Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 05 August

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Zenaida Luca-Hac

2 Ianuarie 2018
Vizualizari: 1690
Comentează add

Aporofobia nu e nici xenofobie și nici rasism. Este ura față de săraci.

Aporofobia – cuvântul anului 2017

zenaida-luca-hac

Aporofobia este un neologism care înseamnă teamă, respingere sau aversiune față de oamenii săraci (gr. ἄπορος  áporos - sărac și  φόβος  fóbos – fobie.)

A fost creat de Adela Cortina Orts, profesoară de Etică și Filosofie Politică la Universitatea din Valencia, Spania și... discutat în cartea sa apărută în mai 2017 la Barcelona: APOROFOBIA, EL RECHAZO AL POBRE: UN DESAFIO PARA LA SOCIEDAD DEMOCRATICA/ Aporofobia, respingerea săracului: o provocare pentru societatea democratică.

 


Adela Cortina Orts

Este un termen lansat prin anii 1990 pentru a face diferența față de xenofobie (respingerea străinului) și rasism (discriminarea rasei, etniei). Aporofobia evidențiază faptul că nu sunt discriminați străinii sau etnicii bogați, cu resurse fianciare sau economice importante, ci doar aceia care sunt săraci, persoanele aflate în mare necesitate, homeless-ii,  migranții și refugiații.

Aporofobii nu sunt deranjați de nababii orientali care pot cumpăra echipe de fotbal din orașul lor, întreprinderi, conace, case sau terenuri întinse și păduri din regiunea sau țara lor, ci doar de săracii muritori de foame, refugiații sau străinii care nu au decât hainele de pe ei. Față de aceștia, aporofobii au un sentiment de teamă și o atitudine de respingere. Problema este, deci, sărăcia.

În luna septembrie a anului trecut (2017), aporofobia a fost incluls în Dicționarul Limbii Spaniole (Diccionario de la Lengua Española de la Real Academia Española), iar Senatul Spaniol a aprobat o moțiune în care cere includerea aporofobiei – ca circumstanță agravantă - în Codul Penal.

FUNDEU (Fundación del Español Urgente) a ales ca aporofobia să fie cuvântul anului 2017.

 

 

Cuvântul anului este ales dintre termenii care au fost prezenți, în mai mare sau mai mică măsură, în actualitatea informativă din ultimele luni și care prezintă interes din punct de vedere lingvistic. Iată câteva cuvinte alese de FUNDEU în anii anteriori: selfi, în 2014, refugiat, în 2015, populism, în 2016.

Adela Cortina a semnalat  confuzia care se făcea atunci când, pentru sentimentul de aversiune și atitudinea de respingere a săracului (de obicei, străin) – ambele dobândite - era folosit termenul de xenofobie. Iar, FUNDEU, prin gestul de a declara aporofobia cuvânt al anului 2017, l-a oferit atenției  specialiștilor și publicului amplu, pe plan internațional.

Este de așteptat ca acest neologism să fie adoptat și în limba română, cu pronunția specifică limbii noastre, cu accentul pe i: aporofobíe (în spaniolă, acentul cade pe al treilea o: „aporofóbia”, între ghilimele, doar pentru pronunție, deoarece corect se scrie fără accent: aporofobia).

Aporofobia, acest sentiment și această atitudine se manifestă, uneori, față de țări întregi.  Practică aporofobia chiar unii reprezentanți ai unor țări bogate. Față de România, aporofobia s-a manifestat nu de puține ori.

 


  APOROFOBIA, EL RECHAZO AL POBRE: UN DESAFIO PARA LA SOCIEDAD DEMOCRATICA, Barcelona, 2017


Etichete aporofobiesăracbogatrespingerecuvântresursedemocrație

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live