Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Luni, 24 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

28 Noiembrie 2019
Vizualizari: 360
Comentează add

Apel matinal - Silviu Geană, președintele Fed. Sind. din Silvicultură

radio-romania-actualitati

Foto: Arhivă/ Petruţ Hîrţescu

Apel matinal - Realizator: Cătălin Cârnu - Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a decis cu unanimitate de voturi ca personalul silvic cu atribuții de pază să fie dotat cu armamentul de serviciu, letal sau neletal, amendând astfel un nou proiect de lege privind modificarea Statutului personalului silvic. Decizia Parlamentului vine pe fondul creșterii alarmante în ultimii cinci ani a agresiunilor împotriva pădurarilor. Dacă legea vine în mod real în ajutorul acestora, dar și care sunt condițiile în care personalul silvic va putea să funcționeze aflăm acum, printre altele, de la invitatul de astăzi al "Apelului Matinal", Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultura "Silva". Bună dimineața!
Silviu Geană: Bună dimineaţa dvs şi tuturor ascultătorilor dvs şi vă mulţumesc pentru invitație. Într-adevăr, în ultima perioadă cazurile de agresiune îndreptată împotriva personalului silvic s-au intensificat alarmant. În două luni de zile avem doi pădurari care au fost uciși, avem șapte pădurari care au fost amenințați cu moartea, unora li s-au sustras armele de serviciu fiind amenințați cu împușcarea, alții au fost loviți pur şi simplu cu mașina în timp ce se deplasau către punctul de lucru. Situația cred că este puțin scăpată de sub control și de aceea în ultima perioadă, în ultimele luni noi am susținut prin 6 acțiuni de protest în fața Parlamentului României necesitatea modificării Statutului personalului silvic. Referitor la ce s-a întâmplat ieri, da, putem spune că 27 noiembrie este zi mare pentru silvicultorii din România întrucât cu 232 de voturi 'pentru' și doar două abțineri a fost validat de către plenul Camerei Deputaților Proiectul de modificare și completare a statutului personalului silvic și noi apreciem, ca şi organizație reprezentativă pentru sectorul silvic din România, că această formă a legii asigură o protecție reală pentru personalul silvic şi prin modificarea statutului personalului silvic este redată demnitatea profesiei de silvicultor, este întărit autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în special pe linie de pază a pădurilor, va fi asigurată dotarea cu armament de serviciu, letal sau neletal, precum și dotarea cu mijloace tehnice de apărare, cu mijloace de transport și comunicații adecvate, cât şi dotarea cu uniformă de serviciu, dar şi includerea în condiții speciale de pensionare a anumitor categorii de silvicultori care lucrează nemijlocit în teren în activitatea de pază a pădurilor.
Realizator: Am priceput. Reglementările sunt însă foarte stricte. Să nu uităm, până acum pădurarii au avut totuși o pușcă în dotare. Chiar vorbeam zilele trecute cu directorul general Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, și spunea că până la urmă totul ar trebui să se reducă la educație, la cultură, la civilizaţie, pentru că, mă gândesc, dacă din acest moment pădurarii ar fi înarmați, s-ar putea ca și cei care se află, rangerii din Delta Dunării să ceară și o astfel de lege. Unde credeți că va duce în viitorul apropiat?
Silviu Geană: Nu trebuie să... Şi nu vă ascund faptul că şi până acum personalul silvic era dotat cu armament de serviciu. Însă, prin modificarea unei hotărâri de guvern în luna ianuarie 2018 au fost retrase din uzul curent peste 2500 de arme de la personalul silvic şi, practic, astăzi putem vorbi de o lipsă crasă de dotare pe ceea ce înseamnă armament, din cei peste 7 mii de pădurari şi şefi de districte, pe care îi are Romsilva nemijlocit, zi de zi, în activitatea de paza pădurilor. Doar puţin peste 3 mii sunt dotaţi cu armament de serviciu şi tocmai asta ne-am dorit să se facă o modificare în lege, ca această dotare să fie obligatorie.
Realizator: Se spune că oricât de bine dotaţi sunt pădurarii, infractorii vor fi întotdeauna mai bine dotaţi, pentru că interesele financiare sunt mari. Cine câşigă şi cum, din exploatarea ilegală a pădurii româneşti?
Silviu Geană: Trebuie să primeze legea, aplicarea legii şi a regimului silvic. Iar orice cetăţean din această ţară care are informaţii, care are, eu ştiu, au auzit despre cazuri ilegale de tăiere, trebuie să sesizeze de îndată organele abilitate ale statului, pentru că sunt singurele îndrituite să cerceteze şi să ancheteze şi să pedepsească abuzurile pe această linie.
Realizator: Apropo de autorităţile statului, haideţi să ne imaginăm acum, ipotetic, un caz: un pădurar descoperă o căruţă sau un camion cu patru-cinci oameni care au venit să fure lemne, da? Este înarmat, cum procedează el? Mă gândesc, eu, unul, că ar fi mult mai simplu să sune la 112, decât să se...
Silviu Geană: Aici este o mare problemă cu 112, pentru că, vedeţi dumneavoastră, intervenţia pe sistemul acesta de urgenţă se face anevoios şi în oraşe, darămite, gândiţi-vă, să intervină o maşină de poliţie la 10-15-20 de kilometri pe un drum forestier, pe care, de cele mai multe ori, n-ajungi decât cu maşini de teren sau doar cu căruţa. Cei de la Poliţie şi de la Jandarmerie întotdeauna ne-au dat o mână de ajutor şi un sprijin, însă sunt şi ei limitaţi în ceea ce priveşte dotările, pentru că de cele mai multe ori vin îmbrăcaţi neadcvat, în pantofi, cu maşini, care, majoritatea lor, la poliţiile locale sunt Logan...
Realizator: Au tracţiunea pe faţă.
Silviu Geană: Aşa este, chiar aşa se întâmplă. Eu, cum să zic, 10-2 ani m-am ocupat de activitatea de control şi paza fondului forestier la o direcţie silvică şi cunosct destul de bine ce se întâmplă, şi cu bune şi cu rele.
Realizator: Bun. Şi ce face un pădurar, într-o asemenea caz, repet: este înarmat şi dă de astfel de hoţi, patru-cinci la număr, nu unu sau doi.
Silviu Geană: În primul şi în primul rând, trebuie să sune la 112, pentru că este obligatoriu. Pasul următor ar trebui să îi fotografieze şi dacă consideră că poate să intervină, poate să intervină. Dar există o formaţiune la nivel de ocol silivic, care se numeşte "districtul silvic", iar pădurarul nu acţionează singur, la nivelul districtului activitatea de pază este coordonată de şef de district şi cred că cel mai indicat este să-şi alerteze şefii şi, de asemenea, să sune la 112.  Dar efectul psihologic al armei, trebuie să recunoştem, că el există, pentru că şi dacă mergem pe stradă prin  Bucureşti şi ne întâlnim cu un jandarm îmbrăcat în uniformă din cap până-n picioare şi cu armamentul şi toate mijloacele şi echipamentele de protecţie pe el, ai o stare aşa de... de... respect...
Realizator: Da, conteză pentru...
Silviu Geană: ... că îţi vine să-i iei pălăria şi să i-o arunci peste gard.
Realizator: Da, pentru cei civilizaţi, care au educaţie şi ceva cultură, să sperăm, însă, că legea le va prinde bine pădurarilor şi exploatarea ilegală a pădurii româneşti nu va mai continua. Mulţumim pentru prezenţa la "Apel matinal"...
Silviu Geană: Şi eu vă mulţumesc şi pentru că astăzi este Ziua Bucovinei, urez la mulţi ani tuturor bucovinenilor şi românilor de pretutindeni, cu ocazia Zilei Naţionale, care bate la uşă. Vă mulţumesc!
Realizator: Un salut şi de la "Matinal", Silviu Geană, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură "Silva", a fost invitatul "Apelului matinal".


Etichete Silviu Geanăpreședintele Federației Sindicatelor din Silvicultura "Silva"apel matinal

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live