Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - Invitat: prof. dr. Alexandru Rafila

Apel matinal - Invitat: prof. dr. Alexandru Rafila
Alexandru Rafila. Foto: Radio România Oltenia

Articol de Radio România Actualităţi, 12 August 2020, 10:58

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 august, ora 8:30:54) - Emisiunea: "Matinal" - Realizator: Daniela Petrican - Organizația Mondială a Sănătății a primit cu prudență vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 și a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare și evaluare stabilite de această organizație - relatează agențiile Reuters și EFE. Președintele Vladimir Putin a anunțat ieri că Rusia este prima țară din lume care a autorizat un vaccin împotriva COVID-19, după mai puțin de două luni de teste clinice pe oameni. În legătură directă cu noi este acum invitatul "Apelului matinal" de astăzi, profesor doctor Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății. Bună dimineața!

Alexandru Rafila: Bună dimineața!

Realizator: Concurența pentru realizarea unui vaccin este aprigă la nivel internațional. Rusia deja a făcut anunțul oficial, cum spuneam. Este posibilă realizarea altuia până la finalul anului?

Alexandru Rafila: Acum aș vrea să fac o scurt comentariu legat de concurență. Concurența nu este pentru obținerea cu orice preț a unui vaccin, ci a unui vaccin care are două calități. În primul rând, trebuie să fie sigur și al doilea, trebuie să fie eficace împotriva acestei afecțiuni și majoritatea persoanelor care vor fi vaccinate să dezvolte un răspuns imun care să le protejeze de infecție. În ceea ce privește perspectivele apariției unui vaccin, în afara celui pe care l-a anunțat președintele Putin ieri, este evident că sunt multe companii europene sau din Statele Unite care sunt în studii clinice avansate, studii de fază trei. Se pare că acest vaccin care a fost anunțat că fiind disponibil nu a trecut această fază trei a studiilor, care înseamnă testarea pe un număr de circa 30.000 de subiecți a vaccinului, voluntari, bineînțeles, și acest lucru încă nu s-a petrecut. Și, din această cauză, astfel de produse nu pot fi autorizate în Uniunea Europeană sau în Statele Unite decât după ce parcurg toate etapele de verificare a eficacității și a siguranței. Companiile europene, vă spuneam, sunt implicate în producerea unor vaccinuri. E vorba de compania AstraZeneca, compania Sanofi, compania Janssen, și, după cum știți, și România face parte dintr-un mecanism al Uniunii Europene care practic va avea alocată o importantă cantitate de vaccin în cazul în care ele se vor dovedi utile și vor fi aprobate de EMA, care este agenția specializată a Uniunii Europene, Agenția Europeană a Medicamentului.

Realizator: Adică putem spera și la posibilitatea realizării unui vaccin eficient în România, la prețuri accesibile, mă gândesc, pentru majoritatea.../eradu/asalar

Alexandru Rafila: Teoretic, orice este posibil. Cum vă spuneam, dacă un vaccin nu este testat complet pe subiecți umani, în cele trei faze, că ele implică un număr crescând de persoane, de la câteva zeci la câteva sute și ulterior câteva zeci de mii de persoane, care demonstrează siguranța și eficacitatea, atunci nu putem discuta de apariția unui vaccin. În momentul în care o să avem informații legate de o astfel de evoluție a unui vaccin produs în România, sigur că ar fi îmbucurător, dar necesită nu numai foarte multă muncă, ci și foarte multe investiții. Uniunea Europeană chiar a investit foarte mult în cercetarea acestor vaccinuri, tocmai pentru a avea acces precoce la o eventuală producție.

Realizator: Tot în spațiul public există o discuție legată de eficiența unui vaccin versus tratament pentru SARS-CoV-2. Spre ce credeți că ar trebuie îndreptate eforturile cercetării, spre vaccin sau un tratament adecvat sau, de ce nu, spre ambele?

Alexandru Rafila: Spre ambele, în mod evident, este răspunsul. Cât timp există transmitere a acestei boli și există cazuri complicate, cazuri grave, chiar și cazurile medii necesită în mod evident un tratament specific, etiologic. Până în momentul de față avem o singură moleculă care a fost autorizată pentru așa ceva, este vorba de Remdesivir. Știți că și România a primit deja o anumită cantitate pentru 1.200 de pacienți, urmează să mai primim în funcție și de evoluția situației epidemiologice, dar, în mod evident, trebuie dezvoltat și un tratament și un vaccin, pentru că nu se exclud. Gândiți-vă că pentru gripă avem, pe de o parte, vaccinul gripal, pe de altă parte, avem tratamentul cu Oseltamivir. E clar că prin vaccinare nu putem să evităm toate cazurile de îmbolnăvire și, atunci, cu atât mai mult un tratament etiologic este necesar.

Realizator: Se pot produce și distribui în timp util suficiente doze pentru imunizarea zonelor extinse, unde sunt foarte multe cazuri?

Alexandru Rafila: Păi, să vedem ce înseamnă în primul rând producerea acestui vaccin, când va fi disponibil și autorizat pentru producție un astfel de vaccin în Uniunea Europeană și în Statele Unite, unde sunt... de ce dau aceste exemple? Pentru că sunt cele mai serioase, cele mai eficiente, dacă vreți, și riguroase agenții de autorizare a medicamentelor și a vaccinurilor. Și în momentul în care va fi un vaccin produs, atunci sigur că o să fie o problemă legată de multiplicarea la nivelul sutelor de milioane sau chiar miliardelor de doze a acelui vaccin, condiționarea lui, adică înfiolarea ca să fim, așa, mai clari, și ulterior distribuția./cmorozanu/asalar/ Distribuția, de asemenea, poate să reprezinte o problemă sensibilă, pentru că aceste produse de obicei se distribuie fie refrigerate, fie congelate, depinde de tipul de vaccin. Și, atunci, cum vă spuneam, va fi o competiție și, cu siguranță, toate necesitățile la nivel global nu vor putea fi acoperite, într-o primă fază. Organizația Mondială a Sănătății pledează pentru echitate în distribuția acestor vaccinuri, în momentul în care vor deveni disponibile, dar, cu siguranță, țările producătoare sau cele care au finanțat dezvoltarea lor vor avea o opțiune în plus față de alte state. OMS-ul va sprijini, sigur, distribuția la nivel global, dar, repet, va fi un proces de durată, nu cred că mai repede de jumătatea anului viitor vom avea într-adevăr un vaccin disponibil în Europa și la nivel global probabil că va mai dura puțin mai mult.

Realizator: Bine, mai există și întrebarea dacă va putea fi accesibil financiar acest nou vaccin și pentru populația cu venituri mici.

Alexandru Rafila: Da, eu cred că va fi disponibil, pentru că acolo se vor pune la punct mecanisme care să facă disponobil acest vaccin și ăsta este unul din rolurile Organizației Mondiale a Sănătății - să găsească și resurse financiare încât țările mai sărace să beneficieze de vaccin. Pe de altă parte, vaccinurile acestea care sunt finanțate de țări sau de Uniunea Europeană vor fi oferite, din câte am înțeles eu, la un preț de cost, deci un preț apropiat de prețul de producție, iar companiile care își dezvoltă pe cont propriu vor oferi vaccinul la prețuri care vor însemna probabil în jur de 20-30 de dolari o doză, față de restul, care vor fi 2-3 dolari o doză. Deci este o diferență destul de mare. Sigur că aceste costuri de cercetare trebuie acoperite și, atunci, ele trebuie acoperite fie din surse guvernamentale, și vaccinul va fi mai ieftin, fie din surse private, și atunci, în mod natural, vaccinul va fi mai scump.

Realizator: În încheiere vă întreb dacă odată cu vaccinarea este posibilă în mod real reducerea pericolului reprezentat de pandemie.

Alexandru Rafila: Evident. Ăsta este motivul pentru care se încearcă obținerea unui vaccin. Ăsta este primul aspect, chiar dacă infecția nu va dispărea, căci cu siguranță ea nu va dispărea, va rămâne, evident, prezentă, așa cum este și infecția gripală, cu siguranță vaccinarea pe scară largă va întrerupe transmiterea și zonele cele mai afectate sau grupurile cele mai vulnerabile, dacă ne referim las persoane care au afecțiuni cronice, vor putea fi protejate - împreună, bineînțeles, cu personalul medical care este esențial în gestionarea acestei pandemii, și nu numai.

Realizator: Domnule profesor, vă mulțumim mult pentru prezența în cadrul "Apelului matinal" de la Radio România Actualități! A fost profesor doctor Alexandru Rafila, preşedintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății.

(PH)

Doar în jur de 350 de blocuri din capitală mai sunt fără apă caldă
România 24 Aprilie 2024, 14:47

Doar în jur de 350 de blocuri din capitală mai sunt fără apă caldă

Doar în jur de 350 de blocuri din Bucureşti mai sunt, la această oră, fără apă caldă, dar şi situaţia acestora se va remedia...

Doar în jur de 350 de blocuri din capitală mai sunt fără apă caldă
În România se deschide un nou aeroport, la Tulcea
România 24 Aprilie 2024, 14:43

În România se deschide un nou aeroport, la Tulcea

Se deschide Aeroportul Internaţional "Delta Dunării" din Tulcea.

În România se deschide un nou aeroport, la Tulcea
Primul tren nou de metrou pentru Magistrala Eroilor - Drumul Taberei ajunge în depoul Metrorex
România 24 Aprilie 2024, 14:38

Primul tren nou de metrou pentru Magistrala Eroilor - Drumul Taberei ajunge în depoul Metrorex

Primul tren nou de metrou pentru Magistrala 5 din Drumul Taberei ajunge miercuri în depoul Metrorex şi va începe testele...

Primul tren nou de metrou pentru Magistrala Eroilor - Drumul Taberei ajunge în depoul Metrorex
Sumele confiscate de la infractori "vor fi folosite în beneficiul victimelor traficului de persoane"
România 24 Aprilie 2024, 14:20

Sumele confiscate de la infractori "vor fi folosite în beneficiul victimelor traficului de persoane"

Secretarul de stat în Ministerul Justiției, Roxana Momeu, spune că fondurile confiscate și recuperate de la infractori vor fi...

Sumele confiscate de la infractori "vor fi folosite în beneficiul victimelor traficului de persoane"
România și Coreea de Sud, memorandum de cooperare în domeniul energiei nucleare
România 24 Aprilie 2024, 14:09

România și Coreea de Sud, memorandum de cooperare în domeniul energiei nucleare

Delegația oficială a României a făcut o vizită la complexul Doosan Enerbility din Busan, lider mondial în producția de energie.

România și Coreea de Sud, memorandum de cooperare în domeniul energiei nucleare
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România și-a deschis porțile la Cluj-Napoca
România 24 Aprilie 2024, 13:44

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România și-a deschis porțile la Cluj-Napoca

Cel mai mare eveniment de carte din Transilvania revine în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România și-a deschis porțile la Cluj-Napoca
Poștașii pot livra pensiile până de sărbătorile pascale
România 24 Aprilie 2024, 13:40

Poștașii pot livra pensiile până de sărbătorile pascale

Directorul general al Poștei Române, Valentin Ștefan, a anunțat că poștașii pot livra pensiile până de...

Poștașii pot livra pensiile până de sărbătorile pascale
Au fost emise 3.000 de permise de conducere pentru camioane după scăderea limitei de vârstă
România 24 Aprilie 2024, 13:29

Au fost emise 3.000 de permise de conducere pentru camioane după scăderea limitei de vârstă

Legea s-a schimbat anul trecut, pentru a răspunde crizei de şoferi profesionişti din ţară.

Au fost emise 3.000 de permise de conducere pentru camioane după scăderea limitei de vârstă