Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Miercuri, 18 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Florentina Varga

10 Iulie 2017
Vizualizari: 2626
Comentează add

Camera de Comerţ şi Industrii (CCI) a municipiului Bucureşti va împlini anul viitor 150 de ani de activitate.

Apel matinal - invitat Sorin Dimitriu, preşedintele CCIMB Apel matinal - invitat Sorin Dimitriu, preşedintele CCIMB - Conține audio

florentina-varga

Sorin Dimitriu, preşedintele CCIMB. Foto: facebook.com/CCIBucuresti

AUDIO: Apel matinal.

Realizator: Camera de Comerţ şi Industrii (CCI) a municipiului Bucureşti va împlini anul viitor 150 de ani de activitate, motiv pentru care încă din acest an s-a fixat agenda evenimentelor ce marchează această zi.

Printre priorităţile Camerei în 2017 se numără şi organizarea de misiuni diplomatice în Iran şi în Arabia Saudită, iar de astăzi începe şi săptămâna "Diplomaţiei economice", cu întâlniri între oamenii de afaceri şi consilierii economici din străinătate.

Florentina Varga a discutat despre toate aceste subiecte pentru "Apel matinal" împreună cu preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrii a municipiului Bucureşti, profesor universitar doctor inginer Sorin Dimitriu.

Reporter: Bună dimineaţa.

Sorin Dimitriu: Bună dimineaţa.

Reporter: Camera de Comerţ vă împlini 150 de ani de activitate, un secol şi jumătate cu bune şi cu rele. Ştiu că aţi demarat deja acţiunile pentru a marca această aniversare. În ce constau?
Sorin Dimitriu: O economie modernă se construieşte cu doi piloni. În plan financiar-bancar este Banca Naţională. În ceea ce înseamnă astăzi structuri instituţionali, reglementări şi legi prin Camera de Comerţ. Camera de Comerţ Bucureşti este cel de-al doilea actor principal, care a construit economia modernă a României. Situează Camera noastră printre primele opt Camere europene ca vechime. Evenimentele încep de anul acesta, pentru că dorinţa noastră este ca de anul viitor, când se vor împlini cei 150 de ani, să putem avea o participare inclusiv internaţională. Va fi un eveniment complex, vor fi expoziţii la principalele muzee din Bucureşti, vor fi expoziţii la noi la sediul istoric al Camerei, lansări de carte şi două conferinţe, una dedicată exclusiv celor 150 de ani, iar cea de-a doua va fi o dezbatere privind rolul pe care o Camera de Comerţ trebuie să-l aibă în economia globalizată. Dar anul acesta vom lansa primul titlu, din cele patru pe care le consacrăm evenimentului, "150 de ani Cameră în imagini".

Reporter: Ce oportunităţi strategice are România la ora actuală în ceea ce privesc pieţele externe?

Sorin Dimitriu: Aici voi fi puţin în critic. Din păcare, România este cred printre puţinele, nu aş vrea chiar unica să zic, dar printre puţinele ţări care n-a avut de 27 de ani strategii, pentru că de 27 de ani nu are priorităţii. Ceea ce-şi propune Camera: să redea rolul Camerei în ceea ce priveşte construcţii de strategii. Deci din punctul acest de vedere, de la începutul mandatelor mele am fost preocupat de a reprezenta un suport pentru IMM-uri, în primul rând, dar care prin acest suport să dăm o orientare naţională în ceea ce priveşte priorităţile. Abordarea pieţelor externe trebuie să se realizeze pe baza unor analize foarte serioase, nu emoţională, şi mai ales nu politică. Strategia noastră a prevăzut între altele reapropierea României de acele pieţe în care România este recunoscută cu un potenţial deosebit în ceea ce priveşte oferta inginerească şi pentru aceasta am abordat câteva regiuni, iar aceste prioriaţi ale noastre au rămas priorităţi şi în mandatul acesta 2016-2020. Sunt pieţele non-UE, pentru că marea majoritate a exportului industrial s-a făcut în general către zonele Asia şi Africa. Sigur, Africa reprezintă în întregul ei o problemă de siguranţă, noi însă ne apropiem de nordul Africii, de zona Magrebului, în care începe să existe stabilitate şi în zona Egiptului, în care există din nou stabilitate. Cealaltă zonă foarte importantă este zona Asiei Centrale şi Asiei de Sud-Est. Zona Golfului reprezintă cea de-a treia prioritate, vorbesc până astăzi, şi pentru aceasta avem un birou de reprezentare în Emiratul Sharjah, dublat de o expoziţie permanentă de produse şi servicii româneşti. A fost o experienţă de aproape trei ani şi care a reprezentat, cred eu, un model pe care ne străduim să-l multiplicăm şi la Beijing, şi la Tanger, şi la viitoarele birouri pe care vrem să le deschidem la sfârşitul acestui an. Strategia pentru perioada următoare este o apropiere de zona de nord a Europei, zona baltică. Probabil spre sfârşitul anului vom deschide un birou de reprezentare pentru zona de nord la Varşovia. Celălalt biroul este cel de la Skopie sau Belgrad pentru zona Balcanilor. Ştim cu toţii zonele acestea nu par politic interesante, dar din punct de vedere al interesului omului de afaceri român ele reprezintă chiar prioritaţi.

Reporter: Ştiu că în urmă cu ceva timp aţi demarat o serie de întâlniri de informare între autoritaţi şi oamenii de afaceri. Cum s-au concretizat ele din punct de vedere legislativ şi care vor fi oportunităţile pentru întâlnirile următoare?

Sorin Dimitriu: A fost o tentivă de fapt, din păcate nefinalizată şi cu reglementări. Deocamdată acest interes s-a blocat la noi din cauza volatilităţii guvernamentale şi, în general, întâlnirile politice astăzi n-au predictibilitate. Dorim în continuare să reluăm aceste activităţi şi vom organiza în perioada 10-14, ca şi parteneri, "Săptămână diplomaţiei economice" şi două din evenimentele organizate în această săptămână vor fi realizate cu Camera de Comerţ Bucureşti.


Etichete exclusiv radioapel matinalsorin dimitriuccibucuresti

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live