Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Luni, 19 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Radio România Actualităţi

16 Decembrie 2019
Vizualizari: 1374
Comentează add

Invitatul ediţiei, profesorul Adrian Kali, istoric, dar şi participant activ la evenimentele de la Timişoara.

Apel matinal: Revoluţia din decembrie 1989 Apel matinal: Revoluţia din decembrie 1989 - Conține audio

radio-romania-actualitati

Foto arhivă

Despre Revoluţia din decembrie 1989, în Apelul matinal de la Radio România Actualităţi.

Invitatul ediţiei, profesorul Adrian Kali, istoric, dar şi participant activ la evenimentele de la Timişoara, le-a spus tinerilor ce ar trebui să reţină despre ce s-a întâmplat atunci.

AUDIO: Apel matinal.

Apel Matinal   RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 decembrie, ora 08:30) -Realizator: Suntem între o zi de luni, 16 decembrie 2019, astăzi, când se împlinesc trei decenii de când Timişoara deschidea calea Revoluţiei Române, pentru a deveni, după doar patru zile, primul oraş liber de comunism al României. Anul 1989 a fost marcat la nivel internaţional, ne amintim, de un val de evenimente care au condus la căderea, rând pe rând, a regimurilor comuniste din Europa Centrală şi de Est. Iar perioada dintre 16 şi 20 decembrie 1989 a cuprins evenimente cunoscute sub denumirea de Revoluţia de la Timişoara, despre care discutăm şi noi, acum, la Apel Matinal, cu profesor, doctor, Adrian Kali, istoric dar şi participant activ la momentul Revoluţiei de la Timişoara. Bună dimineaţa: 

Adrian Kali: Bună dimineaţa. 

Realizator: Ştiu că s-au întâmplat atâtea, dar care a fost cel mai dificil moment al acelor zile? 

Adrian Kali: Păi, când am aşteptat să iasă muncitorii şi apoi evident fără discuţie ajutorul care l-a dat Bucureştiul. Deci fără capitală, Timişoara era terminată.  

Realizator: A existat un moment în care nu ştiu, poate aţi crezut că nu veţi reuşi? 

Adrian Kali: Da, pe data de 20, chiar după momentul pe care l-aţi pomenit, oraşul, când a fost declarat liber de comunişti, iar au apărut trenurile cu muncitori din Oltenia ca să reprime. Atuncia a fost aşa un moment de cumpănă, pentru că timp de câteva zile înainte, cei care făceau reprimare era armata, armata şi forţele de represiune. Aici când au venit muncitorii se putea transforma totul într-o baie de sânge, cam genul, nu /.../ să zic, poate depăşea Mineriada din Bucureşti, sau Mineriadele mai precis.  

Realizator: Au trecut 30 de ani de atunci sunteţi şi profesor de istorie, ce le spuneţi, astăzi, tinerilor, apropo de evenimentele de acum trei decenii, sau altfel spus ce ne-am dori cu toţii ca ei să reţină?  

Adrian Kali: Păi să reţină că democraţia greu se câştigă şi uşor se pierde. Deci asta s-a evidenţiat foarte clar în primele luni ale anului 1990, când aţi văzut, pe fondul neînvăţării democraţiei, au avut loc acele evenimente, care au fost mult mai bine evidenţiat decât Revoluţia, deci Târgu Mureş, cele trei Mineriade, ultima care s-a făcut în plină democraţie, după alegeri, primele alegeri libere. 

Realizator: Cum este România, astăzi, cum o vedeţi dumneavoastră, la trei decenii distanţă în timp, de la schimbarea regimului comunist? 

Adrian Kali: Păi ea este cum trebuie, în funcţie de cum au votat românii, adică ce aş putea să spun mai mult? Deci ar fi o mare greşeală ca eu să judec România din punctul meu de vedere, cum ar trebui după mine. Deci, vedeţi, aici ar trebui să depăşim chestia asta, atunci aş gândi ca un dictator, aş dicta cum vreau să fiu România/.../ 

Realizator: Corect. Fiecare o vede aşa cum o simte, până la urmă. 

Adrian Kali: Da. Da. Da. Deci, este ok. 

Realizator: E ok. Nu, aceasta este vestea cea mai bună. După 30 de ani părerile încă sunt împărţite. Revoluţie sau lovitură de stat? Credeţi că vom afla la un moment dat adevărul absolut? Deşi, sună aşa utopic. 

Adrian Kali: Păi, tocmai pentru că este utopie nu o să-l aflăm niciodată. Sunt două facţiuni care vorbesc despre revoluţie sau despre lovitură de stat. Cei care erau într-o parte şi cei car erau în cealaltă parte. Deci, niciodată. Este un fel de Yin şi Yang. Deci, niciodată nu se poate vorbi despre o parte albă şi doar de o parte neagră. Şi puţin negru, şi puţin alb. Asta este. Deci, nu. Sigur nu vom afla. Vom afla adevărul nostru şi adevărul lor. Aşa va merge la infinit. Poate doar după ce vom dispărea cu toţii. Atunci o să se ajungă la un nou consens.  

Realizator: Dacă .. 

Adrian Kali: Atunci nu va mai fi nimeni care să conteste adevărul.  

Realizator: Da, va fi foarte greu. Dacă nu greşesc, aţi şi fost rănit atunci, în urmă cu 30 de ani? 

Adrian Kali:  De fapt mâine se împlinesc 30 de ani. Pe 17.  ealizator: Pe 17.  

Adrian Kali: Pe 16 am fost /...../ şi acolo am fost prins în mijlocul acţiunilor de... Bun. De atunci, acele acţiuni de reprimare de fapt de bătăile acelea pe stradă. Dar n-am fost bătut, din fericire. Am fost a doua zi împuşcat adică s-a recuperat cu o zi mai târziu ce nu au reuşit să facă pe 16 şi pe 15.  

Realizator: Da. Mă bucur că aveţi puterea să zâmbiţi şi chiar să râdeţi un pic la 30 de ani.. 

Adrian Kali: Păi da. Dar eu sunt o creaţie a lor, adică vă daţi seama. N-am fost nici cel mai frumos, nici cel mai înalt de acolo şi totuşi m-au împuşcat. Adică, ce aş putea să zic mai mult decât atât. 

Realizator: Mai am o curiozitate. Mai ţineţi legătura cu cei pe care i-aţi cunoscut atunci? Pe străzile din Timişoara?

Adrian Kali: Da. Da. Da. Datorită facebook-ului chiar sunt în câteva grupuri din astea şi chiar cu oameni care au fost atunci. Dar, vă daţi seama că drumurile noastre şi atunci imediat, de fapt s-au despărţit. Chiar în momentele alea pentru că fiecare s-a dus şi a făcut altceva. Ieri m-am întâlnit, de exemplu, cu unul care m-a dus în spital. Aşa întâmplător, pe stradă m-am întâlnit cu el. 

Realizator: Da. Şi totuşi, o ultimă întrebare, care este cea mai vie imagine pe care o păstraţi de acum 30 de ani? 

Adrian Kali: O să pară ridicol. Nu, nu este legată de mine. Este legată de oamenii de la UMT care au ieşit afară. Deci, în momentul în care au ieşit. Mi-am adus aminte atunci, pe moment, de un film Excalibur se numea, când au ieşit cavalerii lui Arthur din ceaţă. 

Realizator: Din ceaţă. 

Adrian Kali: Pentru mine. Da. Pentru mine, atunci când au ieşit pe 20 dimineaţa, muncitorii de la UMT, au fost ca şi acei cavaleri care vin să salveze o situaţie care părea disperată la momentul respectiv. 

Realizator: Frumoasă metaforă. Vă mulţumesc pentru prezenţa la Apel matinal. Am depănat câteva amintiri alături de profesor doctor Adrian Kali, istoric dar şi participant activ la momentul revoluţiei de la Timişoara.


Etichete apel matinalrevolutie 1989adrian kaliistorictimisoara

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live