Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

2 Februarie 2015
Vizualizari: 1430
Comentează add

În cazul ibuprofenului, medicamentul folosit pentru tratarea răcelilor şi gripei, "se va compensa în continuare varianta prescrisă de medic", spune președintele ANM Marius Savu.

Aproape 20 de medicamente, eliminate de pe listele compensate

adriana-turea

Foto: Arhivă.

Aproape 20 de medicamente vor fi eliminate luna aceasta de pe listele cu pastile compensate.

Potrivit autorităţilor, substanţele excluse au alternative terapeutice, iar procedeul va conduce la economisirea a 200 de milioane de lei, anual.

Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor, Radu Gănescu, spune că pacienţii preferă să se stabilească alternativele de tratament pentru medicamentele care nu vor mai fi compensate.

"Întrebarea noastră este dacă toate moleculele care vor fi trecute la un alt nivel de compensare au alte opţiuni, dacă nu rămân pacienţi cu opţiunea de a plăti din buzunar, pentru că totuşi la un pacient cronic nu plăteşte o dată, plăteşte în fiecare lună", a spus Radu Gănescu.

Eliminarea medicamentelor de pe lisat compensată, "nu a fost făcută transparent"

Directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, Laurenţiu Mihai, este de părere că evaluarea medicamentelor propuse să nu mai fie compensate nu a fost făcută transparent.

"În acest moment, lista cuprinde cel puţin un medicament, care, odată scos de pe lista de compensate, nu ar mai avea alt înlocuitor, iar pe de altă parte, sunt două sau trei propuneri care nu respectă criteriile din legislaţia privind evaluarea tehnologiilor medicale", a declarat Laurențiu Mihai.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Medicamentului, Marius Savu, susţine că moleculele scoase din listele de medicamente compensate şi gratuite au alternative terapeutice.

"Pe de o parte, există alternative, vorbim de medicaţie pentru hipertensiune, unde există numeroase alternative terapeutice mult mai eficiente şi mai sunt anumite categorii de medicamente care teoretic nu au neapărat nevoie de alternative, pentru că ele, din păcate, nu şi-au dovedit în ultimii ani eficacitatea", a spus președintele ANM.

Marius Savu a mai adăugat că în cazul ibuprofenului, medicamentul folosit pentru tratarea răcelilor şi gripei, se va compensa în continuare varianta prescrisă de medic.


Etichete medicamentelistecompensateRadu GanescuLaurentiu MihaiMarius Savuibuprofen

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live