Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal: Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei de vaccinare

Apel matinal: Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei de vaccinare
Dr. Valeriu Gheorghiță, coordinator Campanie nationala de vaccinare anti-Covid. FOTO: gov.ro.

Articol de Cătălin Cîrnu, 15 Martie 2021, 09:40

Realizator: Cătălin Cârnu - Am mai spus-o și o repetăm, de astăzi începe etapa a treia de vaccinare anti-COVID-19, care se adresează populației generale. Autoritățile anunță că peste 1,5 milioane de beneficiari sunt înscriși deja pe platforma electronică, dintre care aproximativ 500.000 sunt din rândul populației generale. Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 au mai anunțat că se realizează un update la aplicația de programare pentru vaccinare privind implementarea listelor de așteptare, atrăgând atenția că este posibil să apară întârzieri în funcționarea acesteia. Ușor, ușor ne apropiem de ora 9:00, când se dă "startul", dar mai multe amănunte aflăm acum de la colonel doctor Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare anti-COVID-19, invitatul "Apelului Matinal". Bună dimineața!

Valeriu Gheorghiță: Bună dimineața!

Realizator: Chiar în această clipă am accesat platforma națională, o repet pentru toți cei care ne ascultă, vaccinare-covid.gov.ro, informații complete și pe pagina de Facebook RO Vaccinare. Așadar, de la ora 9:00 la ce vă așteptați, apropo de posibilele înscrieri în număr mare?

Valeriu Gheorghiță: Rând, pe rând se vor deschide toate centrele din județele menționate, pe acele intervale orare de timp. A fost luată această măsură de a se deschide progresiv listele de așteptare, tocmai pentru a nu expune platofmra la o suprasolicitare a utilizatorilor și a ne asigura că toate lucrurile din punct de vedere tehnic se derulează în parametri optimi. Noi estimăm că în primul rând locurile libere din centrele de vaccinare vor fi ocupate în momentul în care utilizatorii vor accesa platforma de programare și vor găsi acele locuri libere. În fiecare centru de vaccinare în care se ocupă toate locurile libere se va activa automat și lista de așteptare și persoanele au această opțiune de a trece în lista de așteptare. Practic, vor opta pentru un centru de vaccinare în care doresc evident să se vacicneze, se vor pune pe lista de așteptare, vor putea vizualiza câte persoane se află deja pe acea listă de așteptare și platforma ar trebui să genereze și un mesaj vizual în care se va estima data probabilă a vaccinării./eradu/atataru/ Ce este important însă de precizat este că din lista de aşteptare, în momenul în care vor deveni locuri disponibile în acel centru, se va respecta prioritizarea, şi anume, vor fi notificate cu precădere persoanele peste 65 de ani, persoanele cunoscute cu boli cronice, persoanele cu dizabilităţi, care vor ocupa 75% din locurile disponibile din acel centru. Persoanele care deservesc activităţi esenţiale şi sunt programate ca atare pe lista de aşteptare vor fi notificate pe cele 25% de locuri libere din acel centru. În cazul în care locurile nu sunt ocupate, prin prioritizarea acestor categorii aferente etapei a-2-a, vor fi notificate toate persoanele din lista de aşteptare care aparţin de etapa a-3-a, în ordine cronologică în care au fost puse pe lista de aşteptare, aşa încât noi ne dorim şi asta ne şi aşteptăm să avem un grad maximal de ocupare a locurilor în toate centrele de vaccinare, tocmai pentru a accelera într-un fel sau altul campania de vaccinare şi pentru a da posibilitatea fiecărui doritor să aibă acces în platformă, să se înscrie pe lista unui centru şi, evident, să aibă şi perspectiva momentului în care se va vaccina.

Realizator: Să nu uităm pe cei tineri. Se pot înscrie şi ei, dar ne raportăm la prioritizarea de care aminteaţi ceva mai devreme. Corect?

Valeriu Gheorghiţă: Este adevărat, pentru că reamintesc că etapa a-2-a este în derulare. Avem cam 20% dintre persoanele eligibile din etapa a-2-a care au fost vaccinate până la acest moment, deci, mai avem destul de mult de parcurs din etapa a-2-a, însă, având în vedere că în ultima perioadă am observat destul de multe locuri libere în centrele de vaccinare, pe de o parte, era cel puţin nepotrivit să stăm cu locuri libere în centrele de vaccinare şi, pe de altă parte, să existe persoane doritoare care voiau să se vaccineze; or, din acest punct de vedere, cred că această soluţie a listelor de aşteptare şi a prioritizării din listele de aşteptare va putea să răspundă la acest impediment.

Realizator: În ultimele zile s-au vaccinat ca medie aproximativ 50 de mii de persoane pentru fiecare zi. Vor exista suficiente doze şi de acum încolo, în condiţiile în care, cred eu, se va mări şi numărul de vaccinări?

Valeriu Gheorghiţă: Pot să vă spun că în ceea ce priveşte stocurile de vaccin de la Compania Pfizer şi Moderna, suntem cu un procent de 80%, chiar 90% nivel de utilizare, deci, practic, aici nu avem stocuri la acest moment, decât un număr suficient de doze cât să ne asigure, practic, o continuitate, fără întrerupere de la o săptămână la alta, când primim tranşele respective de vaccin./lcoman/atataru/ Avem, într-adevăr, un stoc ceva mai consistent de la compania AstraZeneca, însă se anunță o reducere importantă a numărului de doze de la compania AstraZeneca pentru următoarele săptămâni. Practic, vom primi aprroximativ 25% din dozele promise, ceea ce înseamnă că stocul actual va răspunde nevoilor din platformă. Așa încât, da, la acest moment avem un nivel crescut și optim al utilizării dozelor pe care le-am recepționat, iar din aprilie evident că noi ne dorim creșterea importantă a anumărului de persoane vaccinate. Sperăm să depășim sau să atingem acel prag de 100.000 de persoane vaccinate zilnic, ceea ce ar trebui să cuprindă și persoane la doza unu și persoane la doza a doua. Din estimările noastre, vom avea cel puțin 2,1 milioane de doze de la compania Pfizer, probabil că vom avea în jur de 250-300.000 de doze de la Moderna, încă nu avem o estimare pentru compania AstraZeneca și vom avea acces și la prima tranșă de doze de la compania Johnson&Johnson probabil din a doua jumătate a lunii aprilie.

Realizator: Johnson&Johnson care va fi un singur vaccin.

Valeriu Gheorghiță: Va fi o singură administrare, va ușura destul de mult schema de vaccinare. Cred că va fi un vaccin care se va preta în mod deosebit, așa cum vedem la acest moment, pentru eventualele echipe mobile, centre mobile care vor merge și vor vaccina în special în zonele defavorizate. Cred că acolo va fi o soluție optimă, având în vedere că nu trebuie să mai revenim în zona respectivă pentru asigurarea celei de-a doua doze. Or, din acest punct de vedere cred că vom avea un portofoliu suficient de vaccinuri încât să putem demara și să continuăm, de fapt, în parametrii optimi campania de vaccinare și să ne atingem obiectivul nostru pentru România de a vaccina cele 10 milioane de persoane până în septembrie.

Realizator: Și dacă tot am vorbit de doze de vaccinuri, de pe pagina oficială de Facebook RO Vaccinare am aflat că astăzi sosesc în țară aproximativ 225.000 de noi doze Pfizer-BioNTech. Dar apropo de toate discuțiile din ultima vreme și cu multe probleme, cel puțin la nivel european, sunt mai multe reacții, din câte ați constatat, la vaccinul AstraZeneca în raport cu celelalte - cu Pfizer și Moderna? Și asta mă gândesc poate chiar apropo de tehnologia de fabricație, de producere.

Valeriu Gheorghiță: Categoric avem o frecvență mai crescută a raportării reacțiilor adverse pentru vaccinul de la compania AstraZeneca. Aș putea să vă spun că sunt de aproximativ cinci ori mai frecvente aceste reacții adverse, însă, uitându-ne la tipul reacțiilor adverse, ele sunt aceleași, sunt reacții comune, reacții care se regăsesc în prospectul acestui vaccin, se regăsesc și la celelalte tipuri de vacciuri, doar că, într-adevăr, sunt mai frecvent raportate./asalar/atataru/ Acest lucru denotă o reactogenitate mai crescută a acestui vaccin, ţinând cont de tehnologia pe baza căreia a fost dezvoltat acest vaccin, este un vaccin cu vestor viral, după cum ştim, este un virus slăbit, este un adenovirus care nu are capacitate de a genera boală, dar care conţine informaţia genetică pe care o livrează celulelor noastre atunci când se administrează vaccinul pentru a se genera acea proteină Spike, proprie virusului SARS-CoV-2. Or, din acest punct de vedere, da, există această reactogenitate mai crescută, important este să încurajăm monitorizarea reacţiilor adverse, persoanele care dezvoltă aceste reacţii să le raporteze la Agenţia Naţională a Medicamentului, pentru că este important să facem o evaluare continuă a tuturor reacţiilor adverse şi, la rândul nostru, România, pot să vă spun, participă în cadrul unui mecanism european la raportarea acestor reacţii adverse, centralizat la nivel european, pentru că forul superior, Agenţia Europeană a Medicamentului (AEM), efectuează aceste evaluări periodice şi emite rapoartele de siguranţă lunare. Chiar cred că în perioada imediat următoare ar trebui să apară primul raport de siguranţă pentru vaccinul de la compania AstraZeneca.

Realizator: Le reamintesc ascultătorilor că listele de aşteptare se vor deschide succesiv pe judeţe, luate în ordine alfabetică, de la ora 9:00. Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" a fost colonel doctor Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare anti-COVID-19. Să le mai spunem tuturor celor care ne ascultă că vaccinarea este gratuită, dar nu obligatorie. Important este ca toată informaţiile pe care fiecare dintre noi vrea să le obţină să fie autentice. Mulţumesc şi zi bună!

Valeriu Gheorghiţă: Mulţumesc şi eu! O zi bună!

(PH)

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități
România 25 Aprilie 2024, 21:43

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități

Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a precizat pentru Radio România Actualități că "deocamdată nu există indicii...

Slănic Prahova: Strada surpată, monitorizată de autorități
Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro
România 25 Aprilie 2024, 21:05

Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro

Procurorii din România ai Parchetului European investighează o posibilă fraudă de peste o jumătate de milion de euro, cu care...

Investigarea unei posibile fraude de peste o jumătate de milion de euro
Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara
România 25 Aprilie 2024, 20:58

Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara

A fost asigurată suma totală de 9,3 miliarde de lei pentru plata în avans, respectiv la începutul lunii mai, a pensiilor şi a...

Şedinţă de guvern organizată în premieră la Timişoara
Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova
România 25 Aprilie 2024, 20:44

Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova s-a reunit în această după-amiază pentru a analiza situaţia de la...

Reunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova
Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie
România 25 Aprilie 2024, 20:39

Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie

Ministerul Energiei a lansat două programe de finanţare a proiectelor pentru surse regenerabile de energie şi modalităţi de...

Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie
Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei
România 25 Aprilie 2024, 19:32

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei

Potrivit unor surse judiciare, fostului președinte Ion Iliescu îi va fi adusă la cunoștință calitatea de suspect vineri, la...

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA
România 25 Aprilie 2024, 19:22

Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA

Jurnalistul Grigore Cosma, etnic român din Odesa: Cu părere de rău, aceste ajutoare pot fi folosite acum doar pentru apărare,...

Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA
România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza
România 25 Aprilie 2024, 19:13

România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza

Liderii a 18 ţări, între care preşedintele Klaus Iohannis, au semnat o declaraţie comună prin care cer eliberarea ostaticilor...

România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza