Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal: Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero

Apel matinal: Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero. Foto: Radio Chisinau.

Articol de Radio România Actualităţi, 26 Iulie 2019, 09:46

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 iulie, ora 8:30:39) - Emisiunea "Matinal" - Rubrica "Apel matinal" - Realizator: Mihai Dulgheru - "Apel matinal", un subiect fierbinte astăzi, diaspora românească. Vorbim despre românii care trăiesc de mai mult sau de mai puţină vreme în afara graniţelor ţării, în total - conform datelor oficiale, aproximativ 9,7 milioane. Cifra reprezintă centralizarea datelor comunicate de către 70 de misiuni diplomatice ale ţării noastre peste hotare. Cum arată comunitatea românilor din diaspora, dar şi cum poate fi dezvoltată relaţia cu aceştia, aflăm chiar acum de la invitatul de astăzi al "Apelului matinal", doamna Natalia Intotero, ministrul pentru românii de pretutindeni. Bună dimineaţa!

AUDIO:


Natalia Intotero: Bună dimineaţa, dumneavoastră şi tuturor celor care ne ascultă la această oră. Vă salut cu mult respect din frumoasa noastră Bucovină, din Suceava, unde particip, alături de profesori din diaspora şi din România la un proiect intitulat "Diaspora - educaţie şi formare", un proiect prin intermediul căruia încercăm să susţinem formarea profesorilor care predau în limba română pretutindeni în lume, alături de Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava.
Realizator: Doamna ministru, de-a lungul timpului au fost prezentate mai multe cifre privind românii din străinătate. Recent, ministrul Teodorivici prezenta şi dânsul o cifră diferită. Care este, până la urmă, numărul românilor plecaţi şi cum este strucurată diaspora românească?
Natalia Intotero: Într-adevăr, în urmă cu două zile, am prezentat un raport de activitate pe anul în curs, din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Cu această ocazie, am făcut un apel către misiunile diplomatice ale României de pretutindeni şi vreau să mulţumesc Ministerului Afacerilor Externe şi colegilor care ne-au venit în sprijin. Aşa cum aţi anunţat şi dumneavoastră, conform cifrelor comunicate de către 70 de misiuni diplomatice ale României şi centralizate de către colegii din cadrul Ministerului Românilor de Pretutundeni, avem un număr aproximativ de 5.600.000 români din diaspora, diferenţa până la 9.700.000 reprezentând-o românii din jurul graniţelor, comunităţi istorice - Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Albania şi Republica Moldova.
Realizator: Ştim că ministerul a adresat o serie de chestionare românilor din diaspora şi din comunităţile istorice despre care tocmai aţi vorbit. Ce răspunsuri aţi primit de la oameni, ce spun şi ce-şi doresc conaţionalii noştri?
Natalia Intotero: Profit de această ocazie pentru a face un apel, pentru a participa cât mai mulţi români de pretutindeni la acest chestionar, având în vedere că, până în momentul de faţă, au răspuns doar 60 de persoane la acest chestionar. Practic, prin intermediul acestui chestionar, noi ne propunem să aflăm impactul proiectelor pe care Ministerul Românilor de Pretutindeni le finanţează pentru românii noştri, pentru a vedea nevoile acestora adaptate la cerinţele reale şi, în egală măsură, ne dorim să aflăm ce i-a determinat pe aceştia să se întoarcă acasă, ce ar trebui să facă Guvernul României pe lângă proiectele, programele, care, până în momentul de faţă, Guvernul României le-a desfăşurat în acest sens.
Realizator: Doamna ministru, urmează, din câte ştim, şi o campanie pe care o pregătiţi privind votul în diaspora.
Natalia Intotero: Într-adevăr, ţinem legătura cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Autoritatea Electorală Permanentă. Rolul Ministerului Românilor de Pretutindeni este de a veni în sprijinul tuturor instituţiilor abilitate în organizarea viitoarelor alegeri şi încercăm şi noi să ne aducem contribuţia pentru a informa românii de pretutindeni, prin pârghiile pe care noi le avem, respectiv asociaţiile româneşti de pretutindeni, dar şi sprijinul tuturor cultelor de pretutindeni şi, nu în ultimul rând, o bună colaborare cu misiunile diplomatice şi cu reprezentanţii consulatelor generale.
Realizator: Aţi declarat recent că se pregăteşte un proiect de lege privind reinserţia socio-profesională a românilor care vor să se întoarcă acasă - acesta este un subiect foarte-foarte important. Când va fi prezentat în Parlament şi ce anume prevede proiectul respectiv? Cum îi convingem pe oameni să se reîntoarcă aici, acasă?
Natalia Intotero: În primul rând, încercăm să îi convingem, așa cum am și afirmat, încercând să le aducem la cunoștință toate programele, proiectele Guvernului României care, până în momentul de față, susţin reîntoarcerea, și mă refer aici la programele de finanţare, prin intermediul cărora ei pot să își întemeieze o afacere - Diaspora Start-Up dar și Start-Up Nation. Față de ediția trecută, în această ediție a programului Start-Up Nation, foarte mulți români de pretutindeni au accesat și încercăm să facem cunoscut tuturor românilor din afara granițelor succesul celor care au accesat astfel de programe. De asemenea, încercăm să le facem cunoscute beneficiile privind susținerea firmelor din partea Guvernului României, cei care își desfășoară activitatea în infrastructură, pentru că așa cum știm cu toții, infrastructura - și mă refer aici la drumuri, autostrăzi, spitale - este declarată prioritate națională, și cele mai multe investiții, și în anul în curs, se desfășoară în aceste domenii. Legea salarizării care aduce mari beneficii și mulți români, și mă refer aici la medici, în special, au decis să rămână acasă și foarte mulți medici români de pretutindeni au ales să se întoarcă acasă. Într-adevăr, avem, în programul de guvernare, elaborarea unui asemenea act legislativ. Suntem în curs de finalizare a acestuia, alături de colegii din cadrul Ministerului Românilor de Pretutindeni. Urmează o consultare cu celelalte ministere abilitate și ne dorim ca, în cel mai scurt timp, așa cum a fost un consens național pentru Codul electoral, să avem și o astfel de lege care să susțină, pentru cei care își doresc să revină acasă.
Realizator: Da. Ar fi binevenită o astfel de inițiativă. Doamna ministru, o ultimă întrebare, dacă îmi permiteți: ce facem cu tinerii? Cum îi oprim pe copiii ăștia, educați foarte bine aici în țară, să plece? Ce mesaj aveți pentru acești tineri?
Natalia Intotero: România are nevoie de expertiza tuturor. România are nevoie de tineri. Plecarea atâtor milioane de români, în decursul anilor, din țară, a însemnat o mare pierdere. Mă bucură întoarcerea fiecărui tânăr. chiar și a celor care şi-au ales să studieze pentru o perioadă de timp în străinătate și avem câteva exemple dintre acestea, tineri care au decis să se întoarcă și care chiar lucrează și în cadrul Ministerului Românilor de Pretutindeni. În acest sens, desfășurăm campania națională "Informare acasă. Siguranță în lume". Prin intermediul acestei campanii, discutăm cu tinerii și nu numai, încercând să-i informăm cu privire la drepturile și obligațiile acestora, în momentul în care decid să călătorească, să studieze sau să își aleagă un loc de muncă în afara granițelor și, în egală măsură, îi conștientizăm de importanța prezenței lor aici în România, pentru contribuția la dezvoltarea economică a țării noastre.
Realizator: Mulțumim pentru precizări și pentru prezența în emisiune! Vă doresc o zi frumoasă!
Natalia Intotero: Şi eu vă mulţumesc!
Realizator: Mulțumim! A fost în direct cu noi aici, la "Matinal", ministrul pentru românii de pretutindeni, doamna Natalia Intotero.

Refacerea podului de piatră din Băile Herculane a fost recepționată
România 19 Aprilie 2024, 14:46

Refacerea podului de piatră din Băile Herculane a fost recepționată

Reparaţiile sunt parte a proiectului "Reabilitare obiecte de patrimoniu pentru promovarea turistică a staţiunii Băile...

Refacerea podului de piatră din Băile Herculane a fost recepționată
Marcel Ciolacu: Dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța
România 19 Aprilie 2024, 14:07

Marcel Ciolacu: Dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța

În cele patru zile ale vizitei premierului Marcel Ciolacu în Orientul Mijlociu, discuțiile cu oficialii din Qatar și...

Marcel Ciolacu: Dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța
Ziua Mondială a Circului, sărbătorită la Aeroport
România 19 Aprilie 2024, 13:42

Ziua Mondială a Circului, sărbătorită la Aeroport

Ziua Circului se sărbătorește în toată lumea între 14 și 20 aprilie.

Ziua Mondială a Circului, sărbătorită la Aeroport
Valul de precipitații din aceste zile a venit la momentul potrivit pentru agricultură
România 19 Aprilie 2024, 13:41

Valul de precipitații din aceste zile a venit la momentul potrivit pentru agricultură

Valul de precipitații din aceste zile a venit la momentul potrivit în multe ferme din țară, unde campania de semănat s-a...

Valul de precipitații din aceste zile a venit la momentul potrivit pentru agricultură
Manifestări dedicate Zilei Forţelor Terestre Române
România 19 Aprilie 2024, 12:23

Manifestări dedicate Zilei Forţelor Terestre Române

Unităţile militare din toată ţara vor organiza o serie de manifestări destinate publicului, începând de sâmbătă şi până...

Manifestări dedicate Zilei Forţelor Terestre Române
Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă
România 19 Aprilie 2024, 10:17

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă, atrage atenția președintele Alianței Pacienților Cronici din...

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă
”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”
România 19 Aprilie 2024, 09:33

”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”

"Apel matinal" - Invitat: directorul executiv al Fundației World Vision România, Mihaela Nabăr.

”România este țara cu 43% dintre copii în situație de risc, și este un risc continuu și permanent”
Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara
România 19 Aprilie 2024, 09:25

Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara

Un avion care efectua un zbor din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă noaptea trecută pe Aeroportul Internaţional...

Un avion care a plecat din Polonia spre Egipt a aterizat de urgenţă pe aeroportul din Timişoara