Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

8 August 2017
Vizualizari: 1447
Comentează add

Tinerii pelerini vor merge pe jos de la Oradea (România) la Máriapócs (Ungaria) unde se află o foarte renumită biserică greco-catolică, a Maicii Domnului Înlăcrimate.

Aproape 300 de tineri catolici au pornit într-un pelerinaj de 120 de km

sergiu-stet

Icoana Fecioarei Maria de la Mariapocs, copie a icoanei originale duse în 1697 la Viena în Domul Sfântul Ştefan la cererea împăratului Leopold I.             Foto: http://mariapocskegyhely.hu.  

Aproape 300 de tineri greco-catolici au pornit marţi dimineaţă, 8 august, în pelerinajul pietonal Oradea (România) - Máriapócs (Ungaria), organizat în perioada 7-12 august de Mitropolia Greco-Catolică din Debreţin în parteneriat cu Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Oradea.

În acest al 15-lea an de pelerinaj, tinerii au pornit, în premieră, din Oradea. Pelerinii au fost conduşi de preotul Olimpiu Todorean, vicar general al Episcopiei greco-catolice de Oradea, împreună cu preşedintele C.J. Bihor, Pasztor Sandor, cel care i-a ajutat în pregătirea traseului bihorean.

"Am ţinut să merg cu ei, pe jos, prima parte a drumului, până la Hanul pescarilor, pentru a le ura călătorie plăcută. Sunt tineri, voioşi, cu zâmbetul pe faţă, chiar dacă azi au o rută grea de 32 de kilometri. Este un pelerinaj gândit de ei, în urmă cu două luni, să fie pentru prima dată transfrontalier; practic, au legat cele două episcopii greco-catolice, cea din Ungaria şi cea din estul Ungariei, de la Debreţin. Aseară i-am invitat în cetate pentru un spectacol, au fost încântaţi. Le-am urat drum bun şi le-am mulţumit în numele judeţului", a declarat Pasztor Sandor.

Pe 10 august, tinerii vor trece graniţa spre Ungaria, urmând să ajungă în localitatea Máriapócs, unde se află o renumită biserică greco-catolică, a Maicii Domnului Înlăcrimate.

Din cei 290 de greco-catolici, 260 sunt tineri cu vârste de peste 16 ani, cei mai mulţi din Ungaria, dar li s-au alăturat şi un grup de 20 de tineri din Satu Mare şi Oradea. Sunt însoţiţi de 30 de organizatori, printre care şi episcopul Fülöp Kocsis, mitropolit al Mitropoliei Greco-Catolice din Debreţin, care le va fi alături pe tot parcursul pelerinajului.

Potrivit preotului paroh Vadas Cristian, din Oradea, cu toţii vor parcurge pe jos în total circa 120 de kilometri, având un traseu bine stabilit, cu circa 25 de km pe zi, cu mai multe opriri la biserici.

Episcopul greco-catolic Virgil Bercea a declarat că un asemenea pelerinaj poate schimba viaţa unui om, care poate primi noi valenţe, morale, spirituale.

"Este un sacrificiu pentru ei pentru că, trăind împreună, se confruntă cu foarte multe neajunsuri, cărora trebuie să le facă faţă, merg pe jos, inclusiv pe drumuri de ţară. Tinerii fac acest pelerinaj în cinstea Maicii Sfinte. Frumos şi lăudabil. Am vorbit cu tinerii noştri care, de mulţi ani, fac pelerinajul de la Bădăcin la Sighet. Şi mulţi şi-au schimbat viaţa. Pentru simplul motiv că şi-au văzut prietenii cu diverse dificultăţi şi au fost nevoiţi să-i ajute. În condiţii severe, când eşti în asemenea grupuri mari, trebuie să fii foarte atent cu cel de lângă tine. Dacă fiecare zi este ritmată de rugăciune şi dublată de post, are un efect extraordinar. (...) Într-adevăr, sunt ocazii să îţi pui întrebări, pe care altfel nu ţi le pui. Sunt condiţii de a a-ţi testa voinţa, de a-ţi cunoaşte limitele şi de a te cunoaşte mai bine", spune episcopul Virgil Bercea.

Traseul pe teritoriul României va trece prin mai multe localităţi ale judeţului Bihor: Oradea - Săldăbagiu de Munte - Paleu - Cetariu - Tăutelec - Şişterea - Sârbi - Fegernic - Sâniob - Sânicolau de Munte - Cadea - Ciocaia - Săcuieni - Şilindru - Şimian - frontieră.

După ce vor parcurge un drum forestier, pelerinii vor ajunge în seara zilei de joi, 10 august, la în punctul trecere a frontieră Valea lui Mihai/Nyírábrány. 


Etichete Oradea,MáriapócspelerinajOlimpiu TodoreanEpiscopiei greco-catolice de OradeaPasztor SandorFülöp KocsisVirgil BerceaValea lui Mihai/Nyírábrány

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live