Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMINA CREDINŢEI Duminică, 25 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Johann Pohrib

10 Iunie 2019
Vizualizari: 198
Comentează add

Apel matinal - jurnalistul Vlad Țurcanu comentează situaţia de la Chișinău

johann-pohrib

Foto: Arhivă.

Realizator: Vorbim despre situaţia din Republica Moldova. În această dimineață la "Apel matinal", situaţie confuză după ce președintele Igor Dodon a fost suspendat din funcție, iar țara are două guverne, Maia Sandu, premierul numit de coaliția formată din socialiști şi Blocul Acum, a anunțat că prima ședință a cabinetului său va avea loc astăzi, chiar dacă nu în sediul guvernului. Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, și comisarul pentru extindere au transmis că Uniunea Europeană e gata să lucreze cu guvernul legitim democratic - mesaj interpretat de Maia Sandu drept o recunoaștere de către uniune a noului guvern de la Chișinău. Cum a evoluat situația în Republica Moldova - discutăm despre subiectul cu invitatul "Apelului matinal" de astăzi, jurnalistul și comentatorul politic Vlad Țurcanu de la Chișinău. Bună dimineața!
Vlad Țurcanu: Bună dimineaţa! Mă bucur să fiu alături de ascultătorii Radio România.
Realizator: Bine ați venit la "Matinal" la Radio România Actualități! Dincolo de bătălia asta cruntă pentru o putere, putem vorbi de o criză politică?
Vlad Țurcanu: Este o criză politică, și astăzi avem la Chișinău o zi importantă pentru că se așteaptă reacția Partidului Democrat condus oligarhul Vladimir Plahotniuc, la toate acele poziţii internaţionale care au parvenit în cursul zilei de ieri şi în dimineaţa acestei zile, poziţii exprimate în primul rând de UE şi Statele Unite, dar şi de NATO, de Consiliul Europei. Prin aceste luări de atitudine practic a fost recunoscut guvernul Maiei Sandu, în dauna interimatului lui Pavel Filip, premierul din ultimii trei ani și jumătate. De altfel, Maia Sandu şi miniştrii săi ar putea încerca, astăzi, să-și preia atribuţiile iar dacă vor fi opriţi atunci /va deveni/ clar că lucrurile sunt cu adevărat complicate şi că avem în Republica Moldova o dualitate a puterii în stat.
Realizator: Şi care care ar fi soluția într-un astfel de scenariu?
Vlad Țurcanu: Soluţia se intrevede în luările de atitudine internaţionale care au chemat la calm, dar s-ar putea ca la Chişinău îndărătul unor birouri fără ferestre, să existe alte calcule și de aceste poziții ale celor două tabere depinde evoluția de mai departe. Bineînțeles că toată lumea încearcă să prevadă nişte acțiuni care să fie departe de violență, nimeni nu îşi dorește așa ceva, numai că mizele politice sunt prea mari şi Republica Moldova a involuat prea mult pentru ca lucrurile să se clarifice dintr-o dată aşa, pe cale parlamentară.
Realizator: Cum vedeți dumneavoastră starea opiniei publice? Ieri a fost organizată o manifestaţie la Chișinău. Mai sunt anunțate altele?/rpatulea
Vlad Ţurcanu: Opinia publică este împărțită și bineînțeles că toată lumea încearcă să tragă jăratic asupra sa, simpatizanții unei tabere şi ai celeilalte. Se ştie că Partidul Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc, îl contestă în primul rând pe Igor Dodon, pe care îl învinuieşte de trădare de ţară, făcând trimitere la un proiect de federalizare a Republicii Moldova, propus de acesta. În realitate, cei de la Partidul Democrat au fost deranjaţi de faptul că Dodon a refuzat la presiunea Federaţiei Ruse, cel mai probabil, să facă alianţă cu ei. Este puţin probabil ca guvernul Maiei Sandu să abordeze această chestiune a federalizării, ştiindu-se poziţia fermă a Blocului ACUM cu privire la acest subiect şi cunoscându-se priorităţile pe care le are noua administraţie de la Chișinău, încă nerecunoscută de fosta administraţie, şi anume scoaterea instituţiilor de sub controlul Partidului Democrat.
Realizator: E posibilă o reglementare rapidă a situației? Și dacă da, în ce condiții s-ar întâmpla acest lucru?
Vlad Ţurcanu: Această săptămână va fi esenţială, următoarele zile sunt esențiale. Depinde de modul în care îşi vor vedea atribuţiile şi conducătorii instituţiilor de forţă care, până în prezent, au dat sentimentul că rămân alături de fosta administraţie. Şi, mult depinde de modul în care vor înţelege această situaţie şi cei din noua administraţie. Dacă se va trece la chemarea simpatizanţilor Blocului ACUM şi ai socialiştilor din raioanele din regiunile Republicii Moldova, atunci s-ar putea să asistăm la o confruntare în stradă, să sperăm că fără violenţe, aşa cum îşi doreşte toată lumea.
Realizator: Situația rămâne tensionată în continuare. Mulțumim! Am fost în direct cu Vlad Țurcanu, jurnalist şi comentator politic de la Chișinău, cele mai noi amănunte despre situația din Republica Moldova. Vă reamintesc că guvernul condus de Maia Sandu a anunțat că prima ședință a cabinetului va avea loc astăzi, la ora 11:00, chiar dacă nu în sediul Guvernului. Vom urmări evenimentele de dincolo de Prut și vă vom ține la curent, la Radio România Actualități.

 


Etichete Republica MoldovaVlad Țurcanu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live