Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINAL - continuare Miercuri, 21 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

26 Aprilie 2019
Vizualizari: 380
Comentează add

Eurobarometrul de primăvară relevă că mai puţin de 35% dintre europeni sunt la curent cu faptul că luna viitoare vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European.

Aproape doi din trei europeni nu știu că vor fi alegeri europarlamentare

radiojurnal

Mai puţin de 35% dintre europeni sunt la curent cu faptul că luna viitoare vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European - indică cel mai recent sondaj de opinie din Uniunea Europeană, realizat în perioada februarie-martie.

Eurobarometrul de primăvară, publicat ieri, relevă însă că sentimentul pro-european al cetăţenilor de pe continent rămâne la cote semnificativ de ridicate.

Amalia Bojescu transmite din Bruxelles: Eurobarometrul de primăvară arată că în ciuda diferitelor provocări interne și externe ale Uniunii Europene din ultimii ani sentimentul european de solidaritate nu pare să fii slăbit. 68% dintre cetățenii intervievați susțin că statele membre au beneficiat în general de apartenența la Uniunea Europeană, egalând cel mai înalt nivel înregistrat în 1983. 

În plus, 61% dintre respondenți spun că apartenența la Uniunea Europeană a țării lor este un lucru bun. Sondajul mai arată că sentimentele de incertitudine ale cetățenilor s-au accentuat parțial și din cauza provocărilor la care a fost supusă Uniunea Europeană în ultimii ani. În plus, în medie, 50% dintre respondenții din spațiul comunitar consideră că lucrurile nu merg în direcția corectă fie în Uniune, fie în propria țară.

De asemenea, jumătate dintre repondenți sunt de părere că vocea lor nu contează în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, atunci când este vorba de a se face auziți în contextul alegerilor pentru Parlamentul European, în februarie doar o treime dintre europeni ştiau că scrutinul va avea loc în mai și doar 5% putea preciza datele exacte.

Prioritățile de campanie ale cetățenilor sunt: economia, creșterea economică, șomojul în rândul tinerilor, urmate de imigrație, combaterea terorismului și schimbările climatice. 
Sondajul a fost realizat în perioada 19 februarie - 4 martie în toate cele 28 de state membre.

Peste 18.700 de secţii de votare vor fi organizate în ţară luna viitoare pentru alegerile europarlamentare, a stabilit Autoritatea Electorală Permanentă. În străinătate vor fi aproape 450 de secţii, un număr record faţă de alegerile din alţi ani, anunţă Ministerul de Externe. Cele mai multe secţii pentru românii din diaspora vor fi în Italia, Spania şi Republica Moldova.

Toţi competitorii electorali trebuie să elimine, până la miezul nopţii, bannerele şi materialele publicitare pe care le-au utilizat până acum în activitatea de promovare, altfel vor fi sancţionaţi.

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare începe mâine dimineaţă, la ora 7:00, şi se încheie pe 25 mai. În campanie, competitorii îşi pot pune afişele numai în locurile speciale pentru afişaj. Pe un panou electoral, fiecare competitor poate aplica un singur afiş. Există reguli clare şi pentru dimensiunea afişelor, atât pentru cele de publicitate electorală, cât şi pentru cele prin care se convoacă reuniuni electorale. Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat. Activităţile de propagandă electorală nu pot afecta în niciun fel spaţiile verzi, rezervaţiile naturale şi zonele protejate ecologic, potrivit prevederilor legale.


Etichete alegerieuropa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live