Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel Matinal - Invitat: vicepremierul şi ministru al mediului

România este avertizată de Comisia Europeană că are doar două luni la dispoziţie pentru a rezolva problema poluării.

Apel Matinal - Invitat: vicepremierul şi ministru al mediului
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu Foto: Arhivă

Articol de Radiojurnal, 12 Martie 2018, 10:06

România este avertizată de Comisia Europeană că are doar două luni la dispoziţie pentru a rezolva problema poluării. Oficialii de la Bruxelles au dat practic un ultimatum ţării noastre înainte de a lua decizia aplicării de sancţiuni.

Acum, autorităţile de la Bucureşti trebuie să pregătească şi să adopte rapid un pachet normativ, printre altele, pentru calcularea noxelor provenite din carburanţi, în condiţiile în care ţara noastră este deja sub infringement din cauza poluării excesive în trei oraşe importante: Bucureşti, Braşov şi Iaşi.

Ce urmează aflăm în continuare de la doamna vicepremier Graţiela Gavrilescu, ministru al mediului în Guvernul României, invitatul "Apelului Matinal" de astăzi. Ştiu că săptămâna trecută, dacă nu greşesc, aţi fost la Bruxelles. Printre altele, aţi analizat propunerea de regulament privind standardele pentru emisiile de dioxid de carbon de la autoturisme şi autoutilitare uşoare noi. Ce urmează, mai ales în condiţiile în care s-a vorbit mult de taxa de mediu?
Graţiela Gavrilescu: În primul rând, spun bună dimineaţa tuturor ascultătorilor dumneavoastră! Şi pentru că m-aţi sunat matinal şi am intrat în direct, permiteţi-mi mai întâi de toate să urez tuturor comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu la mulţi ani, să le spun să fie sănătoşi, să aibă putere de muncă şi să fie foarte atenţi la tot ce înseamnă protecţia mediului, pentru că protecţia mediului înseamnă implicit sănătatea populaţiei!

Realizator: Iar eu le...
Graţiela Gavrilescu: Şi acum, ca să facem o trecere la ceea ce m-aţi întrebat dumneavoastră, bineînţeles că după cum ştiţi şi din comunicatele de presă pe care le-am dat acum două săptămâni şi inclusiv comunicatul de presă pe care l-am dat imediat după ce am venit de la Bruxelles, România va implementa absolut toate directivele europene pe emisiile de carbon, iar cele trei municipalităţi la care aţi făcut referire, care sunt acum în situaţia de a rezolva planul de măsuri în vederea: măsuri de calitatea aerului, vă spun: colaborarea atât cu municipiul Bucureşti, cât şi cu municipiul Iaşi şi Braşov au intrat nu în linie dreaptă, ci au intrat exact în situaţia de a rezolva problemele, iar răspunsul celor trei municipalităţi prin vocea primarilor respectivi şi a consiliilor locale, să ştiţi că a fost una care pe mine m-a mulţumit că au înţeles exact ce înseamnă infringement, au înţeles că infringementul, suma penalizatoare, se va răsfrânge asupra comunităţilor locale care sunt supuse infringementului pentru că statul nu poate să plătească pentru fiecare dintre ei. Aşa cum v-am spus, avem termene scurte. Bucureştiul este mult, foarte mult avansat, în acelaşi timp şi Braşovul şi Iaşul au luat termene ambiţioase şi eu sper ca până la sfârşitul anului deja să comunicăm Comisiei Europene planul de măsuri implementat şi aprobat de către Consiliile Locale de la Iaşi şi de la Braşov.

Realizator: Suntem în 12 martie, aşa cum spuneaţi şi dumneavoastră salutându-i pe comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, astăzi este chiar Ziua Gărzii Naţionale de Mediu. Credeţi că ei pot lua măsuri mai ferme pentru protecţie şi control?
Graţiela Gavrilescu: În primul rând, comisarii Gărzii de Mediu au un rol extrem de important: de a urmări cum este pusă în operă autorizaţia de mediu emisă de către Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului prin direcţiile, bineînţeles din fiecare judeţ. Şi cred că mai întâi de a da amenzi, aşa am rugat pe toţi comisarii şi văd că aşa au şi înţeles că trebuie să facă, trebuie întâi să prevenim, iar prevenirea aceasta care trebuie să o facem nu numai în domeniul fiscal şi al sănătăţii, ci în toate domeniile, trebuie mai presus de toate să le facem şi în domeniul mediului pentru că mediul este strict legat de sănătatea populaţiei. Când am spus prevenţie, am spus că trebuie să aibă o colaborare foarte bună cu autorităţile locale, cu agenţii economici, cu marii poluatori pe care din vreme trebuie să îi avertizeze de anumite lucruri de care ar putea să fie pasibili în cazul în care nu respectă reglementările de mediu. În acelaşi timp, comisarii Gărzii de Mediu alături de reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică şi a directorilor Direcţiilor Silvice, a Gărzilor Forestiere, deci reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor se întâlnesc, conform ordinului de ministru comun a celor trei ministere: Ministerul Mediului, Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Sănătăţii, cel puţin o dată pe lună sau ori de câte ori este nevoie, astfel încât toate problemele care sunt la nivel de judeţ, la nivel de localităţi, probleme care ar putea să afecteze sănătatea populaţiei să fie rezolvate din timp, să aibă o bună colaborare, astfel încât să nu ne trezim în situaţiile în care ne-am trezit anul trecut prin aşa-zisele autoaprinderi şi repet: aşa-zisele autoaprinderi, ştiţi foarte bine, şi fac aici o paranteză, că şi anul trecut am spus că eu nu cred în ele, vizavi de depozitele de deşeuri municipale şi atunci comisarii Gărzii de Mediu trebuie să fie extrem de vigilenţi, de aceea ştiţi că anul trecut guvernul a aprobat o modificare la Legea Poliţiei Locale prin care şi Poliţia Locală are atributul de a monitoriza aceste depozite de deşeuri în sensul în care să vadă dacă nu cumva sunt rău-voitori sau se întâmplă la un moment dat o astfel de aprindere sau chiar autoaprindere şi imediat comunicarea cu reprezentanţii Ministerului Mediului să fie făcută în timp şi bineînţeles şi cu cea a autorităţilor publice locale. În tot cazul relaţia noastră cu autorităţile publice locale, fie că sunt primării, fie că sunt consilii judeţene suntem în strânsă legătură cu dumnealor, astfel încât să nu avem niciun fel de problemă vizavi de situaţia în care populaţia ar putea să fie supusă unei poluări de o anumită dimensiune.

Realizator: Ideile sunt nobile fără doar şi poate! Gândindu-mă la protecţia mediului, aş vrea să vă întreb dacă banii din taxarea emisiilor poluante pot fi folosiţi în proiecte? Şi acum, chiar dacă e a doua întrebare, două într-una: Vorbeaţi de măsuri excelenente luate de cei din Primăria Bucureştiului, la ce vă refereaţi concret?
Graţiela Gavrilescu: Deci au un plan de măsuri extrem de ambiţios inclusiv, deci în afara planului de mobilitate care îl au şi aprobat, din care fac parte şi /.../ adică de piste de biciclete, îmbogăţirea parcului auto cu autobuze electrice şi bineînţeles că vor aplica şi dumnealor pe proiectul pe care noi îl vom implementa prin Administraţia Fondului de Mediu pentru achiziţionarea de autobuze electrice pentru municipalităţi, plus au o sumedenie de alte proiecte care să ducă la diminuarea emisiilor de carbon din atmosferă, a dioxidului de carbon şi nu numai, bineînţeles şi a pulberilor în suspensie şi inclusiv celelalte autorităţi prin Planul de Mobilitate care este inclus în acest mare plan de măsuri pe calitatea aerului, au inclusiv zonele de redirijare a traficului pe zone adiacente şi eliberarea zonelor centrale, astfel încât traficul să nu fie îngreunat, emisiile sunt scăzute şi bineînţeles avem şi noi posibilitatea să mergem mai mult cu bicileta, mai mult cu autobuzele electrice, mai mult cu metroul, în cazul Bucureştiului, să nu mai circulăm unul singur într-o maşină, ci putem să plecăm la serviciu trei-patru pentru că locuri sunt suficiente în maşină. Deci, toate proiectele pe care noi le promovăm, inclusiv prin Administraţia Fondului de Mediu, sunt făcute ca să putem să ajutăm populaţia să nu fie perturbată din punct de vedere a emisiilor, adică asupra organismului uman.

Realizator: Iar eu vă recunosc, şi o spun cu sinceritate, abia aştept momentul ca un membru al cabinetului să vină cu bicicleta la Palatul Victoria. Vă mulţumesc pentru toate!
Graţiela Gavrilescu: Şi eu vă mulţumesc! Poate să fie şi o biciletă electrică...

Realizator: Evident!
Graţiela Gavrilescu: ... Pentru că şi lucrul acesta trebuie să îl promovăm şi îl vom promova tot prin fonduri de la Administraţia Fondului de Mediu şi aici nu numai pentru marile muncipalităţi sau aglomerări urbane, ci cu precădere în zonele rurale, unde fiind deal, fiind munte, fiind totuşi drumuri care sunt mai greoi de...

Realizator: Străbatut.
Graţiela Gavrilescu: ... Urcat, străbătut, da, să putem să folosim o astfel de bicicletă electrică pentru că totuşi, lumea în mediul rural mai foloseşte bicicleta şi pentru a se aproviziona şi să nu dea tot timpul la pedale să îi fie îngreunată munca fizică, cu toate că din punctul acesta de vedere face bine organismului.

Realizator: Fără îndoială!
Graţiela Gavrilescu: Şi încă o dată la mulţi ani! Cu ajutorul postului dumneavoastră de radio pot să spun la mulţi ani tuturor comisarilor Gărzii de Mediu, inclusiv familiilor dumnealor şi nu în ultimul rând, tuturor românilor, pentru că să uităm şi mai ales doamnelor şi domnişoarelor, că suntem în continuare în luna lui Mărţişor!

BEC a informat guvernul privind stadiul organizării scrutinelor din 9 iunie
România 23 Aprilie 2024, 20:31

BEC a informat guvernul privind stadiul organizării scrutinelor din 9 iunie

Ministerul Afacerilor Externe a stabilit sediul biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate la alegerile...

BEC a informat guvernul privind stadiul organizării scrutinelor din 9 iunie
Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru medicii din apărare și ordine publică
România 23 Aprilie 2024, 19:05

Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru medicii din apărare și ordine publică

Actul modifică legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru medicii din apărare și ordine publică
Vreme rea în toată ţara până miercuri dimineața
România 23 Aprilie 2024, 18:59

Vreme rea în toată ţara până miercuri dimineața

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi...

Vreme rea în toată ţara până miercuri dimineața
Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 judeţe
România 23 Aprilie 2024, 18:53

Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 judeţe

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de viituri, ce vizează...

Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 judeţe
Acces gratuit al tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii
România 23 Aprilie 2024, 18:31

Acces gratuit al tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii

Proiectul de lege adoptat de Senat reglementează accesul tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii şi după naştere.

Acces gratuit al tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii
Matinalul RRA se aude vineri, 26 aprilie, din Țara Lăpușului
România 23 Aprilie 2024, 18:23

Matinalul RRA se aude vineri, 26 aprilie, din Țara Lăpușului

De la bisericile de lemn până la zgărdane, de la porți și troițe maramureșene până la plăcinta creață, vom descoperi împreună...

Matinalul RRA se aude vineri, 26 aprilie, din Țara Lăpușului
Numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate este de 5 ori mai mare decât indică cifrele oficiale
România 23 Aprilie 2024, 18:20

Numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate este de 5 ori mai mare decât indică cifrele oficiale

Datele arată că aproape 14% dintre copiii din România, adică în jur de 536.000, au avut în ultimul an, cel puțin, un părinte...

Numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate este de 5 ori mai mare decât indică cifrele oficiale
România este printre principalele ţări de origine ale victimelor traficului de persoane
România 23 Aprilie 2024, 18:17

România este printre principalele ţări de origine ale victimelor traficului de persoane

Traficul de persoane afectează peste 50 de milioane de oameni la nivel global şi este a doua cea mai profitabilă infracţiune...

România este printre principalele ţări de origine ale victimelor traficului de persoane