Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Radio România Actualităţi

15 Mai 2019
Vizualizari: 2913
Comentează add

AUDIO + TEXT

Apel matinal: Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la RRA (AUDIO/TEXT)

radio-romania-actualitati

Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici. Foto: gov.ro.

AUDIO: Apel matinal, invitat, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

 "Apel matinal" - Invitat: ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici    

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 mai, ora 8:30) - Emisiunea: "Matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu - Guvernul a anulat, ieri, contribuţiile restante la sănătate pentru persoanele cu venituri mai mici decât salariul minim brut.

Măsura a fost adoptată, spuneam, în şedinţa de guvern. Mai multe amănunte însă despre întâmplările zilei de ieri aflăm chiar acum de la invitatul "Apelului matinal", ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici. Bună dimineaţa! 

Eugen Teodorovici: Bună dimineaţa! 

Realizator: Domnule ministru, ce cuprinde actul normatic aprobat în şedinţa de ieri a executivului? 

Eugen Teodorovici: Sunt mai multe prevederi, într-adevăr, în special pentru persoanele fizice. Şi aici una dintre măsurile importante este aceasta de a, să spunem, a elimina obligaţia de plată a acestor contribuţii de sănătate pentru perioada 1 iulie 2015-final de an 2017; acele obligaţii care erau mai mari decât ceea ce aveau oamenii ca şi venituri. Este, credem noi, o măsură corectă pentru /.../ contribuabili.  

Realizator: Ce categorii de persoane sunt vizate de aceste prevederi? 

Eugen Teodorovici: Toţi cei care au avut, să spunem aşa, venituri din diferite activităţi, nu ştiu, chirii, dobânzi, absolut toţi, toate aceste persoane. Nu este o anumită categorie anume, sunt doar cei care efectiv au avut venituri mai mici faţă de obligaţia de plată faţă de stat. Că nu ai cum, nu are nicio logică, din niciun punct de vedere.  

Realizator: Apropo de logică acum, ce se întâmplă cu cei care au plătit deja contribuţiile? Mă gândesc că... 

Eugen Teodorovici: Aici sunt, la fel, două categorii aici: cei care au plătit la început obligaţiile, în urma unei decizii emise de ANAF, aceştia îşi pot recupera, desigur, sumele respective, printr-o simplă solicitare la ANAF, fie pe cale scrisă, fie prin sistemul online. Sau dacă nu vor să recupereze aceste sume şi vor să lase pentru a se compensa cu eventualele viitoare obligaţii de plată faţă de stat, se poate decide şi în acest fel. Deci este o opţiune simplă, numai că nu au fost foarte mulţi care au plătit în baza unei astfel de decizii. Aproximativ 5.000 de persoane sunt cele care au plătit, după ce au primit o astfel de decizie. Din aceste 5.000, cam 1.500.000 de lei, suma este una foarte mică. Îşi pot recipera, cum am spus, banii, sau îi pot lăsa pentru a se compensa pentru viitor. 

Realizator: Da, ne auzim, din păcate, destul de slab. Mai încercăm, totuşi, o întrebare: s-a redus şi nivelul TVA pentru alimente - de la 9% la 5%. E vorba de toate alimentele? 

Eugen Teodorovici: Este vorba de acele produse tradiţionale româneşti. Aici este măsura prin care Guvernul României doreşte să încurajeze acest lucru. Practic, produse româneşti de calitate, bio, eco, absolut această categorie de produse. Pentru că /.../ foarte mult timp că este o zonă... un produs foarte, foarte bun şi trebuie să fie stimulat, pentru că, din păcate, în Europa, această familie frumoasă, este o foarte mare competiţie între ţări şi între agenţii economici ai acestor ţări. Şi, atunci, statul trebuie să intervină cu astfel de măsuri. 

Realizator: Îmi amintesc, e vorba de produsele montane, ecologice, tradiţionale autorizate de Ministerul Agriculturii. 

Eugen Teodorovici: Exact, da. Şi băuturi, mai puţin cele alcoolice, dulceţi, nu ştiu, gemuri, produsele ecom, produsele tradiţionale româneşti. Absolut toate aceste produse româneşti pot beneficia de această scutire sau reducere de la 9 la 5% a TVA-ului. Sperăm să se regăsească această reducere atât la cumpărători, cât şi, desigur, agenţii economici vor decide ei, de la sine, dacă vor lăsa întreaga diferenţă către consumator sau o parte din ea o vor folosi şi ei pentru a-şi face, nu ştiu, ce au nevoie de făcut pentru a-şi creşte capacitatea de producţie. 

Realizator: Care este impactul bugetar al acestei decizii? 

Eugen Teodorovici: Să ştiţi că suma nu este... pe acest an e undeva la vreo 200 de milioane de lei - pentru partea de TVA mă refer -, da, deci nu este o măsură cu un impact foarte mare. Şi chiar dacă ar fi fost un impact foarte mare, eu am mai spus-o, eu sunt adeptul acestor măsuri, care poate chiar dacă au în primă fază, în primă rundă, să spunem, cum spunem noi la finanţe, efecte negative, adică un impact pe buget, dacă efectele de rundă a doua, adică în anii care urmează, sunt pozitive, că acolo trebuie să te uiţi, atunci măsurile sunt de luat. Şi, atunci, dacă vă aduceţi aminte, în 2015, când am redus TVA-ul de la 24% a 9% la toate produsele agroalimentare, la jumătatea anului 2015, până la final de an era un impact de 2,8 miliarde de lei. Şi pot să vă spun că la acea dată nu numai că s-a recuperat întreaga sumă până la final de an, dar am ieşit chiar şi pe plus. Deci iată că a fost o măsură foarte bună, cum suntem convinşi că va fi şi aceasta de reducere a TVA-ului de la 9 la 5% la produsele bio. 

Realizator: Suntem în 15 mai 2019, acum de final o întrebare, apropo de restituirea taxei auto: aţi mai aflat ceva, aţi mai verificat care este situaţia în administraţiile fiscale în ţară, apropo de restituirea taxei auto? 

Eugen Teodorovici: Verificare ase face săptămânal pe toată ţara, pentru că obligaţia pe care am impus-o la ANAF a fost, pe de o parte, aceea de a definitiva, de a finaliza demiterea de decizii de impunere pentru persoanele care trebui să-şi primească aceste sume înapoi. Pe de altă parte, achitarea acestor sume către persoane; chiar /şi în/ această ordonanţă de urgenţă a fost o modificare /.../ propusă de mine, şi anume crearea unui temei legal pentru ca Fondul de Mediu, în situaţia în care ar avea nevoie de sume suplimentare, să putem suplimenta aceste fonduri din fondul de rezervă la dispoziţia guvernului. Şi spuneam că, în următoarele zile, orice nevoie de schimbare legislativă la nivel primar, secundar sau terţiar va fi nevoie să fie făcută - se va face, astfel încât până la final de mai - noi aşa vrem, ne-am propus ca până la final de mai, să spunem, încercăm ca toate persoanele să primească toţi banii, pentru că este normal ca acest lucru să se întâmple cât mai repede.  

Realizator: Corect. Am şi avut imediat reacţii ale ascultătorilor noştri, care aşteaptă taxa. Vă mulţumesc pentru toate aceste amănunte. 

Eugen Teodorovici: Cu mare drag şi o zi bună vă doresc!  ealizator: O zi bună! Invitatul "Apelului matinal" de astăzi a fost ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici


Etichete exclusiv radioapel matinalministerul finanteloreugen teodorovicirra

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live