Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ISTORICA (R) Marţi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Zimmerman

15 Mai 2014
Vizualizari: 1029
Comentează add

Cele 92 de taxe şi tarife nefiscale care urmează să fie eliminate sau comasate au fost stabilite de ministerul finanţelor în urma unor consultări cu ministere şi instituţii.

Aproape 100 de taxe parafiscale, "eliminate sau comasate"

elena-zimmerman

Foto: Arhivă.

Aproape 100 de taxe parafiscale urmează să fie eliminate sau comasate, potrivit a două proiecte lansate de Ministerul Finanţelor în dezbatere publică.

Taxele parafiscale sunt cele care nu apar în Codul Fiscal şi sunt stabilite de instituţiile care le percep.

Deşi plata acestor taxe este urmată de prestarea unui serviciu, nivelul acestora nu acoperă întotdeauna cheltuielile instituţiilor care le percep.

Cele 92 de taxe şi tarife nefiscale care urmează să fie eliminate sau comasate au fost stabilite de Ministerul Finanţelor Publice în urma unor consultări cu mai multe ministere şi instituţii.

În prezent, în afara taxelor fiscale, în România există 364 de taxe parafiscale, gestionate de 24 de instituţii şi reglementate de 215 acte normative. În urmă cu cinci ani, erau aproape 500 de astfel taxe şi tarife.

Simplificarea sistemului de taxe, efecte benefice pentru contribuabili

Potrivit ministrului Ioana Maria Petrescu, simplificarea sistemului de taxe va avea efecte benefice pentru contribuabili, care nu vor mai petrece timp la ghişeu, dar şi pentru administraţie, întrucât vor fi eliminate costurile de administrare ale unor taxe si tarife cu încasări mici.

Potrivit notelor de fundamentare a celor două proiecte, impactul în acest an în cazul celor 27 de taxe propuse spre eliminare se ridică la mai puţin de jumătate de milion de lei.

Printre taxele şi tarifele care ar putea fi anulate ar putea fi cea pentru eliberarea unui paşaport electronic simplu temporar sau al altui document de trecere a frontierei, care este de 22 lei, cel de asistenţă pentru înfiinţarea unei firme, de utilizare a procedurii electronice sau taxa de emitere a avizului pentru activităţi în domeniul dispozitivelor medicale şi al medicamentelor.


Etichete taxeparafisclaeCodul Fiscalministerul finanţelorIoana Maria Petrescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live