Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Luni, 19 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Cătălin Cîrnu

17 Decembrie 2019
Vizualizari: 1431
Comentează add

Senatorul USR Adrian Wiener va depune un proiect de lege privind poluarea farmaceutică, care propune ca toate medicamentele să aibă inscripționat pe ambalaj.

Apel matinal: Proiect de lege privind poluarea farmaceutică Apel matinal: Proiect de lege privind poluarea farmaceutică - Conține audio

catalin-cirnu

Foto: Arhivă.

Senatorul USR Adrian Wiener va depune un proiect de lege privind poluarea farmaceutică, care propune ca toate medicamentele să aibă inscripționat pe ambalaj, cu excepția remediilor homeopate, mesajul: „Returnați medicamentele expirate în farmacii”.

AUDIO: Invitatul rubricii Apel Matinal, senatorul USR Adrian Wiener.

Realizator: Senatorul Adrian Wiener va depune astăzi un proiect de lege privind poluarea farmaceutică. Da, concret, proiectul USR propune ca toate medicamentele să aibă inscripționat pe ambalaj, cu excepția remediilor homeopate, mesajul "Returnați medicamentele expirate în farmacii". Discutăm pe acest subiect alături de invitatul "Apelului matinal", care este chiar inițiatorul proiectului, senatorul Adrian Wiener. Bună dimineața.


Adrian Wiener: Bună dimineaţa.


Realizator: De ce ar trebui să predăm medicamentele expirate farmaciilor?


Adrian Wiener: În primul rând medicamentele sunt deşeuri periculoase. Ele sunt considerate aşa pentru că, ajunse în sol sau în apă, sigur intră în circuitul de contaminare umană. Suntem expuşi la ele fără să vrem. Cel mai ușor de înţeles lucru sunt antibioticele, care ajunse în mediu, cresc rezistența pe fond a bacteriilor la antibiotice. Deci este o mare problemă, antibiorezistenţa este o mare problemă, de fapt este considerat a fi cel mai mare pericol la adresa umanității. Ne apropiem cu pași repezi spre era post-antibiotice, în care practic nu vom mai putea să ne apărăm împotriva infecțiilor. Este un proiect, dacă vreţi, în linia bunei guvernamţe europene. Sunt recomandări, sunt strategii ale organismelor europene, care ne recomandă să facem acest lucru. De fapt este un pachet de legi, pentru că există și o codificare, dacă vreți, a unui sistem prin care aceste medicamente din farmacii sunt preluate, transportate la incineratoare și mă rog, sigur, distruse, ca orice deșeu periculos.


Realizator: Mă gândesc dacă ați discutat și cu reprezentanții farmaciilor, pentru că unele farmacii sunt chiar mici, iar spațiile de depozitare sunt limitate.


Adrian Wiener: Păi nu, legea conţine şi o schemă de finanţare, deci pe principiul responsabilităţii extinse a producătorului, adică va exista un fond, cum este fondul de mediu, din care aceste cheltuieli vor fi făcute şi care sigur fond va fi constituit de cei care pun pe piață aceste medicamente. La fel ca și pentru celelalte produse, ambalajele celorlalte produse, există aceeași schemă de finanțare, dinspre producător, astfel încât să ne asigurăm că ele să zic au un circuit complet și verde.


Realizator: Acest circuit...


Adrian Wiener: Deci nu vor fi susținute de către farmacii, ci doar oficiul de a le colecta, să zic, este evident cel mai facil în farmacii.
Realizator: Acest circuit nu poate duce și la creșterea prețului medicamentelor?


Adrian Wiener: În principiu preţurile sau mă rog, preţul adăugat pentru transport şi incinerare nu este unul mare. Deci în principiu nu ar trebui să ducă la o creştere semnificativă, în jur de, noi estimăm la 0,5% maxim, asta este, să zic, plafonul maxim care s-ar mai adăuga, să zic, la costul real al medicamentelor, care ar fi trebuit în fapt să țină cont de la început, pentru că acest principiu al responsabilităţii extinse este unul, cum să zic, cunoscut şi care ar trebui să fie aplicat şi înţeles de către toată lumea.


Nu poţi doar să pui pe piaţă nişte produse, ci trebuie să te asiguri că acele produse ajung pe întreg circuitul în condiţii corespunzătoare. Adică, chiar şi eliminarea lor.


Realizator: Acest proiect ce mai aduce nou, gândindu-ne la ordinul Ministerului Sănătății, numărul 119 din 2014, parcă?


Adrian Wiener: Păi, în primul rând informează populația. Ordinul este... acolo există, practic, să zic formal instituită această obligație mai degrabă a farmaciilor de a colecta, în măsura în care pacienții aduc deșeurile farmaceutice la farmacii. Dar, acest lucru nu este cunoscut de către oameni. Deci inscripționarea are și rolul sau are rolul primordial de a informa şi de a îndemna oamenii să facă acest lucru, în primul rând. Şi în al doilea rând, sigur, trebuie instituită şi schema de finanţare, cum v-am spus. Ordinul este doar o prevedere, dacă vreţi, cumva în vid, în sensul că farmaciştii sigur că sunt nemulţumiţi, pentru că nu există... Ei ce fac după aceea cu farmaciile? Sigur, sunt obligaţi să aibă contracte cu incineratoare. Dar, în primul rând, nu este obligația lor de a finanța acest proces. Şi atunci legea, sigur, vine să completeze practic, să aducă...


Realizator: Îmbunătăţească, până la urmă.


Adrian Wiener: Să aducă substanţă, dacă vreţi, acestei prevederi.


Realizator: Să ştiţi că avem cinci minute de când vorbim şi am primit deja mai multe mesaje. Unul dinte ele, iată, îl citesc. ''Am fost la mai multe farmacii din Caracal cu medicamente expirate, dar nu le-au primit, cu excepţia unui singur lanţ de farmacii, nu-i mai dau şi numele. De atunci doar acolo le duc, cu proces verbal de predare-primire''. Până la urmă, cred că este nevoie şi de o campanie de conştientizare pentru noi toţi.


Adrian Wiener: Sigur. Şi de instaurare, să zic, şi în rândul farmaciştilor a acestei obligaţii. Şi a debirocratizării sistemului. Adică nu poţi să descurajezi, practic, oamenii să vină cu aceste /.../, punându-i să completeze tot felul de... Am înţeles că unele dintre farmacii chiar obligă oamenii să inscripţioneze cu număr pastile, număr ambalaj, adică nişte date care sunt, mă rog..


Realizator: Da. Ne pierdem în hârtii.


Adrian Wiener: Da. Ne pierdem în hârtii, care în fapt nu au nicio valoare, până la urmă. Adică este un gest firesc. Ele vor fi practic, legea presupune că vor fi nişte colectoare autonome, acolo. Vor fi nişte cutii care au un singur circuit. Adică pot doar intra în ele lucruri şi acele cutii, la rândul lor, vor fi predate şi transportate la incinerator. Nu, nu este..


Realizator: Returnaţi medicamentele expirate în farmacii. Aşadar, acesta este mesajul pe care îl vom descoperi, probabil, de acum încolo pe toate cutiile de medicamente. Mulţumesc pentru detaliile pe care ni le-aţi oferit.


Etichete SenatorUSRAdrian Wienerpoluarea farmaceuticamedicamenteReturnați medicamentele expirate în farmacii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live