Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Marţi, 14 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

26 Mai 2019
Vizualizari: 358
Comentează add

Aproape 19 milioane de alegători sunt aşteptaţi, azi, la vot pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanţi ai României în PE, dar şi pentru a-şi exprima opinia la referendum.

Aproape 19 milioane de alegători sunt aşteptaţi astăzi la vot

alina-stanuta

Biroul Electoral Central. Arhivă Foto: Răzvan Stancu.

Aproape 19 milioane de alegători sunt aşteptaţi, astăzi, la vot pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European, dar şi pentru a-şi exprima opinia la referendumul naţional consultativ convocat de preşedintele Klaus Iohannis.

13 formaţiuni politice şi trei candidaţi independenţi intră în cursa electorală pentru un loc în legislativul de la Bruxelles.


Votarea a început, iar redactorul RRA, Alina Stănuţă, se află la Biroul Electoral Central, de unde ne oferă primele informaţii. Bună dimineaţa, Alina! Te ascultăm.


Reporter: Bună dimineaţa! De la această oră 18730 de secţii de votare din ţară îşi deschid porţile pentru cei peste 18 milioane de cetăţeni care sunt înscrişi pe listele electorale permanente. Românii îşi desemnează prin vot cei 33 de europarlamentari care îi vor reprezenta la Bruxelles pentru următorii cinci ani.

Tot astăzi, are loc şi referendumul naţional consultativ, convocat de preşedintele Klaus Iohannis, pe teme legate de justiţie. Alegătorii votează în aceleaşi secţii, în acelaşi interval de timp, între 7:00 - 21:00, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea "votat" pe buletine de vot separate, unul pentru alegerile europarlamentare şi câte unul pentru fiecare întrebare a referendumului. În secţia de votare vor fi instalate trei urne de vot, câte una pentru fiecare buletin.

Alegătorul poate să voteze pentru un singur tip de scrutin sau pentru amândouă. El prezintă operatorului de calculator din secţia de vot actul de identitate şi precizează pentru ce tip de scrutin doreşte să voteze. Iar prezenţa la vot va fi consemnată pe liste electorale separate pentru cele două tipuri de scrutin.

Cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua votării, îşi exprimă opţiunea electorală în baza unui act de identitate aflat în termen de valabilitate. Serviciul de Evidenţa Populaţiei va fi deschis astăzi şi se vor elibera acte de identitate în regim de urgenţă.

Alegătorii vor vota la secţiile de votare la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa. Informaţii privind secţia de votare şi adresa ei pot fi găsite pe www.registrulelectoral.ro. Persoanele aflate în altă localitate în ziua votării pot să îşi exprime opţiunea electorală la orice secţie, fiind înscrise pe listele suplimentare.

În străinătate s-au deschis 441 de secţii de votare. Noi ne aflăm la Biroul Electoral Central unde se adună toate datele privind prezenţa la vot prin sistemul informatic de monitorizare a prezenţei şi de prevenire a votului multiplu, iar primele date ne arată că deja s-a votat în unele secţii din străinătate, de exemplu, în Noua Zeelandă, Australia sau Japonia. În total peste 1100 de alegători.

Aşa cum am spus, datele se actualizează în permanenţă cu prezenţa la vot din ţară şi străinătate, iar noi vom reveni.


Realizator: BEC a acreditat institutele CURS şi AVANGARDE pentru efectuarea de sondaje de opinie la ieşirea de la vot.


Etichete alegeri europarlamentareromaniabecparlamentul europeanreferendumjustitie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live