Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Aplicaţie pentru telefon în sprijinul solicitanților de azil

Scopul acesteia este promovarea relocării ca unic mod sigur şi legal de transfer din Grecia sau Italia spre alte state membre ale Uniunii Europene.

Aplicaţie pentru telefon în sprijinul solicitanților de azil

Articol de Gabriela Tătărău, 26 August 2016, 10:10

Biroul European de Sprijin pentru Azil a lansat prima aplicaţie pentru smartphone şi tablete care le permite celor care doresc să obţină azil într-o ţară din Uniunea Europeană să găsească mai repede informaţiile de care au nevoie.

Această aplicaţie este ultima iniţiativă a Biroului European de Sprijin pentru Azil în cadrul campaniei de informare şi comunicare asupra Programului european de relocare.

Scopul acesteia este promovarea relocării ca unic mod sigur şi legal de transfer din Grecia sau Italia spre alte state membre ale Uniunii Europene.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Aplicaţia poate fi descărcată, gratuit, din AppStore şi Google Play şi oferă informaţii clare, concise şi actualizate despre schema de relocare, proceduri şi rolul Biroului European de Sprijin pentru Azil în procesul de relocare. Are o interfaţă simplă şi prietenoasă şi conţine şi o secţiune de întrebări şi răspunsuri.

Persoanele care doresc să solicite azil pot afla dacă sunt eligibile pentru relocare, în ce ţară ar putea fi relocaţi, de ce li se înregistrează amprentele şi multe alte informaţii practice.

Aplicaţia conţine şi o hartă interactivă cu GPS, cu ajutorul căreia, căutătorii de azil pot găsi cel mai apropiat punct de înregistrare din Grecia sau Italia, unde pot primi protecţie internaţională şi pot lua legătura cu experţii Biroului Eurpean de Sprijin pentru Azil care-i pot asista în această procedură. În plus, aplicaţia permite utilizatorilor să privească filmuleţe cu mărturii ale oamenilor care au fost relocaţi şi sunt mulţumiţi de locurile în care au ajuns.

Directorul executiv al biroului, Jose Carreira, a explicat că această aplicaţie a fost realizată după ce s-a constatat că mulţi dintre refugiaţi au telefoane inteligente sau tablete.

Informaţiile sunt disponibile în cinci limbi – engleză, arabă, sorani, tigrinya şi kumjani. Acum, refugiaţilor aflaţi pe drum le va fi mai uşor ca niciodată să caute contacte, linii de asistenţă telefonică şi numere de telefon de urgenţă.
Obiectivul principal al noii aplicaţii este construirea încrederii în programul de relocare şi descurajarea migranţilor de a călători în mod ilegal din Grecia sau Italia spre alte state membre ale Uniunii Europene. Biroul Eurpean de Sprijin pentru Azil speră ca accesul la atât de multe informaţii să reducă din confuzie, din aşteptările ireale şi frustrarea refugiaţilor.

Prin programul de relocare al Uniunii Europene, statele membre s-au angajat să primească un total de 160 de mii de refugiaţi sosiţi prin Grecia şi Italia până în septembrie 2017.