Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - Invitat: prefectul Capitalei, Alin Stoica

În Capitală autoritățile vor să deschidă noi centre de vaccinare pentru a simplifica procesul și a veni în sprijinul bucureștenilor doritori să se imunizeze.

Apel matinal - Invitat: prefectul Capitalei, Alin Stoica
Prefectul Capitalei, Alin Stoica. Foto: stiri.plus

Articol de Viorela Pănculescu, 24 Mai 2021, 10:36

Realizator: Viorela Pănculescu - În Capitală autoritățile vor să deschidă noi centre de vaccinare pentru a simplifica procesul și a veni în sprijinul bucureștenilor doritori să se imunizeze. Ţinta este o rată de vaccinare de 20.000 de persoane zilnic, într-un ritm care ar permite ca până în luna august jumătate din populația Capitalei să fie imunizată cu ambele doze. La nivel național, Bucureștiul și județul Cluj conduc clasamentul cu cele mai multe persoane vaccinate, pe ultimele locuri aflându-se în acest moment județele Giurgiu, Botoșani și Suceava. Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" este prefectul Capitalei, Alin Stoica. Bună dimineața!

Alin Stoica: Bună dimineaţa!

Realizator: Am să vă întreb în primul rând dacă luați în calcul să deschideți centre de vaccinare în cartierele sărace ale Capitalei, de exemplu, nu știu, mă gândesc la Ferentari sau poate chiar Giulești Sârbi.

Alin Stoica: Da, cu siguranţă vor exista, dacă nu centre, puncte de vaccinare, care să aparţină de centrele care sunt deja deschise, pentru a veni mai aproape de cetăţenii de acolo din zonele respective. Asta pe lângă centrele drive-through pe care le-au deschis autorităţile locale, cam în toate sectoarele deja.

Realizator: Câte centre de vaccinare sunt disponibile în Bucureşti la această oră?

Alin Stoica: Nu am o situaţie exactă cu toate centrele deschise, ştiu că în ultima perioadă am deschis, ne-am concentrat pe zona de drive-through şi au fost deschise patru astfel de centre drive-through, iar astăzi va fi deschis încă unul în nord şi astfel acoperim toate intrările în Bucureşti. Avem intrarea dinspre Autostrada Piteşti, la Metro Militari. În zona de sud avem la Cora Pantelimon un centru. De asemenea, avem un centru în nord, acum se va deschide, la Metro Băneasca. Cora Pantelimon este pe est, pardon. Şi în sud avem deschis un centru la Metro Metalurgiei. De asemenea, un mare centru, foarte bine amenajat, este la Plaza România. Asta pe lângă centrele care erau deja deschise în tot Bucureştiul, din informaţiile pe care le avem sunt în jur de 30 de astfel de centre de vaccinare, în afară de centrele pe care le-a deschis Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne.

Realizator: Pentru că am amintit ceva mai devreme de cartierele sărace, dacă populaţia nu vine la aceste puncte din aceste cartiere, vă gândiţi la o abordare din uşă în uşă?

Alin Stoica: Este dificil să ne gândim la o astfel de abordare din uşă în uşă. Vrem să ajungem cât mai aproape de cetăţeni, în aşa fel încât nu doar capacitatea să fie acolo, ci şi accesibilitatea./atataru/ Și primul val de accesibilitate a fost aceasta, de a deschide fără niciun fel de programare centre, după aceea centrele drive-through și acum vrem să ajungem aproape de oamenii care nu pot să ajungă în niciuna dintre părți. Și mai avem o problemă cu persoanele care nu au de exemplu documente de identitate și pentru care toate aceste centre erau oarecum închise. Însă acum autoritățile se pot preocupa și vor permite vaccinarea și a acestor persoane și vor merge chiar acolo, în cartierele respective; vorbim de cartiere gen Ferentari, Giulești-Sârbi. În cartierul Ferentari, sectorul 5 deja are în plan să deschisă în cursul acestei săptămâni un centru de vaccinare lângă Piața Ferentari, și acela va fi un centru permanent. Însă, pe lângă acesta, vor identifica și alte locuri unde să putem să facem niște activități sau niște acțiuni să le spunem de weekend, un fel de maratoane de vaccinare locale, mini-maratoane de vaccinare, să le spunem, că e mai exact.

Realizator: Pe lângă acestea, ce alte acțiuni privind vaccinarea aveți în plan? Mă gândesc la faptul că numărul persoanelor care se vaccinează cu prima doză este în continuă scădere.

Alin Stoica: Da, din păcate avem o stagnare. Cel puțin aici, în Bucureşti, numărul persoanelor care se vaccinează a rămas undeva la 13-14.000, deși capacitatea de vaccinare a fost crescută și accesibilizarea. Vom avea acțiuni punctuale și pe școli, de exemplu, pe școlile prin cabinetele școlare. De exemplu, vom avea un pilot, pe care l-am discutat deja cu Inspectoratul Școlar, să îl organizăm în două-trei școli; și, dacă acest pilot va avea date relevante de succes, atunci vom putea să extindem pilotul.

Realizator: Nu știu dacă v-ați gândit cumva să apelați la tombole sau altă formă de recompensă pentru cei care merg la vaccinare. De exemplu, dăm un exemplu doar, o tombolă cu premiul de un milion de dolari în statul american Ohio. Bine, nu mă gândesc la un milion de dolari, dar...

Alin Stoica: De principiu, am mai spus lucrul ăsta, eu nu sunt pentru astfel de recompense pentru vaccinare. Actul medical nu trebuie să fie condiționat de recompense, pentru că actul medical ar trebui să fie, în primul și în primul rând, acceptat de cel care îl face și noi trebuie să înțelegem care este importanța acestui act medical. Faptul că ne vaccinăm și ne protejăm pe noi și protejăm și persoanele care nu pot fi vaccinate, de exemplu copiii, acum sub 16 ani, dar și cei sub 12 ani, dacă se va extinde plaja copiiilor care vor putea fi vaccinați, tot va exista o zonă nevaccinabilă./asalar/atataru/ Și atunci, e o parte de responsabilitate socială pe care noi trebuie s-o înțelegem. Nu cred că cele două lucruri merg mână în mână; adică eu, cel puțin, nu am convingerea că un astfel de demers ar fi de succes - să plăteşti oamenii să se vaccineze; în niciun caz.

Reporter: Domnule prefect, care este acum procentul de vaccinare în București?

Alin Stoica: Ştiu numărul de oameni care se vaccinează: astăzi vorbim de peste 1.100.000 de oameni care s-au vaccinat deja cu cel puţin o doză. Din păcate, însă, cei care se vaccinează cu prima doză sunt din ce în ce mai puţini. La ultima raportare pe care am văzut-o erau aproximativ 10.000 de oameni care se vaccinau în rapel, cu a doua doză, şi doar aproape 4.000 de oameni care se vaccinau cu prima doză; deci, lucrurile nu stau foarte bine din această perspectivă, adică nu atragem oameni noi, persoane noi care să se vaccineze într-un ritm suficient de mare încât să putem să spunem că vom atinge pragurile pe care noi ni le dorim în termenele pe care ni le-am fi dorit, adică până în august să terminăm, să avem o majoritate a populaţiei din Bucureşti vaccinată.

Reporter: Dar putem spune că pericolul a trecut, având în vedere că incidența îmbolnăvirilor a scăzut sub 1 la mie?

Alin Stoica: Acum stăm bine din punctul ăsta de vedere. Vedem şi incidenţa, ne uităm şi la numărul de persoane care sunt în spital sau la numărul de decese. Ele scad constant şi ăsta este un lucru foarte bun. Iar ăsta este, până la urmă, meritul oamenilor care au înţeles ambele lucruri: şi faptul că trebuie să respecte măsuri, şi faptul că trebuie să se vaccineze. Însă nu aş putea spune că pericolul a trecut. Pandemia încă există, vedem că sunt ţări care sunt lovite puternic. Există posibilitatea ca o mutaţie să se facă din nou, să creeze un nou val. Evident, având în vedere că suntem deja destul de mulţi oameni vaccinaţi, un nou val va fi atenuat, cu siguranţă. Însă ca să putem spune că suntem în siguranţă şi că nu vom mai avea oameni care să sufere, să moară din cauza COVID, atunci ar trebui să avem o rată mult mai bună de vaccinare.

Reporter: Şi dacă numărul de îmbolnăviri va crește iar se vor impune din nou restricții?

Alin Stoica: Cu siguranţă, lucrurile acestea sunt corelate. În momentul în care ar exista o creştere a numărului de îmbolnăviri vor fi necesare din nou măsuri de siguranţă, pentru a ne proteja.

Reporter: Vă mulțumim pentru toate aceste precizări!

(PH)

Vreme rea în toată ţara până miercuri dimineața
România 23 Aprilie 2024, 18:59

Vreme rea în toată ţara până miercuri dimineața

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi...

Vreme rea în toată ţara până miercuri dimineața
Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 judeţe
România 23 Aprilie 2024, 18:53

Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 judeţe

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de viituri, ce vizează...

Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 judeţe
Accesul tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii şi după naştere
România 23 Aprilie 2024, 18:31

Accesul tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii şi după naştere

Senatul a adoptat un proiect de lege prin care se asigură accesul tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii şi după...

Accesul tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii şi după naştere
Matinalul RRA se aude vineri, 26 aprilie, din Țara Lăpușului
România 23 Aprilie 2024, 18:23

Matinalul RRA se aude vineri, 26 aprilie, din Țara Lăpușului

De la bisericile de lemn până la zgărdane, de la porți și troițe maramureșene până la plăcinta creață, vom descoperi împreună...

Matinalul RRA se aude vineri, 26 aprilie, din Țara Lăpușului
Numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate este de 5 ori mai mare decât indică cifrele oficiale
România 23 Aprilie 2024, 18:20

Numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate este de 5 ori mai mare decât indică cifrele oficiale

Datele arată că aproape 14% dintre copiii din România, adică în jur de 536.000, au avut în ultimul an, cel puțin, un părinte...

Numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate este de 5 ori mai mare decât indică cifrele oficiale
România este printre principalele ţări de origine ale victimelor traficului de persoane
România 23 Aprilie 2024, 18:17

România este printre principalele ţări de origine ale victimelor traficului de persoane

Traficul de persoane afectează peste 50 de milioane de oameni la nivel global şi este a doua cea mai profitabilă infracţiune...

România este printre principalele ţări de origine ale victimelor traficului de persoane
Protest în curtea Policlinicii Apaca din Capitală
România 23 Aprilie 2024, 18:16

Protest în curtea Policlinicii Apaca din Capitală

Câteva zeci de medici au reclamat subfinanţarea ambulatoriului de specialitate.

Protest în curtea Policlinicii Apaca din Capitală
Fonduri alocate pentru începerea sau continuarea unor investiţii în infrastructură
România 23 Aprilie 2024, 18:13

Fonduri alocate pentru începerea sau continuarea unor investiţii în infrastructură

260 de milioane de lei au fost alocate astăzi de Guvern pentru începerea sau continuarea unor investiţii în infrastructură,...

Fonduri alocate pentru începerea sau continuarea unor investiţii în infrastructură