Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel Matinal: Vicepremierul Vasile Dâncu la RRA

Vicepremierul Vasile Dâncu a convocat astăzi o videoconferinţă cu prefecţii judeţelor cu care va analiza valul de secetă care provoacă şi anul acesta un deficit de apă în sol.

Apel Matinal: Vicepremierul Vasile Dâncu la RRA
Vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Articol de Radiojurnal, 28 Iulie 2016, 09:11

Vicepremierul Vasile Dâncu a convocat astăzi o videoconferinţă cu prefecţii judeţelor, preşedinţii de consilii judeţene şi primarii de comune cu care va analiza, în principal, valul de secetă care provoacă şi anul acesta un deficit de apă în sol.

Fenomenul a afectat deja culturile din mai multe judeţe, iar prognoza meteorologilor pentru luna august indică ploi puţine şi temperaturi ridicate în cea mai mare parte a ţării.

In unele zone din tara deja se resimte lipsa precipitatiilor - in Harghita, de exemplu, cultura cartofului este afectată din cauza secetei şi a temeperaturilor ridicate, iar in județul Suceava cantitatea de apă din sol este la limită.

Tot în videoconferinţa de astăzi se vor discuta chestiuni legate de realizarea cadastrului.

Am vorbit despre aceste subiecte cu invitatul dimineţii la Apel matinal vicepremierul Vasile Dâncu.

AUDIO: Apel matinal.

Astăzi avem o videoconferinţă cu autorităţile locale, organizată la guvern de vicepremierul Vasile Dâncu, în cadrul reuniunii urmând să fie discutate mai multe subiecte, printre care se numără seceta şi cadastrul. La videoconferinţă vor participa prefecţii, reprezentanţi din consiliile judeţene şi primari.

Totodată, la reuniune va participa şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, dl Achim Irimescu. În primul rând, vă reamintim că în urmă cu o lună, guvernul a stabilit printr-o ordonanţă de urgenţă o serie de măsuri care asigură înscrierea urgentă şi gratuită în folosul cetăţenilor şi garantarea proprietăţii statului prin înregistrarea sistematică în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

Discutăm la "Apel Matinal" în această dimineaţă cu vicepremierul Vasile Dâncu şi pe tema măsurilor pentru întabularea gratuită a terenurilor agricole, dar mai întâi, este foarte presant, despre secetă şi efectele ei. Dle vicepremier, bună dimineaţa, bine aţi venit la "Matinal" şi mulţumesc pentru prezenţă!

Vasile Dâncu: Bună dimineaţa!

Realizator: Care sunt măsurile pe care le veţi lua pentru fermieri, în cazul în care se vor confrunta cu pierderi?

Vasile Dâncu: Noi am început încă de săptămânile trecute, am avut multe probleme legate şi de inundaţii, care au distrus, de asemenea, atât căile de comunicaţie, au inundat case, cartiere, dar şi terenuri agricole. S-a făcut inventarierea pagubelor, este un mecanism destul de complicat pentru asta, dar s-a făcut repede inventarierea pagubelor şi am avut deja câteva tranşe în care, din fondul de rezervă bugetară, am compensat aceste pierderi. Sigur, era vorba în primul rând de pierderi care puteau fi plătite la nivel municipal, la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, pagube, să spunem, colective, pierderile care erau legate de case, de pierderi în ceea ce priveşte o zonă care ar fi trebuit, conform legii, să facă parte din sistemul de asigurări, acolo unde nu a fost, nu s-a putut face acest lucru. Dar am început împreună cu prefecturile, cu consiliile judeţene, cu primăriile, cu inspectoratele în construcţii, în cazul nostru, în cazul agriculturii, APIA şi ceilalţi. Se monitorizează continuu acest proces al pagubelor, se evaluează acestea. Deci lucrăm nu numai în domeniul acesta, ci şi în cel care este legat de calamităţile legate de inundaţii.

Realizator: Inundaţii şi acum, din păcate, avem şi seceta, iată. Avem o strategie în legătură cu irigaţiile în România?

Vasile Dâncu: Da, există în acest moment, noi o să prezentăm astăzi, ministrul agriculturii va veni alături de mine la teleconferinţă, o să explice despre existenţa unui program naţional privind compensarea, modul în care se apelează la acest program, metode de calcul şi ceea ce are guvernul în acest moment într-un fond pentru compensarea în caz de secetă. Pe de altă parte, sigur că astăzi, ministrul va discuta cu administraţiile locale şi ale măsuri legate de iniţiative pe care în acest moment le are pentru ca pe termen lung să putem revigora un program de refacere a sistemului de irigaţii. Sigur că acesta s-a pierdut în timp, nu se poate face peste noapte, dar guvernul caută soluţii...

Realizator: Ce înseamnă pe termen lung, dle vicepremier?

Vasile Dâncu: Înseamnă câţiva ani, doi, trei ani, în care în fiecare an să adăugăm la sistemul nostru de irigaţii noi şi noi suprafeţe care pot fi irigate în fiecare...

Realizator: În legătură cu seceta şi efectele ei, unde sunt cele mai mari probleme în ţară, de-a lungul timpului? Aveţi o hartă cu zonele afectate sau cele mai afectate?

Vasile Dâncu: Ministerul Agriculturii monitorizează continuu, prin autorităţile locale, acest sistem, astăzi o să se prezinte zonele cele mai calamitate. Sigur că asta este specialitatea specialiştilor din agricultură, ei vor veni cu această hartă. Eu conduc această conferinţă de presă, această teleconferinţă cu prefecţii şi subiectele mele sunt cadastrul...

Realizator: Vorbim imediat.

Vasile Dâncu: Noua strategie privind funcţia publică, lansată ieri, aprobată ieri în şedinţa de guvern. Dar o să primiţi toate detaliile legate de hărţi...

Realizator: După această videoconferinţă le aşteptăm şi noi, într-adevăr. Pe finalul acestei prime teme, cum estimaţi că vor fi afectaţi consumatorii? Se vorbeşte ba de creşteri de preţuri, ba de o piaţă care se va regla automat.

Vasile Dâncu: În acest moment nu estimăm că ar fi un mare impact asupra consumatorului, asupra preţurilor la alimente, deoarece încă nu avem efecte, să spunem, severe în ceea ce priveşte... Cu siguranţă însă că în fiecare an când există secetă trebuie compensată producţia de cereale, mai ales, şi alte produse agricole din import şi atunci, câteodată, există şi efect asupra pieţei de alimente. În cazul acesta, nu estimăm încă că ar fi un efect sever în ceea ce priveşte...

Realizator: Să revenim şi la tema numărul doi şi la ordonanţa de urgenţă emisă acum o lună de către guvern, despre sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, programul acesta amplu de înscriere în acest sistem. Spuneţi-ne şi nouă, vă rog, care este anvergura estimată a acestui demers?

Vasile Dâncu: Sigur, în ceea ce priveşte programul de cadastru şi publicitate imobiliară, ne aflăm într-o situaţie, după 25 de ani, destul de gravă în ceea ce priveşte viteza cu care se produce acest lucru. Autorităţile locale nu au fost interesate foarte tare în fiecare moment de acest proces, astfel încât suntem în pericol ca în perspectiva a patru sau cinci ani de acum încolo să nu mai putem plăti subvenţiile de la APIA pentru terenuri agricole, dacă nu avem această cadastrare. Pe de altă parte...

Realizator: Practic, asta este urgenţa atât de mare acum, nu?

Vasile Dâncu: Asta este urgenţa formală, ca să spunem aşa. Pe de altă parte, terenurile care nu sunt cadastrate, care nu se află înscrise în Cartea Funciară, nu au valoare, ca să spunem aşa, valoare completă. Un teren care este cadastrat poate să devină la bancă, să gireze pentru un împrumut cineva care vrea să facă o afacere...

Realizator: Practic, nu există în acte.

Vasile Dâncu: Practic, nu există circuitul valoric, să spunem aşa.

Realizator: Şi nici măcar nu poate fi luat în calcul, poate fi luat în calcul la diverse prognoze, statistici şi aşa mai departe, pe baza cărora s-ar putea face o strategie viitoare, bănuiesc.

Vasile Dâncu: Absolut.

Realizator: Dar cât credeţi că va dura acest proces, dle vicepremier?

Vasile Dâncu: Noi am lansat o ordonanţă de urgenţă prin care, după calculele noastre, am putea rezolva acest lucru în patru ani, cel puţin până în anul 2012, acest proces să fie terminat. Sigur că procesele acestea durează foarte mult, pentru că trebuie reconstituită proprietatea. În unele situaţii, oamenii nu şi-au făcut succesiuni legate de moşteniri, există statut neclar în foarte multe zone ale ţării, ale proprietăţii cu o ascendenţă istorică, să spunem aşa. Noi trebuie să luăm măsuri accelerate pentru asta, de aceea guvernul a făcut o strategie prin care se alocă foarte mulţi bani atât din zona fondurilor europene, cât şi din banii pe care îi are în acest moment Agenţia Naţională pentru Cadastru.

Realizator: Am înţeles, domnule vicepremier. La guvern, aici, la centru, merge, aveţi şi această ordonanţă şi aţi luat toate măsurile. Cum merge colaborarea cu partea locală?

Vasile Dâncu: Aici este o problemă, pentru că noi avem o mică suprafaţă cadastrată în acest moment, pentru că autorităţile locale nu au fost, poate, nici sprijinite destul, dar nici nu au avut un interes foarte mare la accelerarea acestui proces.

Realizator: Şi cum o să le obligaţi să accelereze acest proces?

Vasile Dâncu: Acuma există o lege pentru asta şi asta înseamnă că au în primul rând fonduri din partea statului pentru a face cadastrarea cei care se înscriu în acest program, localităţile care se înscriu în programul de cadastrare completă au o plată care se face din partea statului, încercăm să angajăm anul acesta încă 600 de specialişti, pentru că una din marile probleme pe care le avem în acest moment, este vorba de lipsa de specialişti care să realizeze asta pe termen scurt, deci şi aici...

Realizator: Probabil că o să introduceţi şi controale mai ample?

Vasile Dâncu: Sigur că este vorba de controale, până la urmă se va ajunge la un sistem rapid, acum lucrăm împreună cu specialiştii în justiţie privind reconstituirea dreptului de proprietate în mod accelerat; acolo unde nu există în acest moment, nimeni nu îl revendică, un teren. Oricum, sunt multe modalităţi prin care încercăm să ducem la o cadastrare cât mai rapidă pe întreg teritoriul României.

Realizator: Iar pe final, domnule Dâncu, este un demers adresat preponderent terenurilor agricole, dar înţeleg că este avută în vedere şi înregistrarea clădirilor?

Vasile Dâncu: Avem nevoie de înregistrarea întregii infrastructuri din România din mai multe raţiuni. Înregistrarea, cadastrarea în ceea ce priveşte clădirile, în ceea ce priveşte infrastructura de transport, de exemplu, de la infrastructura de transport de gaze, apă şi celelalte, toate sunt necesare atât în procesul acesta, cât şi în procesul de descentralizare. Lucrăm la elaborarea, şi o ordonanţă de acum o lună face asta, lucrăm la elaborarea standardelor de cost şi calitate, la descentralizare, facem inventarul pe care îl au ministerele, de exemplu, în proprietate pentru a vedea ceea ce este important a se descentraliza pentru autorităţile locale. Există, de asemenea, Strategia naţională pentru dezvoltare teritorială, care a adus un soft, o platformă online care va duce până la urmă la înregistrarea tuturor formelor de infrastructură pe care le avem pe teritoriul României într-o platformă, spuneam, publică, o bază de date care ar putea sprijini după aceea foarte uşor orice localitate să-şi facă un plan de urbanism general, un PUZ, să lucreze la orice formă de dezvoltare strategică. Va fi un instrument, se numeşte Observator Teritorial, care va fi foarte important, în care toate bazele de date, de la baza de date din cartea funciară, cadastrul, la bazele de date pe care le are fiecare minister, apoi Institutul Naţional de Statistică. Toate acestea vor intra într-un singur loc şi vom avea în sfârşit o imagine pe care oricine o va putea consulta, o imagine asupra echipării teritoriului şi asupra situaţiei tuturor terenurilor din România, că este zonă protejată...

Realizator: Am înţeles. Toate acestea în următorii patru, cinci ani, cum aţi spus? Sau e pe termen mai lung?

Vasile Dâncu: Deja din această toamnă toate datele care există la dispoziţie, şi există multe date la dispoziţie, vor fi încărcate în acest Observator Teritorial care va fi pe site-ul de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi sigur că această platformă, acest soft va trebui continuu să fie updatat, dar va fi la dispoziţia publicului, va fi o imensă bază de date deschisă întregii populaţii.

Realizator: Mulţumesc pentru prezenţă. Aşteptăm rezultatele, aşa cum ne-aţi promis, ale videoconferinţei cu prefecţii, consiliile judeţene, primari, mai ales pe tema secetei şi ce măsuri se vor lua dacă va fi cazul. Mulţumesc, domnule Dâncu, pentru prezenţă. Aici, la "Apel matinal", am discutat cu vicepremierul Vasile Dâncu.

Eveniment cu ocazia Zilei Mondiale a Hemofiliei
România 20 Aprilie 2024, 14:06

Eveniment cu ocazia Zilei Mondiale a Hemofiliei

2.500 de români sunt diagnosticați cu hemofilie, o boală rară în care sângele nu se coagulează normal, iar 900 de pacienți au...

Eveniment cu ocazia Zilei Mondiale a Hemofiliei
Autorităţile recomandă atenţie la cumpărarea pachetelor turistice
România 20 Aprilie 2024, 13:55

Autorităţile recomandă atenţie la cumpărarea pachetelor turistice

Turiștii trebuie să se ferească de agențiile neautorizate și de cele care vin cu oferte mult prea ieftine pentru a fi reale.

Autorităţile recomandă atenţie la cumpărarea pachetelor turistice
Trei femei, lovite de autobuz pe trecerea de pietoni
România 20 Aprilie 2024, 13:51

Trei femei, lovite de autobuz pe trecerea de pietoni

Una dintre cele 3 victime, în vârstă de 55 de ani, a fost transportata la spital, avand rani grave.

Trei femei, lovite de autobuz pe trecerea de pietoni
Licitaţie pentru modernizarea liniei de cale ferată dintre Constanţa şi Mangalia
România 20 Aprilie 2024, 13:51

Licitaţie pentru modernizarea liniei de cale ferată dintre Constanţa şi Mangalia

Călătoria cu trenul între cele două oraşe se va reduce la mai puţin de o oră.

Licitaţie pentru modernizarea liniei de cale ferată dintre Constanţa şi Mangalia
Străzi deschise, într-o nouă zonă a Capitalei
România 20 Aprilie 2024, 12:18

Străzi deschise, într-o nouă zonă a Capitalei

Au loc activităţi dedicate familiilor cu copii, concerte şi spectacole de dans.

Străzi deschise, într-o nouă zonă a Capitalei
Incendiu la acoperişul unui bloc din Rădăuţi
România 20 Aprilie 2024, 12:03

Incendiu la acoperişul unui bloc din Rădăuţi

La faţa locului intervin pompierii militari, cu autospeciale de stingere.

Incendiu la acoperişul unui bloc din Rădăuţi
Slatina - O nouă ediție a Retroparadei Primăverii
România 20 Aprilie 2024, 10:55

Slatina - O nouă ediție a Retroparadei Primăverii

Manifestarea are loc în Parcul Tineretului.

Slatina - O nouă ediție a Retroparadei Primăverii
Circulaţie închisă pe bulevardul Unirii din București
România 20 Aprilie 2024, 09:11

Circulaţie închisă pe bulevardul Unirii din București

Traficul rutier este oprit pentru desfășurarea unei curse.

Circulaţie închisă pe bulevardul Unirii din București