Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CALENDAR CULTURAL Sâmbătă, 06 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

9 Aprilie 2020
Vizualizari: 329
Comentează add

Apel matinal - prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turism

radio-romania-actualitati

 Foto arhivă

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 aprilie, ora 8:31) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican - Criza cauzată de epidemia de coronavirus care a adus la instituirea stării de urgență pe teritoriul României a paralizat activitățile din turism, aceasta fiind ramura de activitate cea mai afectată, prima care a intrat în criză și ultima care va ieși din ea, conform specialiștilor din domeniu. Astfel, rata șomajului în hoteluri și restaurante a ajuns la 60% și, în condițiile de acum, riscă să urce până la 90% în perioada următoare, potrivit estimărilor Federației Patronatelor din Turismul Tomânesc. Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" este Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc. Bună dimineața!
Dragoș Răducan: Bună dimineaţa!
Realizator: Teoretic, luna aceasta trebuia să înceapă sezonul turistic. Acum să ne spuneți dumneavoastră, și noi știm, dar venind de la dumneavoastră altfel înțelegem care este situația în acest moment.
Dragoș Răducan: Sezonul turistic trebuia să înceapă la 1 mai. Luna aceasta era luna de pregătiri, luna în care aproximativ 50.000 de angajați de pe litoral și din restul ţării care se lucrează în unități sezoniere trebuiau să se întoarcă la lucru, oameni care și-au terminat stagiul de șomaj trebuiau să înceapă stagiu de cotizare, din păcate, însă, noi nu am putut să îi angajăm, pentru că avem hotelurile oprite, există restricţii de circulație. Şi atunci ei au rămas şi fără venituri, nu sunt nici angajați, au terminat şi șomajul, și fără resurse. În aceste condiții situația este dramatică de-a dreptul. Ne sună, ne întreabă când îi angajăm, iar noi nu ştim ce să le spunem. Dacă lucrurile merg aşa cum merg acum, adică spre mai bine, sperăm ca la 1 mai să putem să îi angajăm. Din acest motiv am solicitat o derogare pentru acest an la legislația în vigoare, astfel încât să se prelungească stagiul de șomaj cu încă o lună, ca aceşti oameni să poată primi acest mic ajutor de șomaj şi pentru luna aprilie.
Realizator: Putem facem un calcul, știm care este valoarea pierderilor?
Dragoș Răducan: În turism?
Realizator: În turism.
Dragoș Răducan: Nu am făcut încă acest calcul, dar ţinând cont de faptul că afacerile în turism sunt în jur de 5 miliarde pe an de euro şi acum sunt, împărţit la 12 luni, undeva în jur de 500-600 de milioane pe lună.
Realizator: După această perioadă să ne așteptăm la creşteri?
Dragoș Răducan: În perioada aceasta, când turismul încă nu este cum eram obişnuiţi, cu motoarele turate, dacă prindem şi luna mai şi luna iunie, probabil că se dublează./atataru
Realizator: Vom vorbi de creşteri ale prețurilor după această perioadă, se schimbă cumva condițiile?
Dragoş Răducan: În niciun caz nu mă aştept să fie vreun coleg inconștient care să mărească preţurile, dimpotrivă, mă aştept să scadă preţurile în această perioadă sau, în cel mai rău caz, să rămână cele care au fost prevăzute în contracte înainte de această criză.
Realizator: V-aţi păstrat deocamdată angajații, colaboratorii?
Dragoş Răducan: Nu, tocmai v-am spus că sunt 60% în şomaj tehnic, iar ceilalţi nu sunt angajaţi. Mai există una, două persoane care se ocupă de paza şi întreţinerea hotelurilor închise şi a restaurantelor închise. Ce mai funcţionează? Funcţionează restaurantele independente sau unele restaurante de hotel, foarte puține, care livrează online.
Realizator: Pentru că este greu să vorbim când vă veți putea relua activitatea și, mai ales, cum se va întâmpla asta, mă gândesc dacă ați discutat cu autoritățile, v-au promis ceva soluții, au existat ceva soluții din partea autorităților?
Dragoş Răducan: În momentul acesta nu pot să existe soluții speciale pentru turism, sunt soluţiile care s-au aplicat pentru toată economia, deci, şi acest şomaj tehnic ne-a fost de mare ajutor pentru cei pe care i-am avut la lucru. Dacă se reușim să obținem şi şomajul încă o lună pentru cei care erau şomeri ar fi fost sau ar fi foarte bine. Dar eu aş fi puţin mai optimist, că, aşa cum merg lucrurile, sperăm că vârful de pandemie va fi depăşit după sărbătorile pascale și eu cred că la 1 iunie vom putea să deschidem hotelurile de pe litoral.
Realizator: Aşa să fie!
Dragoş Răducan: Ceea ce înseamnă că la începutul lunii august vom fi operaţionali, aşa cum am fost înainte, asta într-un scenariu optimist pe care eu vreau să îl cred.
Realizator: Da, cu siguranță toți ne dorim un scenariu cât mai optimist și care să se și întâmple în curând. Vă mulțumim pentru toate aceste informații și, da, asta spuneam, așteptăm să se întâmple cât mai repede redeschiderea sezonului turistic, pentru că deocamdată nu poate fi vorba de așa ceva! Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" a fost Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc.
 
(PH)
 

Etichete Dragoș Răducanprim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românescapel matinal(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live