Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Miercuri, 05 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

14 Iulie 2020
Vizualizari: 200
Comentează add

Apel matinal. Invitat: Robert Cazanciuc

radio-romania-actualitati

 Robert Cazanciuc. Foto: Arhivă/ rador.ro.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 iulie, ora 8:31) - Realizator: Legea care ar obliga bolnavii sau suspecţii de COVID-19 să stea în izolare sau în carantină a fost votată în Camera Deputaţilor, nu şi în Senat. Potrivit articolelor adoptate, legea reglementează unele măsuri necesare în domeniul sănătăţii publice cu caracter temporar în situaţii de risc epidemiologic şi biologic pentru preveneirea introducerii şi limitarea răspândirii bolilor infecto-contagioase pe teritoriul naţional. În legătură directă cu noi este senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, preşedinte al Senatului şi fost ministru al justiţiei. Bună dimineaţa!

Robert Cazanciuc: Bună dimineaţa tuturor!
Realizator: Când va ajunge această lege în plenul Senatului?
Robert Cazanciuc: În momentul în care în Comisia juridică a Senatului vom avea o formă a legii astfel încât românii să aibă garanţia că sunt protejaţi şi că nu pot fi abuzaţi de un text făcut neclar, care nu reuşeşte să arate procedura prin care o persoană care este suspectă de COVID, să spunem, cum aţi spus dumneavoastră, deşi termenul 'suspect' a fost eliminat din lege tocmai pentru a nu crea sentimentul unei vinovăţii în plus. Avem de-a face cu un bolnav posibil infectat, dar nu suspect. Adică, această noţiune de suspect este destul de apăsătoare, după ce că omul este bolnav, nu trebuie să se simtă cumva şi vinovat. Sunt două chestiuni, cum spuneaţi şi dumneavoastră, care trebuie clarificate. În primul rând cea legată de internarea obligatorie. Practic este o formă de privare de libertate, chiar dacă sună destul de dur, dar aşa este. Şi chestiunea detaşării obligatorii a medicilor. Pe această internare obligatorie am solicitat guvernului să ne arate o practică europeană, cum au rezolvat alte state această problemă, pentru că dacă vorbim de COVID această pandemie nu are frontiere şi atunci probabil există un trunchi european de soluţii comune pentru această boală. Și am solicitat să vedem cum au rezolvat alte state această chestiune. Din informaţiile pe care le avem noi la comisie, nicio ţară membră a UE nu interna obligatoriu o persoană bolnavă de COVID, spre exemplu, fără simptome şi întotdeauna erau măsuri graduale. Dacă cineva este constatat bolnav i se recomandă să se izoleze acasă, fiind asistat de un medic cu procedura de urmat în funcţie de simptome. Dacă simptomele se agravează, atunci se şi internează. Altfel, toată lumea este îndemnată să rămână acasă. O să vedem astăzi în Comisia juridică ce procedură poate fi urmată în aşa fel încât oamenii să simtă că sunt ajutaţi, şi nu forţaţi să facă un lucru împotriva lor. Sigur sunt cazuri, pentru că această lege nu este doar pentru COVID, aşa cum spuneaţi, este vorba de risc biologic, epidemiologic şi tocmai de aceea nu cred că este o grabă atât de mare să facem o lege, cum se spune, pe repede înainte pentru că ştiţi, o lege proastă nu protejează pe nimeni./lazard/ilapadat
O lege proastă pune în pericol pe toată lumea, de fapt, şi atunci acest lucru vrem să îl evităm, mai ales că avem o Lege 55 care se referă la COVID. Dar, chiar şi această situaţie, Senatul a lucrat din prima zi în care a primit acest proiect de lege de la Camera Deputaților. Vineri până la ora 23:00, până la 4:00 dimineața, sâmbătă, duminică au fost întâlniri, ieri, practic în fiecare zi am lucrat pentru a avea cât mai repede o lege, dar o lege care să fie ușor de înțeles, ușor de aplicat, toată lumea să ştie conduita de urmat şi să nu lăsăm loc la speculații care nu își au rostul într-o situație de risc.
Realizator: Inițiatorii legii ar spune că graba este generată chiar de situația epidemiologică actuală. Din câte știm, sesiunea parlamentară extraordinară se încheie mâine.
Robert Cazanciuc: Chiar iniţiatorul legii ne-a spus în Comisia juridică, a reiterat faptul că această lege nu este pentru COVID, ci este pentru situații de risc epidemiologic, în general vorbind. Atunci avem timp, să spunem, să facem lucurile aşezat, sigur nu o să dureze foarte mult. Aici discutăm de câteva zile în care sper ca această lege să treacă de Senat. Chiar dacă sesiunea extraordinară va expira luni, probabil mâine voi convoca Senatul din nou în sesiune extraordinară pentru încă 15 zile.
Realizator: Atunci, până luni, nu mai zic până mâine, până luni va fi votată această lege?
Robert Cazanciuc: Eu sper ca în câteva zile să găsim o formulă, împreună cu medicii, împreună cu asociaţiile pentru apărarea drepturilor omului, împreună cu Ministerul Justiţiei, toate instituţiile care pot să aducă îmbunătăţiri acestui proiect au fost invitate să participe la dezbaterea din Comisia juridică.
Realizator: Apropo de este vot, PSD va vota legea?
Robert Cazanciuc: PSD va vota legea în momentul în care ea va avea o formă care să ne dea tuturor garanţia că această lege ne protejează.
Realizator: Cum vede PSD prelungirea stării de alertă?
Robert Cazanciuc: Nu aş vrea să intrăm în discuţiile juridice legate de faptul că guvernul nu a cerut parlamentului prelungirea stării de alertă. Starea de alertă se bazează foarte mult pe ce se întâmplă efectiv în țară, pe evoluția acestei boli, dacă vorbim acum de COVID. Datele, ştiţi cum, depinde cum priveşti datele, pentru că dacă ne uităm la raportul dintre teste şi numărul de cazuri descoperite ca fiind infectate, el nu este în momentul de față la un vârf. Suntem undeva în jur de 4,5% în momentul de față, avem acest raport, ori în luna aprilie sau martie era de 10%-11%. De aceea am spus noi de fiecare dată că este foarte important să fie testate cât mai multe persoane, să putem avea o fotografie reală, să spunem, cât mai adecvată la ceea ce se întâmplă în țară cu privire la acest COVID. Dacă rata de testare este de trei, patru ori mai mică decât în luna martie, aprilie, înseamnă că lucrurile nu sunt atât de dramatice, înseamnă că avem un răgaz să facem cât se poate de bine şi această lege și să luăm și alte măsuri, în aşa fel încât populaţia să se simtă cu adevărat protejată şi mai ales să ştie foarte bine conduita de urmat.
Realizator: Da, bineînțeles, când vine vorba despre sănătate trebuie să fim foarte atenți. Spuneaţi că această sesiune parlamentară va fi prelungită. Ce alte proiecte de legi mai sunt de votat? Ce se află pe lista de priorități?
Robert Cazanciuc: La Senat, în momentul de faţă, sunt câteva zeci de acte normative din toate domeniile, de sănătate, în primul rând, sunt chestiuni legate de economie. Am încercat să facem în parlament câteva proiecte, să aducem îmbunătăţiri altora venite la parlament legate de situația economică a României. În momentul de față lucrurile par să nu fie, să spunem, în direcția bună şi atunci sunt câteva instrumente de sprijinire a întreprinderilor mici şi mijlocii de stimulare a unor sectoare ale economiei, cum ar fi turismul, pentru că suntem în perioadă de vară. Sunt câteva lucruri în mai multe domenii, care sunt pe agenda parlamentului ca prioritate în momentul de faţă.
Realizator: Mulțumim pentru toate aceste precizări.
 
(PH)

Etichete Apel matinalRobert Cazanciuc(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live