Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 13 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

19 Noiembrie 2019
Vizualizari: 793
Comentează add

Apel matinal: Ministrul educaţiei, Monica Anisie Apel matinal: Ministrul educaţiei, Monica Anisie - Conține audio

radio-romania-actualitati

  Monica ANISIE. Foto: Arhiva/ Alexandru Dolea

AUDIO: Ministrul educaţiei, Monica Anisie, la Apel matinal


RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 noiembrie, ora 8:31) - Realizator: Învăţământul românesc funcționează încă în baza unor norme și programe depășite. Avem și unele cadre didactice care nu îndeplinesc criteriile de profesionalism, dar și elevi care petrec multe ore în școală, fără a ști exact ce vor face după absolvirea ei. Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" este ministrul educației și cercetării, Monica Anisie. Bună dimineața!
Monica Anisie: Bună dimineaţa!
Realizator: Doamna ministru, în ordinea importanței să o luăm: care este prioritatea zero a mandatului dumneavoastră?
Monica Anisie: O prioritate, așa cum am declarat încă din prima zi, când am pătruns în Ministerul Educației și Cercetării, este aceea de a-mi centra toată atenția asupra nevoilor elevilor.
Realizator: Şi care ar fi acestea?
Monica Anisie: Aceste nevoi sunt multiple.
Realizator: Că bănuiesc că sunteţi în temă.
Monica Anisie: Bineînțeles. Dacă vorbim despre elevi, trebuie să ne concentrăm, în acest moment, asupra planurilor cadru și programelor, pentru că există o lege care prevede că trebuie să reducem numărul de ore. Prin urmare, trebuie gândită această reducere în paradigma revizuirii planurilor cadru și a programelor școlare. Trebuie, în același timp, să ne preocupăm să asigurăm examenele naționale și simulările care ar trebui să existe în semestrul al doilea. Totodată, tot pentru pentru elevi, să asigurăm manualele pentru anul școlar următor - și cum am venit la minister, am semnat și ordinul de ministru pentru manualele de clasa a șaptea, care nu ajunseseră încă în școli nici la momentul la care am venit aici, acum o săptămână. Am deblocat și această situație, și elevii de clasa a șaptea au manualele acum în școli.
Realizator: Se pare că nu este chiar așa. Avem și noi semnale primite de la colegi, de la ascultători, manualele de matematică la clasa a șaptea nu sunt încă.
Monica Anisie: Ba da. Manualele la clasa a şaptea au plecat săptămâna trecută.
Realizator: Haideţi să o luăm aşa. Sunt pe drum.
Monica Anisie: Nu, nu. Au plecat pentru că ordinul de ministru a fost semnat. S-a așteptat, nu știu ce s-a așteptat, de fapt, până la acest moment? Ce manuale nu există sunt cele care încă se află în contestație, acelea fiind în procedura aceasta de contestație, noi nu putem să luăm o decizie în sensul acesta. Așteptăm soluțiile de procedură.
Realizator: Vorbeaţi mai devreme despre simulări și despre Evaluarea Națională. Când vor avea loc simulările pentru examenul de capacitate și de bacalaureat? S-a stabilit un calendar?
Monica Anisie: În primul rând că nu mai există examenul de capacitate, de foarte mulți ani, este vorba de evaluarea națională. Ştiu că aşa este încetăţenită formula. Dar evaluarea națională pentru elevii de clasa a opta și examenul de... simularea pentru examenul de bacalaureat, calendarul va fi stabilit împreună cu colegii mei de la Centrul Național de Evaluare și Examinare, dar ele vor avea loc în semestrul al doilea.
Realizator: Cât privește examenul în sine de evaluare națională și cel de bacalaureat, vă gândiți la o modificare a modului în care se desfășoară acestea?
Monica Anisie: Modificare în timpul anului școlar? Nici nu poate fi vorba de așa ceva! Niciodată nu se poate să se întâmple lucrul acesta.
Realizator: Dar pentru la anul?
Monica Anisie: Pentru la anul? Nu discutăm ceea ce facem acum, pentru că îi punem pe oameni în situația de a se îngrijora. La momentul acesta, nu există o decizie în sensul acesta, de modificare a modului în care se susține examenul de bacalaureat. După o consultare cu partenerii educaționali, dacă există o soluție mai bună în ceea ce privește structura examenului de bacalaureat, sau structura examenului de evaluare națională pentru anul școlar următor, adică pentru elevii care sunt acum în clasa a șaptea sau în clasa a unsprezecea, vom lua în calcul și vom discuta şi vă comunicăm decizia.
Realizator: Cum va arăta bugetul educației pe anul viitor? Ce se va întâmpla cu salariile profesorilor?
Monica Anisie: Deci nu se pune problema să nu existe o preocupare în ceea ce privește salariile profesorilor și nu înțeleg de unde există această temere, că ar fi o scădere a salariilor. Deci nu se pune problema de așa ceva. Mă voi lupta, exact așa cum am făcut și până acum, să avem un buget care să asigure toate nevoile sistemului de educație. Acum am și bugetul cercetării în grijă, deci nu numai cel al educației. Prin urmare, mă voi lupta să am cât mai mulți bani, în așa fel încât să putem asigura o educație de calitate. Realizator: Vă mulțumesc mult de tot pentru toate aceste precizări și că ați fost alături de noi la Apel matinal. Invitatul de astăzi al Apelului matinal a fost ministrul educației și cercetării, Monica Anisie.

Transcriere asigurată de agenţia de presă RADOR.
 


Etichete Ministrul educaţieiMonica AnisieApel matinal

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live