Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: "ANTENA PARTIDELOR PARLAMENTARE" (emisiune conf.Legii 41/1994) Marţi, 17 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Enache

22 Octombrie 2012
Vizualizari: 2434
Comentează add

În România, în primele 8 luni ale acestui an, 359 accidente grave de circulaţie au fost produse de şoferi aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.

Aproximativ 2 milioane de români consumă alcool în exces

mihaela-enache

Foto: Arhivă.

Un copil de 9 ani din Vaslui a ajuns duminică seara la urgenţă, cu diagnostic de comă alcoolică.

Preluat de medicii care au acordat toate îngrijirile necesare, copilul şi-a revenit, însă rămâne sub observaţie o perioadă.

Este, până acum, al zecelea caz de acest gen, iar Protecţia Copilului intervine de fiecare dată.  

"Instituţia noastră a demarat deja o anchetă în acest caz, urmând ca în funcţie de rezultatele anchetei demarate, să stabilim dacă se impune sau nu instituirea unei măsuri de protecţie specială", spune Irina Câmpeanu. 

Şi în multe cazuri se impune scoaterea minorilor dintr-un asemenea mediul familial.

Irina Câmpeanu mai spune că, în decursul anului precedent s-au înregistrat 782 de sesizări cu privire la situaţie de abuz, neglijare sau exploatare asupra copilului, în familie, din care 543 s-au confirmat.

Astfel, s-au instituit măsuri de protecţie specială în 103 cazuri, restul copiilor, în număr de 460, au rămas în familia naturală, tocmai pentru a preveni separarea lor de mediul familial.   

Asemenea situaţii grave se petrec doar în familii unde părinţii sunt mari consumatori de alcool.

Nici după ce se petrece un asemnea eveniment nedorit, nici mama şi nici tatăl nu par să înţeleagă gravitatea faptelor.  

Copiii scoşi din mediul familial, câteva zeci în fiecare an, ajung, în primă fază, în centrele specializate, apoi sunt daţi în plasament ori se încearcă reintegrarea lor în familie.

Asistentului social din fiecare primărie îi revine apoi sarcina de a monitoriza asemenea cazuri, transmite de la Vaslui corespondentul RRA Alina Darie.

În România, aproximativ două milioane de persoane consumă alcool în exces

Se estimează că în România, aproximativ două milioane de persoane consumă alcool în exces.

Şi, deşi datele disponibile ne situează peste media europeană în această privinţă, nu există o strategie de reducere a consumului de alcool la nivel naţional.

În plus, deşi vânzarea băuturilor alcoolice celor sub 18 ani este ilegală, cadrul legislativ nu reglementează strict accesul sub orice formă a minorilor la alcool.

Cazul de duminică seara de la Vaslui este cel de-al zecelea, de la începutul anului, în judeţ, însă nu există o centralizare a situaţiei la nivel naţional şi nici pedepse exemplare pentru adulţii care le înlesnesc minorilor accesul la alcool.

Tinerii, afectaţi de alcoolism

În Europa, un sfert din decesele bărbaţilor cu vârste între 15 şi 29 de ani sunt cauzate de consumul de alcool şi 10 la sută în cazul femeilor tinere, iar costurile pe care obiceiul de a bea le generează într-un an sunt de aproximativ 125 de miliarde de euro, estimează instituţiile europene.

Pe la 7-8 ani, la sat, şi 13-14 ani, la oraş, mulţi copii din România încep să consume alcool regulat, apreciază Alexandru Lescău, psiholog clinician specializat în tratamentul dependenţelor.

Mulţi dintre ei îngroaşă de timpuriu rândul dependenţilor.

Dintre dependenţi, doar 2-3 procente acceptă că beau prea mult şi fac ceva ca să rezolve această problemă.

Ce înseamnă "prea mult"

"Prea mult" înseamnă peste zece mililitri de alcool pur într-o zi - echivalentul unui pahar de bere, al unuia de vin sau al unui păhăruţ de ţuică - în cazul bărbaţilor.

În cazul femeilor cantităţile se înjumătăţesc.

"Prea mult" e atunci când nu mai poţi să te opreşti, după cum a explicat psihologul Alexandru Lescău. 

"Consumul de alcool devine o problemă în momentul în care este folosit ca a face faţă momenetelor dificile din viaţă, a face faţă momentelor de stres emoţional pe care viaţa le poate aduce", a declarat Alexandru Lescău.  

Traversăm o perioadă de criză, o perioadă cu multe probleme, dar nu acesta este motivul consumului excesiv de alcool din România, spune Alexandru Lescău.

"Nu, consumul de alcool, la noi în ţară cel puţin, este relativ constant. Lumea bea şi de bucurie, şi de tristeţe, şi, în general, cei care devin alcoolici găsesc pentru orice un motiv bun ca să consume", a declarat Alexandru Lescău. 

Există multe cazuri, în ultima vreme, de copii care ajung în comă alcoolică la spital, copii care consumă alcool.

"Aici, nu aş vrea să fiu prea aspru cu felul în care părinţii din România îşi educă copiii şi ce fel de cultură le formează acestora referitoare la consumul de alcool, dar se ştie faptul că alcoolul poate să creeze dependenţă chiar de la vârste fragede, mai ales la vârste fragede.

"În niciun caz, copiii nu au ce să guste sau nu trebuie să-şi împletească cu consumul de alcool şi i-aş sfătui pe acei părinţi să fie foarte atenţi, se ştie că alcoolul este folosit de obicei ca să calmeze copilul dacă acesta este mai agitat sau mai energic. Or, acesta este un mod cât se poate de nociv pentru sănătatea mintală şi fizică a copilului", a mai spus Alexandru Lescău.  

2,5 milioane de oameni mor în lume anual din cauza alcoolului

Alcoolul consumat în exces are efecte asupra comportamentului, asupra stării de sănătate, imediate şi în timp.

"Încetineşte toate funcţiile psihice, reduce timpul de reacţie, încetineşte puterea de gândire şi de calcul, întârzie răspunsul emoţional în faţa anumitor stimuli, probleme de mers, probleme de echilibru, probleme de orientare şi, în cele din urmă, dacă acest consum continuă de-a lungul anilor, efectele se pot resimţi şi asupra creierului, ducând până la demenţă, delirium tremens şi probleme sau tulburări de personalitate", a clarificat Alexandru Lescău.  

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, în fiecare an, două milioane şi jumătate de oameni mor în lume din cauza alcoolului.

În România, în primele 8 luni ale acestui an, 359 accidente grave de circulaţie au fost produse de şoferi aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, spun datele Poliţiei - 85 de persoane au murit în urma acestora, iar aproape 400 au fost rănite grav.


Etichete alcoolexcesRomâniacomăurgenţă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live