Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Joi, 06 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

19 Februarie 2021
Vizualizari: 487
Comentează add

Aproape 300 de români au beneficiat de transplant de celule stem hematopoetice de la donatori neînrudiţi, începând din anul 2013.

Aproape 300 de români au beneficiat de transplant de celule stem

adriana-turea

Foto: Arhivă 

Aproape 300 de români au beneficiat de transplant de celule stem hematopoetice de la donatori neînrudiţi, începând din anul 2013, când a devenit funcţional Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de astfel de celule. În aproape un sfert dintre cazuri a fost vorba despre pacienţi copii.

La fiecare trei minute cineva în lume este diagnosticat cu un cancer de sânge, iar un astfel de transplant poate fi o şansă de supravieţuire pentru aceşti pacienţi. Adriana Turea ne oferă mai multe informaţii.

Reporter: Doar 4% din donatorii compatibili cu pacienţii români transplantaţi cu celule stem hematopoetice în centrele de transplant din ţară au fost identificaţi în Registrul din România. Pentru 9 din 10 români donatorul compatibil a fost găsit în registrele altor ţări din UE, iar pentru 23 de pacienţi donatorii au fost identificaţi în alte registre precum cele din India, Israel, Marea Britanie şi Turcia.

Mai puţin de 30% din pacienţi au un donator compabil în familie. Doar pentru 67% dintre pacienţii din România care au nevoie de transplant cu celule stem hematopoetice de la un donator neînrudit se găseşte un donator pereche cu care să fie compatibil genetic.

Odată ce vă înscrieţi în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice, veţi aştepta să fiţi contactaţi în cazul în care sunteţi compatibili cu persoana care trebuie să facă un transplant cu celule stem hematopoetice. Creşterea numărului donatorilor înscrişi în Registrul din România, din toate zonele ţării, creşte şansa de a salva mai mulţi pacienţi care suferă de cancer de sânge sau alte boli hematopoetice severe.


Etichete (ii)transplantcelulestem

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live