Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

17 Septembrie 2013
Vizualizari: 2957
Comentează add

Pe primele locuri în lista ţărilor de origine a victimelor din Spania se află România, de unde provind 36% dintre femeile aflate în situaţie de risc, potrivit unui raport.

Aproape 50% din victimele prostituţiei din Spania sunt românce Aproape 50% din victimele prostituţiei din Spania sunt românce - Conține video

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Captură video / Poliţia spaniolă.

Aproape 50% din victimele prostituţiei din Spania sunt românce, se arata într-un raport prezentat de ministerul de Interne de la Madrid.

Profilul victimei este femeia româncă, de 23 până la 32 de ani, în situaţie ilegală, a menţionat ministrul Jorge Fernández Diaz, duminică, la prezentarea Planului Integral de Luptă împotriva Traficului de Persoane cu scopul exploatării sexuale, în faţa Comisiei de Egalitate şi Nediscriminare, în Congresul Deputaţilor.

În primul semestru al anului, Poliţia şi Garda Civilă au realizat peste 1200 de acţiuni în cluburi de prostituţie şi au identificat 7114 persoane în situaţie de risc, se precizează în raport.

Spania, paradisul prostituţiei?

Traficul de fiinţe umane cu scopul prostituţiei este una din cele mai mari afaceri la nivel mondial, a precizat ministrul, subliniind că pe primele locuri în lista ţărilor de origine a victimelor din Spania se află România, de unde provind 36% dintre femeile aflate în situaţie de risc, apoi Republica Dominicană, cu 13%, Spania şi Brazilia, cu 12, respectiv 11 procente.

Traficul cu scopul exploatării sexuale generează în Spania aproximativ 5 milioane de euro pe zi, a informat ministrul Diaz, care a mai definit prostituţia ca pe o „nouă forma de sclavie, care încalcă drepturile fundamentale precum libertatea şi demnitatea persoanei, reducând persoanele la categoria de marfă”.

Video: Spotul poliţiei spaniole. Sursa: YouTube.

În prima parte a anului, în urma acţiunilor poliţiei, au fost reţinute pentru exploatare sexuală aproximativ 450 de persoane, dintre care cele mai multe din România, Spania şi Nigeria.

Cele peste 600 de victime identificate sunt din România - 47%, Paraguay – 22% şi Nigeria -10%.

Planul ministerului de Interne din Spania cuprinde un set de măsuri bazat pe mai multe campanii, adresate atât potenţialelor victime, cât şi consumatorilor de servicii de prostituţie.

În plus, între măsuri mai sunt cuprinse şi urmărirea membrilor grupărilor de proxeneţi, asistenţa victimelor şi cercetarea activităţilor infracţionale derivate din prostituţie.

Politia Naţională a pus la dispoziţie un număr gratuit de telefon (900 10 50 90) şi o adresă de mail, trata@policia.es, cu atenţie non-stop, asigurată de poliţişti specializaţi în domeniu.

În acest context, ministrul Fernández Díaz a amintit că Centrul de Inteligenţă împotriva Crimei Organizate a pus în funcţiune o bază de date privind traficul de persoane.

Pe de altă parte, potrivit unui studiu realizat de Ministerul Sănătăţii în anul 2009, unul din trei spanioli a plătit măcar o dată serviciile unei prostituate.

Anul trecut, New York Times a publicat un reportaj cu tema „Spania, paradisul prostituţiei”, în care aducea date alarmante, între care cifre uluitoare: aproximativ 400 de mii de femei exercită prostituţia în Spania, 90% dintre ele fiind victime ale reţelelor de traficanţi de persoane.

Poliţişti acuzaţi de protecţie a proxeneţilor

Luni a început la Barcelona unul din cel mai aşteptat proces din Spania din 2009 încoace, de când au fost închise două renumite bordeluri în Casteldefells, din provincia Barcelona.

Pe banca acuzaţilor sunt foşti comisari de poliţie, care au primit bani, sume de minim 3000 de euro, sau cadouri, de la patronii celor două cluburi renumite în zonă, în schimbul protecţiei.

Poliţiştii închideau ochii la toate infracţiunile comise de reţelele de traficanţi.
Procurorii cer, în acest proces care ar putea dura mai multe luni, pedepse de peste 40 de ani de închisoare pentru foştii poliţişti.

În procesul Saratoga-Riviera mai sunt acuzaţi proprietarii celor două bordeluri şi avocaţii care făceau parte din gruparea care îi proteja pe aceştia. Cele mai multe femei care exercitau prostituţia în cele două localuri erau din România.


Etichete prostituţieproxenenţiSpaniapoliţieMadrid

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live