Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (in continuare) Luni, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Cîrnu

14 Septembrie 2018
Vizualizari: 906
Comentează add

Apel matinal - Invitat secretatul de stat, Raed Arafat Apel matinal - Invitat secretatul de stat, Raed Arafat - Conține audio

catalin-cirnu

Raed Arafat. Foto. gov.ro.

Realizator: Parcul învechit de autospeciale care deservesc atât serviciile publice de ambulanţă, cât şi Serviciul mobil de urgenţă reanimare şi descarcerare SMURD va intra în proces de modernizare.

Executivul a aprobat proiectul privind îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţele medicale în România prin achiziţionarea a peste 1.200 de ambulanţe. Finanţarea se realizează din fonduri externe nerambursabile, dar şi de la bugetul de stat.

AUDIO:

Mai multe amănunte aflăm chiar acum de la invitatul de astăzi al Apelului Matinal, secretarul de stat dr Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Bună dimineaţa!

Raed Arafat: Bună dimineaţa!

Realizator: Înainte de toate nu uit că ieri a fost Ziua pompierului. Daţi-mi voie să vă transmit salutul nostru, al celor de la "Matinal" de la radio pentru toţi pompierii din România.

Raed Arafat: Mulţumesc şi le transmit şi lor "La mulţi ani" pentru Ziua pompierilor, 13 septembrie.

Realizator: Cât de urgentă era această decizie, pentru că aş vrea să ştiu de fapt care este acum starea parcului auto de ambulanţe din ţară?

Raed Arafat: Deci noi am încercat să realizăm licitaţia şi achiziţia ambulanţelor de mai mult timp şi tot ne-am confruntat cu diferite blocaje birocratice mai bine zis, nu din cauza lipsei de bani, ci mai mult din cauza unor blocaje care au avut loc pe parcursul a mai mult de 3 ani. La acest moment licitaţiile sunt gata şi acordurile-cadru semnate pentru ambulanţele de tip B - astea sunt ambulantele de urgenţă care sunt folosite la cea mai mare parte de intervenţii de serviciile de ambulanţă şi SMURD. Suntem într-o contestaţie cu ambulanţele de tip C, de terapie intensivă sau echipajele care sunt cu medic, dar este şi asta aproape de finalizat, şi mai avem ambulanţele de transport simplu, care, iarăşi, mai e o contestaţie acolo, dar şi asta sper să o terminăm rapid. Această hotărâre de guvern care s-a aprobat ieri ne permite deja încheierea contractelor subsecvente la ambulanţele de tip B. Asta înseamnă că în cursul acestui an deja primele aproximativ 400-450 de ambulanţe de tip B urmează să fie livrate, o parte către serviciile de ambulanţă, o parte către SMURD. În continuare, anul viitor, livrările vor avea loc începând chiar şi cu luna ianuarie-februarie, până se finalizează numărul total de maşinilor care se cumpără din toate cele 3 categorii - vorbim, în cadrul acestui proiect, de 1.200 de ambulanţe, după care este posibil să realizăm un alt proiect pentru completarea mai departe a numărului. Dar, oricum, pentru noi este o bulă de oxigen extraordinară, pentru că la acest moment parcul ambulanţelor din România a depăşit orice limită de, hai să zicem, de casare. Deci avem ambulanţe care deja sunt depăşite moral, care sunt din 2007, 2008, deci 10-11 ani, şi avem ambulanţe cu foarte, foarte mulţi kilometri la bord. Sunt ambulanţe de urgenţă care au aproape şi de 700, şi de 800 de mii de kilometri la bord, ce nu mai reprezintă siguranţă când le trimitem la intervenţie, să ajungă chiar la intervenţie.

Realizator: Am o întrebare legată de numărul acestor ani. În mod normal care este numărul pentru a fi suficient, necesarul?

Raed Arafat: În primul rând noi trebuie să vedem câte echipaje funcţionează pe zi la serviciile publice şi, dacă analizăm zilnic numărul echipajelor, serviciile de ambulanţă şi SMURD au în jur de o mie de echipaje operative zi-noapte permanent. Asta este media. Pentru o mie de echipaje cel puţin trebuie să ai vreo 1.200 - 1.400 de ambulanţe de urgenţă vorbim aici, nu vorbim de partea de transport. Problema este că aceste echipaje nu sunt suficiente, şi noi tot le creştem. Dacă luăm că în 2007 abia avea 600 - 700 de echipaje în ţară, abia aveam aşa ceva, acum suntem la o mie, şi această cifră încă trebuie crescută pentru că în mod normal o ţară de 20 de milioane de oameni trebuie să atingă cifra de 1.600 - 1.700 de echipaje pe plan naţional, cel puţin, ca să ne asigurăm că ambulanţele aşteaptă urgenţele şi nu urgenţele aşteaptă ambulanţele. Bineînţeles, această cretere de ambulanţe continuă. Inclusiv anul trecut, anul acesta, în pofida faptului că avem parcul auto învechit, am deschis puncte de lucru noi şi la SMURD şi la Ambulanţă, dar numărul e mic, trebuie să crească rapid, ca să ajungem la o cifră care să ne permită să stăm liniştiţi şi să ştim că în nicio situaţie nu întârziem când este vorba de cord roşu sau cod galben pe linia serviciilor medicale de urgenţă.

Realizator: Vorbim de ambulanţă. La resursele umane cum stăm?

Raed Arafat: La resursele umane, am vorbit de acest lucru şi ieri, într-un anumit context, şi o să vă dau nişte cifre care cred că o să vă facă să nţelegeţi unde suntem. Pe linia pompierilor, în mod normal pompierii trebuiau să fie 41 de mii în ţară, pompierii militari, pompierii profesionişti - ăsta a fost calculul când au fost profesionalizaţi. Din păcate, în 2011, din pix au fost tăiate 10 mii de posturi vacante şi au mai fost daţi afară vreo 2.200 de pompieri, 2.500 de pompieri. Deci vă daţi seama că acolo e necesar mare, nu numai pe partea SMURD-ului, pe partea medicală vorbim, de toate celelate tipuri de intervenţii pe care le fac pompierii, ca să acoperim mai ales zonele rurale care rămân descoperite. Pe partea serviciilor de ambulanţă, tot în perioada respectivă, în 2013 de fapt, când am preluat serviciile de ambulanţă la bugetul de stat, tot din pix au fost tăiate 3.000 de posturi vacante. Deci aceste posturi, treptat, încet, încet, trebuie recuperate ca să ajungem într-adevăr să avem cifra necesară de personal ca să acoperim nevoile populaţiei la toate tipurile de servicii de urgenţă. Toată lumea ştie că nu putem să recuperăm aceste posturi deodată, dar un plan până prin 2020-2022 să putem să recuperăm aceste posturi care au fost vacante, care au fost calculate corect şi pe care le-am pierdut din varii motive şi din lipsă de înţelegere la momentul respectiv, că serviciile de urgenţă nu trebuie să fie supuse unor economii de personal. Atunci iîntr-adevăr am putea să ajungem la un nivel adecvat de personal în ambele categorii de servicii, adică şi la pompieri şi la ambulanţă, astfel încât să putem să deservim şi echipajele suplimentare şi să asigurăm intervenţiile, la orice fel de intervenţie, inclusiv în cazul unor calamităţi.

Realizator: Da, acesta este adevărul. Glumim un pic, amar evident, gândindu-mă la ce aţi spus. Diplomat aţi fost totuşi şi ar trebui să luăm pixul unora atunci când iau astfel de decizii. Mai am totuşi o întrebare: unde, în ce judeţe vor fi distribuite noile ambulanţe?

Raed Arafat: Deci la serviciile de ambulanţă vor fi distribuite în întreaga ţară, cu excepţia Bucureştiului, cele care vin acum, pentru că Bucureştiul a fost sprijinit de Primăria Municipiului Bucureşti şi au primit 106 ambulanţe de urgenţă, care urmează şi ele să fie livrate - deja licitaţia lor este finalizată. Asta ne permite ca ambulantele să fie direcvţionate către celelalte servicii de ambulanţă, şi vor primi în toate judeţele ambulanţă, deci nu este un judeţ care nu va primi. Iar pe linia SMURD-ului va primi SMURD Bucureşti plus serviciile SMURD din întreaga ţară. Deci nu este niciun judeţ care va rămâne fără să primească ambulanţe în cursul acestui an, până la sfârşitului anului, şi în continuare anul viitor, până la finalizăm proiectul integral.

Realizator: Vă mulţumesc pentru prezenţa la "Apel matinal".

Raed Arafat: Şi eu vă mulţumesc.

 


Etichete Raed ArafatambulanteSMURD

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live