Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Apel matinal” - Invitat: premierul interimar, Nicolae Ciucă

”Apel matinal” - Invitat: premierul interimar, Nicolae Ciucă.

”Apel matinal” - Invitat: premierul interimar, Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă. Foto: www.facebook.com/IonelNicolaeCiuca.

Articol de Florin Lepădatu, 21 Decembrie 2020, 09:51

”Apel matinal” - Invitat: premierul interimar, Nicolae Ciucă

Realizator: În România se fac ultimele pregătiri înaintea sosirii primelor doze de vaccin anti-COVID-19. Se aşteaptă, în prezent, avizarea Institutului Naţional de Cercetare, Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino din Bucureşti ca Centru Naţional de Stacare a Vaccinurilor. Acolo au fost deja finalizate toate etapele de amenjare a spaţiilor, inclusiv montarea acelor ultracongelatoare de stocare la temperaturi de minus 80 de grade Celsius. Unitatea va avea o capacitate de depozitare de aproximativ un milion şi jumătate de doze, în timp ce în fiecare dintre cele şase centre regionale se vor putea ţine în jur de 200.000 de doze de vaccin. Despre acest subiect, dar şi despre campania naţională de vaccinare vom vorbi cu invitatul de astăzi al ”Apelului matinal”, prim-ministrul interimar al Guvernului României, domnul Nicolae Ciucă. Bună dimineaţa şi mulţumesc pentru prezenţă!


Nicolae Ciucă: Bună dimineaţa!


Realizator: Înainte de toate, domnule premier interimar, ştim cu toţii că ne pregătim pentru cea mai mare şi poate cea mai complexă, complicată campanie de vaccinare, cea împotriva COVID-19. Care sunt ultimele noutăţi?


Nicolae Ciucă: Este o campanie care, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, are o amploare aparte şi de asemenea are un specific aparate, pentru că ea se desfăşoară în condiţii la care nu ne-am aşteptat. Au fost o serie întreagă de alte campanii care s-au desfăşurat şi s-au desfăşurat cu succes, dar aceasta vine şi se desfăşoară sub o presiune a timpului pe care o resimţim cu toţii. Este foarte clar pentru fiecare dintre noi că toate aceste restricţii, toate aceste limitări pe care le-am avut în anul 2020, am dori să se termine cât mai repede, iar în momentul de faţă singura şi cea mai rapidă modalitate prin care putem să renunţăm la aceste restricţii este desfăşurarea cu succes a campaniei de vaccinare. În momentul de faţă, instituţiile statului, precum şi celelalte organizaţii neguvernamentale, mediul academic au fost foarte implicate astfel încât să poată să livreze o strategie de vaccinare şi de asemenea să pună laolaltă toate instrumentele necesare, îndeosebi cele logistice, astfel încât ea să aibă un parcurs coerent şi să-şi atingă obiectivul asumat.


Realizator: Mă gândesc că este o desfăşurare de forţe impresionantă, până la urmă. Ştim bine, vorbeam şi de acele ultracongelatoare care stochează dozele de vaccin la nimus 80 de grade Celsius. Duminică va debuta campania de vaccinare, apropo, cu primele persoane vaccinate, care vor fi ele?

Nicolae Ciucă: Așa este, tot ceea ce a însemnat partea aceasta pregătitoare, dumneavoastră ați menționat la începutul intervenției faptul că Institutul Cantacuzino a fost nemijlocit implicat în realizarea acestei părți de stocare a vaccinului la o temperatură de -80 de grade. Am fost vineri acolo împreună cu președintele țării, domnul Klaus Iohannis, și am putut vedea și ne-am convins că tot ceea ce s-a asumat s-a realizat. Și doresc să le mulțumesc, pe această cale, tuturor celor care își desfășoară activitatea la Institutul Cantacuzino. De asemenea, în momentul de față au fost stabilite toate elementele, astfel încât etapele procesului de vaccinare să fie aliniate cu cele stabilite deja la nivel internațional și de asemenea, cu toate cele care au fost aprobate și asumate la nivelul Uniunii Europene. Mai întâi va fi vaccinat personalul medical și, așa cum ați spus, pe data de 27 decembrie vom începe campania de vaccinare cu cei care luptă cu pandemia în linia I.


Realizator: Apropo de primul vaccin simbolic, am o curiozitate, evident. Aveți idee cine va fi prima persoană vaccinată în România?


Nicolae Ciucă: Nu s-a stabilit încă cine va fi prima persoană. Este clar că va fi o persoană care-și desfășoară activitatea în unul dintre spitalele care se ocupă nemijlocit de lupta împotriva coronavirusului.


Realizator: E clar, din prima linie. Dar apropo de toate întâmplările la nivel mondial și ne interesează mai mult România. Ce argumente vor fi aduse în această campanie de vaccinare pentru a-i convinge și pe cei sceptici?


Nicolae Ciucă: Mai întâi de toate, aș dori să pornesc de la faptul că atunci când s-a demarat procesul de constituire a Comitetului de Vaccinare s-a avut în vedere ca acolo să fie nominalizați și să fie atrași cei mai buni specialiști. Ca atare, doctorul colonel Valeriu Gheorghiță, coordonatorul acestui Comitet Național, este unul dintre cei mai buni specialiști pe care îi avem. Sigur, este militar activ și are o experiență deosebită la Spitalul Militar Central din București.
De asemenea, în echipa acestui comitet sunt reprezentanți de seamă de la Ministerul Sănătății și cred că argumentul cel mai important pentru fiecare dintre noi, inclusiv pentru mine ca om, este cel pe care îl transmit specialiștii. Ca atare, medicii sunt cei care până în momentul de față au reușit să vină cu toate datele necesare pentru a putea să avem o informare cât mai cuprinzătoare şi, în acest sens, doresc să transmit publicului dumneavoastră, ascultătorilor dumneavoastră, că a fost realizată o pagonă de informare "vaccinare-covid.gov.ro". Acolo sunt toate detaliile despre ceea ce înseamnă vaccinul și campania de vaccinare şi unde sunt convins că fiecare dintre noi vom putea găsi răspunsuri la întrebările pe care le avem. Este cât se poate de evident faptul că, în afara măsurilor pe care le putem lua la nivel instituțional, la nivel guvernamental, fiecare dintre noi avem un rol deosebit în ceea ce înseamnă desfășurarea cu succes a acestei campanii. Ca atare, preluându-ne informațiile din surse sigure, din surse specializate şi având la îndemână orice altă sursă de informare putem să avem discernământul prin care să conchidem cu toții că important este ca această perioadă de pandemie să se apropie de final să ne vaccinăm. Nu este o abordare de convingere. Eu nu vreau să fiu eu cel care dau date despre această chestie, nu este o chestiune propagandistică, este doar un mesaj pe care îl transmit în calitate de cetățean, în calitate de om. Avem nevoie să ne vaccinăm pentru a putea să scăpăm de aceste restricții și de efecte.

Realizator: Să știți că pentru finalul interviului am păstrat o întrebare doar în calitate de cetățean, așa cum spuneați, de om. Între timp am accesat și eu platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, despre care ne spuneaţi, vaccinare-covid.gov.ro. Ea funcționează, dar apropo de toate întâmplările la nivelul Uniunii Europene, România are capacitatea de a administra acest vaccin într-un timp foarte scurt, pentru că se vorbește deja în Europa de riscul unor țări sau a unei Europei cu două viteze?

Nicolae Ciucă: Vă pot spune cu toate responsabilitatea că în acest moment toate instituțiile statului, de la președintele țării, la guvern, la ministerele de specialitate, la ministerele care sunt implicate în tot ceea ce înseamnă suportul logistic și asigurarea vaccinării până la individ, până la cetățean s-au mobilizat exemplar astfel încât să putem asigura succesul acestei acestei campanii. Organizatorii campaniei sunt sprijiniți din toate direcțiile, atât din instituțiile publice, dar și din cele private. Și aici vreau să le mulțumesc tuturor celor care nu aparțin instituțiilor statului, pentru că au arătat că le pasă și cred că fiecare dintre noi printr-o astăzi de atitudine putem să arătăm că ne pasă, că nu suntem indiferenţi. S-a primit, de asemenea, suport și sprijin din partea specialiștilor în sănătate, așa cum spuneam, de la universități și asociații de profil, avem Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne, care s-au implicat în tot ceea ce înseamnă asigurarea logistică a activităților și, de asemenea, au contribuit cu experți în toate domeniile, de la cel medical, până la comunicare. Ca atare, am văzut o mobilizare din punctul meu de vedere cât se poate de bună încât să putem contribui la succesul acestei campanii și să nu avem această impresie că facem parte din Europa care se mobilizează cu cea de-a doua viteză. Suntem parte a Uniunii Europene și am aliniat toate instrumentele, am agregat toate noastre la nivelul instituțiilor europene. Dați-mi voie un singur mesaj de 20 de secunde dacă îmi permiteţi.


Realizator: Vă rog.


Nicolae Ciucă: Știu cât este de greu, știu că oamenii și au pierdut oarecum răbdarea, este o perioadă lungă de timp de restricții, dar în același timp fac apel la fiecare dintre cetățenii acestei țări să înțeleagă că mai avem o perioadă de timp în care trebuie să respectăm aceste măsuri, să ținem cont că sunt restricții care sunt în beneficiul nostru și că în perioada sărbătorilor de iarnă, chiar dacă fiecare dintre noi ne dorim să ne vedem apropiaţii, rudele trebuie să ținem cont că avem în același timp datoria de cetăţeni să-i protejăm. Ne protejăm pe noi, îi protejăm pe ei. Ca atare, fac un apel la respectarea limitărilor și restricțiilor în această perioadă, astfel încât să putem să începem campania de vaccinare și să o finalizăm așa cum ne-am propus, coerent și în timpul acesta cât se poate de scurt, despre care și dumneavoastră ați vorbit.


Realizator: Până la urmă e vorba de responsabilitatea pe care trebuie să o avem fiecare dintre noi. Dar apropo, actualul executiv nu are puteri depline, iar bugetul de stat pentru anul 2021 nu este încă adoptat. Credeți că această campanie de vaccinare ar putea fi afectată?


Nicolae Ciucă: Toate măsurile care au fost luate la nivel guvernamental au vizat exact acoperirea acestui deficit de capabilitate deplină a guvernului și ceea ce ar fi putut să îngreuneze a fost rezolvat prin hotărârile de guvern care au fost emise în aceste ultime două săptămâni. Dar ele, practic, au fost o continuare la măsurile deja luate în timpul guvernului condus de Ludovic Orban. Ca atare, campania se va desfășura nestingherită, am luat o hătărâre de guvern, săptămâna trecută, în care avem reperele clare de organizare și funcționare a centrelor de vaccinare. Avem tot ceea ce este nevoie pentru, așa cum spuneam, logistica campaniei de vaccinare și cred că este foarte important să subliniem încă o dată că vaccinarea nu este obligatorie și de asemenea, este gratuită.


Realizator: Două întrebări am păstrată pe final, de una v-am zis ceva mai devreme. Prima dintre întrebări este legată de activitatea dumneavoastră. Momentan sunteți premier interimar, după aceea probabil vă veți păstra postul de ministru al apărării. Veți continua sau vă veți implica în campania națională de vaccinare și atunci când veți fi doar ministru al apărării?


Nicolae Ciucă: Voi continua să mă implic în această campanie ca cetățean, voi continua, în funcție de ceea ce se va decide să ocup sau nu o funcție, voi continua să mă implic. Pentru că am fost implicat de la început știu tot ceea ce s-a realizat, tot ceea ce avem de făcut în continuare şi indiferent unde îmi voi desfăşura activitatea nu voi putea sta deoparte. Ca atare, avem toate ingredientele necesare să putem să fim implicați. Vorbeam mai devreme de faptul că trebuie să ne pese, atunci nu am cum să stau deoparte dacă sunt responsabil de ceea ce avem de făcut.


Realizator: Şi acum îmi amintesc, citându-vă, ca cetățean, ca om Nicolae Ciucă se va vaccina împotriva COVID-19?


Nicolae Ciucă: Categoric, da!


Realizator: Mulțumesc! Mulțumesc frumos pentru toate aceste amănunte, pentru prezența la "Apel matinal".


Nicolae Ciucă: Vă mulţumesc. De asemenea, o zi bună!


Realizator: Zi frumoasă să aveți! Astăzi, invitatul "Apelului matinal" a fost chiar premierul interimar al Guvernului României, Nicolae Ciucă.

Etichete : ciuca
Risc ridicat de avalanşă, evaluat la gradul 3 din 5, în Munţii Bucegi şi Făgăraş
România 19 Aprilie 2024, 23:38

Risc ridicat de avalanşă, evaluat la gradul 3 din 5, în Munţii Bucegi şi Făgăraş

La altitudini mai mici, pericolul este redus, de gradul întâi.

Risc ridicat de avalanşă, evaluat la gradul 3 din 5, în Munţii Bucegi şi Făgăraş
Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele
România 19 Aprilie 2024, 23:25

Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele

După greva japoneză de zilele acestea, săptămâna viitoare, oamenii vor picheta sediile Registrului Comerţului din ţară.

Angajaţii de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului vor continua protestele
Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai
România 19 Aprilie 2024, 22:06

Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai

22 dintre românii surprinşi de inundaţiile din Dubai au fost preluaţi de reprezentanţii Consulatului General al României.

Ajutor din partea Guvernului pentru românii surprinşi de inundaţiile din Dubai
Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate
România 19 Aprilie 2024, 20:34

Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate

Liderii PSD și PNL au declarat că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spațiul public privind...

Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate
Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot
România 19 Aprilie 2024, 19:15

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot

Într-o conferinţă susţinută acum două zile la Constanţa, preotul, cunoscut pentru actele de caritate, spunea că şi fetele ar...

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot
Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova
România 19 Aprilie 2024, 18:50

Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova

Interzicerea de la difuzare în cinematografele publice din ţara noastră a două filme ruseşti a generat acest schimb de replici.

Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova
Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele
România 19 Aprilie 2024, 18:31

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele

Ministerul Sănătăţii a publicat recent instrucţiunile privind modalitate de gestionare a acestor deşeuri periculoase, precum...

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele
Încă trei avioane F-16,  la Câmpia Turzii
România 19 Aprilie 2024, 18:04

Încă trei avioane F-16, la Câmpia Turzii

Cele trei aeronave F-16 achiziţionate din Norvegia au aterizat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.

Încă trei avioane F-16, la Câmpia Turzii