântărește 4 kg și a aparținut uneia dintre doamnele din familia Bălăceanu Stolnici, iar ia este un cadou făcut de fiica lui Carol Davila, nepoata lui Dinicu Golescu, preotesei din localitatea Izvorul.

Ca perioadă, cred că este un costum din perioada 1902 -1904" mai precizează Lavinia Năstase.

Delegatia argeșeană era formată din autorități locale, dar și din călușari, cântăreți și meșteșugari.

"Am venit aici cu un grup de călușari - Doina Bascovului, Taraful Doina Bascovului, Grațian Bădescu - rapsod popular, interpret la solzi de pește și frunză și doamna Nicoleta Vorovenci - țesătoare la război. Noi existăm pe piața culturală din România de aproximativ doi ani și jumătate, dar acesta este cel mai mare succes la nivel internațional și suntem foarte mândri" spune Lorena Toma, directoarea Casei de Cultură Adriana Trandafir din Bascov.

"Este o mândrie pentru noi ca localitatea Bascov, o comună, să reprezinte județul Argeș la acest eveniment mondial" mărturisește și edilul Gheorghe Stancu. "Ar trebui ca și alti primari să dea o valoare la Casele de cultura. Cultura trebuie sa ne reprezinte, este cea care ne pune in valoare" completează primarul din Bascov, Gheorghe Stancu.

Video: Călușarii la Expo Milano.

Vizitatorii "cuceriți" de călușari

Vizitatorii expozitiei universale de la Milano erau atrași, cand treceau prin fata pavilionului României, în special de dansul călușarilor.

"Sunt un călușar. Reprezint nu numai orasul, ci si tara" ne spune Ionuț Sandu, 22 de ani, din Pitești. Tânărul dansează de când avea vârsta de 5 ani și accentueaza ca "vine dintr-o zonă de călușari, din Stolnici", zonă in care acolo a descoperit tradițiile.

Tânărul mai povesteste că "de multe ori, după ce terminăm de dansat, românii din public ne trag deoparte, vorbesc cu noi, ne întreabă de Romania daca s-a mai schimbat ceva si cer să facem poze. Sunt foarte încântați de noi si ne-au invitat să venim, dacă se poate, mai des".

Printre călușarii de la Bascov este și o fată: Bianca Neagoe, în vârstă de 16 ani, in clasa a IX- a. "Când ei făceau repetiții, mă uitam la ei și mă gândeam cum ar fi dacă aș incerca și eu. M-am dus în spatele lor și am furat pasul și usor-usor am intrat pe scenă" își amintește adolescenta, care dansează cu băieții doi ani și jumătate. Participarea la Expo Milano 2015 înseamnă pentru Bianca Neagoe "că munca mea a dat roade".

Românul este "în armonie cu natura"

"Vin de munte, de la izvoarele Argeșului, de la Arefu -se numește comuna de unde eu am ajuns aici la Milano" spune rapsodul Grațian Bădescu. "Așa cum tema expozitiei este "In armonie cu natura", iată că si noi venim să demonstrăm că românul dintotdeauna a fost în armonie cu natura, el chiar împrumutând anumite elemente din natură ca să-și poată manifesta dragostea pentru viață, respectiv cazul solzului de pește la care eu interpretez mai multe doine" completează Grațian Bădescu.

Vizitatorii au fost atrași si de războiul de țesut mânuit cu măestrie de Nicoleta Vorovenci din comuna Rucăr a județului Argeș: "Lucrez în războiul de țesut tricolorul. Am venit cu mare drag, a fost o onoare să particip la acest eveniment. Tot ce fac, fac cu mare drag și cu pasiune. Vreau să păstrez tradiția, să nu se piardă și de aceea la liceul din Rucăr am 15 elevi, cărora le dezvălui o parte din secretele acestui meșteșug".

Românca I-a ajutat pe vizitatorii pavilionului tarii noastre de la Expo să țese la război, după care le-a oferit cadou câte un tricolor țesut.

Mii de persoane intră pe zi la pavilionul țării noastre de la Expo Milano. Atunci când sunt și concerte de muzică sau reprezentanții de dans, publicul este și mai numeros. Cei mai emoționați sunt românii.

"Am venit aici cu băiatul meu, care are 11 ani, ca să-i arăt traditiile românești cu care a crescut mama lui" spune cu lacrimi în ochi Janela Stoica, originară din Galați, care locuiește la Verona de 15 ani. "N-am să-mi uit niciodată tradițiile! Chiar dacă am ales să trăim in Italia, România rămâne în inima mea!" mărturisește femeia, care a venit la Expo împreună cu un grup de prieteni italieni cărora le-a povestit des despre costumele traditionale si obiceiurile românilor.


Etichete ArgesExpo MilanopavilionRomaniavizitatoricalusariobiceiuriItalia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live