Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Vineri, 21 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

2 Aprilie 2019
Vizualizari: 419
Comentează add

Apel matinal - Invitat, ministrul turismului Bogdan Trif

Apel matinal - Invitat, ministrul turismului Bogdan Trif

radu-dobritoiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 aprilie, ora 8:30) - "Matinal - Realizator: Cătălin Cârnu - Turismul a cunoscut o amplă diversificare la capitolul servicii, fapti ce va impune acordarea unei atenţii speciale dezvoltării durabile a sectorului atât la nivel european, dar şi internaţional. Implicaţiile la nivel economic şi social, dar şi protecţia mediului vor fi abordate în cadrul Conferinţei pentru Turismul Durabil - Politici comune ale statelor membre ale Uniunii Europene, care începe astăzi la Bucureşti sub preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europen. Mai multe amănunte vom afla imediat de la invitatul de astăzi al "Apelului matinal", ministrul Turismului, Bogdan Trif. Bună dimineaţa!
Bogdan Trif: Bună dimineaţa!
Realizator: Ce va cuprinde înainte de toate această reuniune?
Bogdan Trif: Întâi de toate daţi-mi voie să vă spun că priorităţile preşedinţiei vizează digitalizarea sectorului, economia colaborativă şi dezvoltarea durabilă a turismului la nivel european. În acest context am organizat la Bucureşti, pe perioada 2- 3 aprilie, conferinţa cu tema "Turism durabil. Politici comune ale statelor membre ale Uniunii Europene", la care am invitat experţi din cadrul instituţiilor europene reprezentative şi specialişti ai ministerelor de profil din statele membre ale UE. Avem peste 50 de invitaţii din străinătate. Bineînţeles că principala temă este dezvoltarea durabilă a turismului, un obiectiv extrem de important atât din perspectiva preşedinţiei Consiliul Uniunii Europene, pe care o exercită România, dar cu atât mai mult este o prioritate a Ministerului Turismului. Primele runde de discuţii vor începe astăzi, unde experţii invitaţi vor dezbate teme importante care vizează sustenabilitatea şi importanţa turismului pentru creşterea economică şi dezvoltarea regională a UE. În cea de-a doua zi a conferinţei vom pune accent şi pe implicarea activă a industriei în dezvoltarea turismului, şi anume rolul sectorului privat în industria turistică. De asemenea tot în a doua zi vom avea specialişti români şi din străinătate care vor discuta pe tema 'Turismul - un instrument de creştere durabilă". Ultima parte a conferinţei va viza digitalizarea, un sector extrem de important. De asemenea, vom discuta şi teme care vor duce într-un final spre dezvoltarea durabilă a sectorului turismului. Pentru că am asistat în ultimii ani la o amplă diversificare a sectorului turistic şi apreciem că atât la nivel de UE, cât şi la nivel global, acest turism durabil trebuie să rămână numai din punct de vedere al protecţiei mediului, ci trebuie să punem accent şi din punct de vedere economic şi social. Deci conceptul de durabilitate va viza toate aceste trei componente. Ne dorim, de asemenea, ca la nivel de UE să fie promovat în continuare şi susţinut acest tip de turism durabil, responsabil şi mai ales ecologic, iar conceptul de destinaţie inteligentă să fie esenţial. Sustenabilitatea pe termen lung necesită, ştiţi, un echilibru între sustenabilitate economică, socio-culturală şi ecologică. Aceasta va fi principala temă de discuţie şi principalul argument cu care noi o să ieşim în faţă.
Realizator: Apropo de discuţii, cu cei din ţară veţi purta asemenea discuţii? - gândindu-mă că se apropie până la urmă deschiderea noului sezon turistic.
Bogdan Trif: Bineînţeles. Am fost la Constanţa, unde am deschis Târgul de Turism, am avut discuţii cu mediul privat, sunt pregătiţi. Autorităţile publice, de asemenea, sunt pregătite. Cred că o să avem din nou un număr record pe litoral şi anul acesta.
Realizator: Apropo de criza de forţă de muncă din turism, mulţi dintre operatori s-au plâns că nu găsesc personal. Cum credeţi că se va îndrepta situaţia? Ce soluţii ar fi?
Bogdan Trif: Bineînţeles că este o problemă nu doar în sectorul turistic, este o problemă la nivel de toate toate sectoarele, forţa de muncă, şi nu este doar o problemă la nivel de Românie. Toate ţările membre se confruntă cu aceeaşi problemă. Bineînţeles că şcoala românească încă produce specialişti. Am înţeles că avem undeva la 42 de mii de tineri care îşi finalizează şcolile - şi aici vorbim de licee, şcoli profesionale sau universităţi. Din păcate mulţi aleg altă cale, poate şi datorită nu neapărat atractivităţii din punct de vedere economic a acestui sector. Să ştiţi că am discutat cu mulţi hotelieri, care nu se plângeau de forţa de muncă pentru că spuneau: eu îmi permit să le ofer nişte salarii decente şi oamenii nu mai pleacă în altă parte. Trebuie să găsim calea de mijloc întotdeauna, să reuşim să direcţionăm aceşti tineri către sectorul turistic, iar hotelierii trebuie să devină partenerii noştri. Încercăm să avem o colaborare cu ei astfel încat practica să fie asigurată la aceste unităţi private şi tinerii să rămână să lucreze în aceste unităţi.
Realizator: Revin însă la turişti. Anul trecut ne-au vizitat ţara aproximativ 3 milioane de turişti străini. Sunt sigur că putem primi mult mai mulţi. Care ar fi viitorul, gândindu-mă la turiştii străini care intră în ţară?
Bogdan Trif: Noi am avut şi anul trecut o creştere semnificativă a numărul de turişti, ne dorim şi anul acesta, dar nu trebuie să rămânem doar la stadiul de dorinţă. Avem anul acesta un buget care să ne permită şi promovarea pe plan extern, am realizat şi două clipuri - după 9 ani avem două clipuri noi de promovare turistică a României; ne dorim să deschidem şi birourile de promovare externă, avem bani în buget, avem legilaţie, urmează ca în perioada imediat următoare să organizăm şi concursurile astfel ca până la sfârşitul anului o să avem şi zece birouri de promovare externă care să ţină legătura directă cu turoperatorii astfel încât aceştia să aibă contact direct cu piaţa din România. Cu alte cuvinte, acei oameni care merg să lucreze în birourile de promovare externă trebuie să se ştie, să ia legătura cu turoperatorii şi să prezinte oferta României şi automat, spunem noi, că numărul de turişti străini se va mări semnificativ. Nu inventăm noi roata, toate statele cu un turism dezvoltat fac acest lucru.
Realizator: Şi pentru că suntem în data de 2 aprilie, la sfârşitul acestei luni avem sărbătorile de Paşte, cu o săptămână mai devreme pentru catolici, evident în 28 pentru ortodocşi. Îmi permit o întrebare, că tot vine şi 1 mai. S-a gândit deja ministrul Turismului unde va petrece sărbătorile de Paşte?
Bogdan Trif: Da. Anul acesta prima zi de Paşte coincide şi cu data mea de naştere, aşa că o să petrec la Sibiu împreună cu familia, iar imediat a doua zi binexîntekes că o să fiu pe litoral. Începe sezonul estival şi o sa fiu acolo, ca şi anul trecut.
Realizator: Deocamdată vă dorim zi spornică astăzi, mai ales că începe conferinţa despre care vorbeam, Turismul durabil. Politici comune ale statelor membre ale Uniunii Europene. Vă mulţumesc pentru prezenţa la "Apel Matinal".
 


Etichete apel matinalBogdan Trif la RRA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live