Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII ''IN MIEZ DE VARA'' Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

2 Octombrie 2020
Vizualizari: 1057
Comentează add

Apel matinal. Liliana Staicu, directorul orchestrelor și corurilor Radio

radio-romania-actualitati

  Foto. Facebook

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (2 octombrie, ora 8:31) - Realizator: Sala Radio se pregătește să-și întâmpine publicul în noua stagiune muzicală a orchestrelor și corurilor radio 2020-2021. Deschiderea are loc astăzi cu un concert susținut de Orchestra Națională Radio condusă de Duncan Ward.

Mai multe aflăm de la invitatul de astăzi al "Apelului matinal", Liliana Staicu, directorul orchestrelor și corurilor Radio România. Bună dimineața!
Liliana Staicu: Bună dimineaţa! Mulțumesc pentru invitație!
Realizator: Aşadar, ce ne pregătiți pentru astăzi? Traversăm o perioadă pandemică dificilă. Stagiunea se va desfășura cu prezența publicului, ținând cont de restricțiile în vigoare?
Liliana Staicu: Da. Într-adevăr, după şapte luni în care Sala Radio fost închisă, este pregătită astăzi să-și întâmpine publicul. Suntem foarte bucuroși noi, muzicienii; sper că și publicul este la fel de nerăbdător. Nu vor fi decât 260 de locuri în sală.
Realizator: Aşadar, reguli speciale, diferite de cele cu care ne-am obişnuit.
Liliana Staicu: Reguli speciale, exact, şi fac şi prin această intervenţie un apel la public să respecte cu strictețe toate regulile pe care le găsesc afișate la intrarea în Sala Radio sau pe site-ul orchestreradio.ro. Este vorba de faptul că accesul în sală va fi permis doar până la ora 18:50, în așa fel încât să nu se creeze îmbulzeală și toată lumea să poată să se așeze în sală respectând distanțarea fizică. Este vorba de faptul că trebuie purtată în permanență și corect masca de protecție, pe toată perioada în care spectatorii se află în incinta Sălii Radio - așadar, și în timpul concertului. De asemenea, este extrem de important să spunem că concertele se vor desfășura fără pauză, din același motiv. Vor fi puțin mai scurte ca dimensiune, dar am organizat totul în așa fel încât și publicul nostru, și muzicienii de pe scenă să fie în siguranță, să se simtă în siguranță.
Realizator: Spuneți-ne cum își vor putea procura biletele cei interesați.
Liliana Staicu: Biletele sunt deja în vânzare pe rețeaua iabilet.ro sau la casa de bilete a Sălii Radio. Din păcate, fiind atât de puține, ele se epuizează foarte repede. Pentru astăzi mai sunt foarte puține bilete, pentru concertul de miercurea viitoare, de deschidere a Stagiunii Orchestrei de Cameră Radio deja s-au epuizat, așa încât cine dorește să fie alături de noi în sală trebuie să se...
Realizator: Să se cam grăbească.
Liliana Staicu: Să se grăbească să acceseze site-ul iabilet.ro sau să vină la casa de bilete a Sălii Radio. De asemenea, pe site-ul nostru se găsesc afișate toate concertele lunii octombrie, dar punerea în vânzare a biletelor se face doar pentru o perioadă de două săptămâni, tocmai pentru că nu știm cum va evolua situația şi nu vrem să punem publicul în situația în care trebuie să-și achiziționeze bilet și să le fie returnată suma investită.
Realizator: Dacă tot am amintit de luna octombrie - am spus, chiar și într-o astfel de perioadă, interesul publicului pentru această stagiune muzicală rămâne foarte mare -, haideţi să dăm puțin din noutăți, din surprize. Care sunt acestea?
Liliana Staicu: Da, într-adevăr. O să continuăm ceea ce s-a dorit a fi Anul Beethoven, pentru că ne aflăm în Anul Internațional Beethoven - 250 de ani de la nașterea compozitorului. Vor fi multe concerte cu programe integral Beethoven sau în care vor fi regăsite importante lucrări din creația compozitorului. De asemenea, ne-am gândit să întâmpinăm publicul și cu o surpriză, dar ne adresăm de această dată publicului iubitor de jazz - pentru că, așa cu știți, în afară de orchestrele simfonice noi avem în portofoliu și o orchestră de muzică populară și un Big Band. Pe lângă concertul lunar obișnuit al Big Band-ului Radio, care în această lună va avea loc pe 29 octombrie, cu două invitate de marcă, Nadia Trohin și Irina Sârbu, invităm publicul, la jumătatea lunii, pe 15 octombrie, la o seară de jazz la Sala Radio, "Jazz Evenings at Radio Hall". Este o serie nouă de concerte, cu formule mici instrumentale, alcătuite tot din membri ai Big Band-ului Radio. De această dată va fi un program de muzică românească - piese pop celebre înveșmântate într-o haină jazz-istică de George Natsis, cel care și conduce această formulă - și este un concert pe care îl dedicăm aniversării a 100 de ani de la înființarea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România./rpatulea
Realizator: Este clar că începeți această stagiune cu emoții.
Liliana Staicu: Da, începem cu emoții. Sperăm ca totul să decurgă bine, să nu existe surprize. Noi suntem pregătiți în orice moment. Publicul trebuie să știe că s-ar putea să existe modificări de soliști, de dirijori, chiar de program - vedeți care este situația cu evoluția pandemiei -, de asemenea cu o posibilă carantină a muzicienilor care vin din străinătate în România. Deci va fi foarte dificil, dar vom merge mai departe.
Realizator: Apropo de pregătire, unde au exersat muzicienii în această perioadă? Acum, mă gândesc și la cei care locuiesc la bloc... Cum au făcut?
Liliana Staicu. Da. A fost foarte dificil, pentru că în perioada stării de urgență ei au stat acasă și au studiat la domiciliu, fiecare cum a putut, după care, în momentul în care s-a mai relaxat totul, au putut să vină și la Radio. Aici există câteva spații în care ei pot să studieze - mă refer în special la cei care cântă la instrumente de suflat și percuție.
Realizator: Mai există proiectul ''Ascultă 5 minute de muzică clasică''?
Liliana Staicu. Da.
Realizator: Pe unde ajunge anul acesta?
Liliana Staicu: Anul acesta este o abordare specială, că sunt 10 de ani de când am inițiat la Radio România Muzical acest proiect, și iată că anul acesta se împlinesc 10 ani. O să încercăm să continuăm proiectul în școli, așa cum am făcut-o și până acum. Avantajul este că...
Realizator: Da, dar știți cum e acum, cursurile se fac sau nu.
Liliana Staicu: Da. Avantajul este că tot ceea ce am făcut noi prin această rețea școlară s-a desfășurat cumva online, pentru că fișierele erau trimise online, copii ascultau acasă sau la școală - acum pot să o facă acasă - lucrările respective, participau la concursurile inițiate de noi pe site-ul nostru. Așadar, nu pot să spun că este o foarte mare diferență față de ceea ce s-a întâmplat în anii precedenți. Va fi puțin mai greu, evident, pentru că orele nemaidesfășurându-se în marea lor majoritate modul tradițional, va fi cumva diferit. Dar în afară de acest lucru, vom fi prezenți și în câteva dintre rețelele de mall-uri, de librării, așa cum am făcut-o și până acum.
Realizator: Nu sunt eu o mare cunoscătoare, recunosc, a muzicii clasice, dar de citit am citit. Şi am citit că Mozart adora să joace biliard, Beethoven a părăsit școala la 11 ani, fără să știe tabla înmulțirii, pentru că fiind sărac trebuia să-și întrețină familia - și, așa cum ați spus, anul acesta este Anul Beethoven. Credeți că astfel de picanterii din viața acestor mari compozitori, dacă ar fi cunoscute, ar deschide cumva gustul pentru muzica clasică?
Liliana Staicu: Cu siguranță că da, pentru o anumită categorie de public. Pentru cei care nu sunt obișnuiți, care poate n-au avut o educație în familie în sensul acesta, este ceea ce noi încercăm să facem la Radio România Muzical. Avem emisiuni dedicate copiilor, avem povești din copilăria compozitorilor, din tinerețea compozitorilor, în scurte pastile, în emisiunile noastre, Matinal și în Drive Time, în așa fel încât încercăm să aducem aproape de noi toate categoriile de public, ceea ce pot să spun cu foarte mare mândrie că s-a reușit. Colegii mei de la Radio România Muzical au depus un efort fantastic în toți acești ani de a-și apropia nu numai publicul meloman, cel cunoscător, ci și oameni din toate păturile sociale, oameni care descoperă acum... Poate vi s-a întâmplat să vă urcați de multe ori în taxi și să vedeți că șoferul ascultă Radio România Muzical și nu numai că ascultă, ci chiar știe ce se întâmplă acolo și chiar și comentează. Suntem foarte mândri de lucrul acesta.
Realizator: Și noi acum știm ce se va întâmpla la Sala Radio. Mulțumim pentru toate aceste precizări! Așadar, Sala Radio se pregătește să-și întâmpine publicul în noua stagiune muzicală a orchestrelor și corurilor Radio 2020-2021.
Vă mulțumesc!
Liliana Staicu: Mulțumesc și eu!
 
(PH)

Etichete Liliana Staicudirectorul orchestrelor și corurilor Radio Româniaapel matinal(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live