Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 26 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Vartolomei

14 Mai 2020
Vizualizari: 249
Comentează add

Centrul de Transfuzii din Iași face apel la populație pentru donarea de sânge și plasmă de la pacienții vindecați de coronavirus.

Apel pentru donarea de plasmă de la pacienții vindecați de coronavirus

cristina-vartolomei

Foto: Arhivă.

Donatorii de plasmă pentru bolnavii cu coronavirus se dovedesc greu de găsit. La Iași nu s-a făcut până acum nici o recoltare, deși echipamentele funcționează de mai bine de o săptămână.

Pacienții vindecați fie nu s-au prezentat ca să doneze, fie nu au fost eligibili. În plus și activitatea obișnuită de donare s-a redus foarte mult. Conducerea Centrului de Transfuzii face apel la populație să vină să doneze și dă asigurări că riscul de contaminare cu noul coronavirus este exclus.

Aparatul de plasmafereză primit ca donație de Centrul de Transfuzii din Iași ar trebui să ajute la tratarea pacienților cu coronavirus care sunt în stare critică. Plasma trebuie colectată de la pacienți vindecați, care au dezvoltat anticorpi, iar donarea se realizează pe bază de voluntariat.

Aproximativ 20 de pacienți externați de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași și-au dat teoretic acceptul să facă gestul salvator pentru bolnavii cu forme severe, însă, odată plecați, unii dintre ei nici nu au mai răspuns la telefon, ca să fie programați, iar în cazul altora bolile cronice de care suferă au reprezentat o piedică pentru donare.

O singură pacientă a trecut efectiv pragul Centrului de Transfuzii, dar medicii au constatat că nici ea nu era eligibilă. Nici în privința donării clasice de sânge lucrurile nu stau mai bine la Iași. În ultima perioadă au fost și zile cu doar șapte donatori, tocmai de aceea conducerea Centrului de Transfuzii face apel la populație să se prezinte la donare și dă asigurări că riscul de contaminare cu noul coronavirus în timpul procedurilor este exclus.


Etichete (ii)donaresângeplasmăpaciențicoronavirus

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live