Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 12 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Radio România Actualităţi

14 Mai 2019
Vizualizari: 2398
Comentează add

AUDIO + TEXT.

Apel matinal: Ministrul Agriculturii, Petre Daea, la RRA Apel matinal: Ministrul Agriculturii, Petre Daea, la RRA - Conține audio

radio-romania-actualitati

Ministrul Agriculturii, Petre Daea. Foto: Agerpres.

AUDIO: Apel matinal: Invitat, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

 RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 mai, ora 8:30:28) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu -  Politica agricolă comună, cea mai integrată politică europeană, trebuie să rămână comună nu doar declarativ, ci şi la nivel de aplicare concretă în toate statele membre ale Uniunii Europene, a afirmat la Bruxelles ministrul agriculturii, Petre Daea. Oficialul român va conduce astăzi lucrările reuniunii Consiliului Uniunii Europene pe agricultură şi pescuit şi tocmai de aceea este invitatul "Apelului matinal". Bună dimineaţa, domnule ministru!
Petre Daea: Bună dimineaţa dumneavoastră şi radioascultătorilor dumneavoastră! Da, sunt la Bruxelles. Peste câteva zeci de minute voi intra în sala de ședință, pentru a dezbate alături de ceilalți colegi din Uniunea Europeană, respectiv miniştrii din agricultura țărilor membre ale Uniunii Europene, problematica aceasta foarte importantă de care cu toții suntem interesați, anume politica agricolă comună, care se modifică fundamental. Se trece de la un model de conformitate la un model de performanţă, motiv pentru care, ca prim punct pe ordinea de zi, există în dezbatere acest nou model de performanță, considerat elementul central al reformei PAC (Politicii Agricole Comune - n.r.) şi de aici interesul pe care îl avem deopotrivă, în așa fel încât fermierii românii să se regăsească în noua politică agricolă comună cu intereselor lor, cu specificitatea țării și cu dorința aceasta de a fi într-o piaţă în care activitatea să se desfășoare pe reguli bine stabilite, cu un interes legitim pentru fiecare stat în parte.
Realizator: Ce presupune practic pachetul de reformă, pe scurt?
Petre Daea: Sigur, multe lucruri presupune și aş vrea doar să vă rețin atenția cu tematica zilei de azi și, cum spuneam, e vorba de acest model nou de performanță și sunt probleme tehnice pe care le dezbatem la diferite nivele, atât la grupurile de lucru în fiecare zi - înțelegând aici perioada aceasta de președinție - şi apoi la comitetele speciale pentru agricultură, iar, lunar, la nivelul miniștrilor. Iată că astăzi avem această întâlnire și vom mai avea încă două întâlniri în luna /iunie/, în România, respectiv Consiliul informal și apoi Consiliul de la Luxemburg. Şi o temă extrem de importantă pentru astăzi, care este în discuție, se referă la comunicarea Comisiei privind această preocupare pentru mediu, cu titulatura "O planetă curată pentru toți". Agricultura, în dubla ei ipostază, de parte a problemei și de victimă prin expunerea la condiții meteorologice extreme, alături de silvicultură, reprezintă o parte a soluției, fiind un important absorbant natural de carbon. De aici, cum putem prinde în structura politicii agricole comune, în mecanismele de sprijin acele instrumente care să conducă spre un asemenea rezultat, în așa fel încât fermierii să poată face față condițiilor nou create, având în vedere condiționalitățile de mediu pe un suporta financiar sustenabil, în așa fel, încât rezultatul să fie atins, iar obiectivul să fie împlinit la nivelul Uniunii Europene, cu influență nu numai asupra țărilor din Uniunea Europeană, ci şi din altă parte. Într-un cuvânt, o integrare într-un concept unitar de abordare planetară a schimbărilor climatice, ştiindu-se că schimbările climatice sunt o realitate și nu o ficţiune - a se vedea episoadele acestea cu care ne întâlnim în fiecare zi aproape, în România, instantaneu, mai multe fenomene climatice extreme în același timp, în areale restrânse, care pun probleme fermierilor și care trebuie să aibă un răspuns în comportamentul nostru, al tuturor, dar în același timp și în găsirea soluțiilor concrete pentru preîntâmpinarea acestora.
Realizator: Da, fenomene care de multe ori lasă în urmă pagube, o planetă curată pentru toți. Vorbeaţi de fermieri. Până la urmă, toate aceste măsuri pe care le aveți în plan cu toții, apropo de pachetul de reformă al politicii agricole comune, cum pot sprijini agricultorii români? Căci pe ei îi interesează, cu siguranță.
Petre Daea: Simplu, prin alocarea de fonduri, așa cum este cunoscut faptul că politica agricolă comună este susținută și trebuie să fie susținută în continuare de un buget cum se cuvine  - spun cum se cuvine, pentru că sunt foarte multe lucruri de făcut, iar condiționalitățile sunt atât de mari, încât ele nu pot fi susținute decât printr-o talonare a acestui concept cu sume importante, motiv pentru care noi acționăm la nivelul Consiliului în consonanță cu toate statele pentru un buget cât mai consistent pentru politica agricolă comună, iar pentru ţară, să avem o convergenţă externă, care să dea posibilitatea să intrăm în competitivitate cu fermierii din alte țări, știindu-se că diferența de subvenție este o realitate, iar preocuparea noastră și a celorlalți care compun decizia la nivelul Uniunii Europene este aceea de a unniformiza în perspectivă plăţile pentru a crea condiţii egale pentru toți fermierii din Uniunea Europeană, ştiindu-se că ne manifestăm toți pe o piață unică cu elementele de realitate pe care le compune o asemenea stare de fapt.
Realizator: Da, ar fi veşti extraordinare pentru fermierii români. Vă mulțumesc pentru toate aceste detalii! Succes mai ales că ...
Petre Daea: Şi eu vă mulțumesc și vreau să le transmit fermierilor români că mă aflu aici, la Bruxelles, în interesul lor și pentru succesul lor în România. Este un interes legitim pe care trebuie să-l respectăm și în același timp să-l concretizăm prin activitatea noastră concretă aflată,  sigur, în deciziile viitoare care vor sta la baza politicii agricole comune, în perspectiva 2021 2027. O zi bună și să avem parte de un an agricol pe măsura interesului pe care îl avem cu toții pentru această țară!
Realizator: Da, și fără turbulențe majore, gândindu-mă evident la fenomenele extreme care și-au făcut apariția de ceva vreme, inclusiv în România. Să aveți o zi frumoasă cu toții, cei care sunteți pe frecvențele Radio România Actualități!


Etichete exclusiv radioapel matinalpetre daeaministrul agriculturiiradio romaniaactualitati

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live