Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Radio România Actualităţi

2 Octombrie 2019
Vizualizari: 967
Comentează add

"Apel matinal" - Invitat profesorul universitar, Alexandru Călinescu, preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus de la Iaşi.

Apel matinal: Invitat profesorul universitar, Alexandru Călinescu Apel matinal: Invitat profesorul universitar, Alexandru Călinescu - Conține audio

radio-romania-actualitati

  Foto: Arhiva

AUDIO: Președintele de onoare al primei ediții a Târgului Gaudeamus Iași este profesorul Alexandru Călinescu, invitat la "Apel Matinal".

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 octombrie, ora 8:30) - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu -
Cătălin Cîrnu: Nu uităm, 2019 este anul cărții în România.
Daniela Petrican: Cel mai cunoscut şi longeviv proiect cultural, dedicat cărții, a ajuns la Iași, în premieră. Târgul Gaudeamus, organizat de postul public de Radiodifuziune și Radio România Iaşi, cu sprijinul Primăriei municipiului Iași, are loc în Piața Unirii și este deschis până duminică, între orele 10:00 și 20:00, și un amănunt foarte important, accesul este liber.
Cătălin Cîrnu: Da, ca de fiecare dată, atunci când vorbim de carte, accesul gratuit. Invitatul "Apelului matinal" este astăzi profesorul universitar, Alexandru Călinescu, președintele de onoare al târgului. Bună dimineața.
Alexandru Călinescu: Bună dimineața.
Cătălin Cîrnu: Domnule profesor, mai citesc românii, în 2019, o carte?
Alexandru Călinescu: Se mai citește, se mai citește, sigur că cu toții am dori ca să se citească mai mult însă există încă un apetit pentru lectură şi trebuie să fim încrezători în destinul cărții. A rezistat atâtea secole, va mai rezista și mai departe, chiar dacă au apărut atâtea tehnologii noi şi care, de altfel, pot aduce reale foloase.
Daniela Petrican: Domnule profesor, dacă ne uităm așa, un pic pe statistici, doar 2,8% dintre români citesc o carte pe lună, iar un român cheltuiește cel mult 3 euro pe an pentru cărți, mult sub media Uniunii Europene. Vorbeaţi despre apetitul pentru lectură, cum se poate crește acest apetit?
Alexandru Călinescu: Da, într-adevăr cifrele, statisticile sunt îngrijorătoare și în sfârşit deloc onorante pentru noi, dar cum se poate dezvolta apetitul pentru citit, greu de spus. Dacă ar exista o reţetă infailibilă ar fi foarte simplu. Există, sigur, o, cum să îi spun, o pedagogie a lecturii care trebuie stăpânită, care trebuie folosită în aşa fel înct să dezvolte pofta, cheful de citit. Nu trebuie, zic eu, nu trebuie în nici un caz forţată nota, nu trebuie să-i obligăm pe tineri, pe elevi să citească, trebuie să le educăm gustul, gustul literar și să îi facem să înțeleagă că lumea literaturii, lumea ficţiunii este o lume absolut extraordinară în care, dacă pătrund, au un câștig imens pe toate planurile.
Cătălin Cîrnu: Da, să nu uităm, până la urmă istoria a reţinut şi acest amănunt, cine citeşte o face de mic şi evident dacă îţi place cartea.
Alexandru Călinescu: Aşa este, aşa este, aşa este, sigur, sigur că da, de mic. Bun şi să, poţi descoperi apetitul lecturii şi mai târziu însă fireşte cel mai bine ar fi, cel mai oportun ar fi ca educaţia în acest sens să se înceapă de la o vârstă fragedă./cmorozanu/avladucu
Cătălin Cîrnu: Pentru că până la urmă cred că trebuie să investim în educația de bază, gândindu-mă că ați întâlnit serii de studenți și sunteți în măsură să îmi confirmați această afirmație.
Alexandru Călinescu: Da. Da. Eh, sigur, studenții sunt un public mai special. Ei citesc, atunci când citesc, citesc cu anumită ţintă; citesc texte, cărţi de critică literară care le sunt utile în studiile lor. Trebuie să distingem, sigur, între lectură cu finalitate clară şi lectura de plăcere. Amândouă sunt importante, amândouă ar trebui să se completeze, amândouă ar trebui să reprezinte pentru fiecare o preocupare permanentă fiindcă nu numai studenţii, oricine citeşte şi cu o finalitate pragmatică. Sunt cărţi care, mă rog, îţi arată fel de fel de lucruri, ce să faci în anumite situaţii...
Daniela Petrican: Domnule profesor, haideţi să ne întoarcem la evenimentul care are loc astăzi, la Iaşi...
Alexandru Călinescu: Da.
Daniela Petrican: ... care începe de astăzi. Iaşiul, ştim, este şi un mare centru universitar.
Alexandru Călinescu: Aşa e.
Daniela Petrican: Haideţi să ne spuneţi cu ce sunt atraşi cei care sunt din Iaşi sau trec prin Iaşi la acest târg.
Alexandru Călinescu: Păi este un eveniment în Iaşi acest Târg de Carte Gaudeamus, organizat de Radio România. E pentru prima oară când el ajunge la Iaşi. Era şi timpul, ca să zic aşa!
Realizator: Corect!
Alexandru Călinescu: În acest mare centru universitar şi sunt sigur că va fi un succes. Contextul este foarte favorabil. Târgul va avea loc concomitent cu a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere, FILIT, care ştiţi foarte bine că a fost an de an un frumos succes. Mai este încă un festival, un târg de carte, de altă factură, mă rog, complementar tot în această perioadă. Deci, Iaşiul pentru o săptămână, va fi realmente un oraş al cărţii, iar Târgul Gaudeamus este instalat în Piaţa Unirii, în inima oraşului, deci nu e vorba de o metaforă aici, e chiar inima, centrul, simbolic, vital al oraşului. Alături de FILIT e realmente impresionant şi e o şansă pentru Iaşi această îngemănare şi aceste festivaluri care se desfăşoară în această săptămână.
Realizator: Ne dorim şi suntem aproape siguri că şi Târgul de Carte Gaudeamus ajuns, iată, la Iaşi se va bucura de succes. Apropo şi de Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi FILIT, considerat unul dintre cele mai mari de profil din Europa.
Alexandru Călinescu: Da, da.
Realizator: Vă mulţumim pentru prezenţa la "Apel"!
Alexandru Călinescu: Cu mare plăcere! Cu mare plăcere!
Realizator: "Apel matinal", invitatul nostru a fost astăzi profesorul universitar Alexandru Călinescu. Şi nu uitaţi, la ora 11:00 se deschide oficial Târgul de Carte Gaudeamus la Iaşi.


Etichete Apel matinalprofesorul universitarAlexandru Călinescupreşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus de la Iaşi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live