Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel Matinal - Invitat: Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea

Apel Matinal - Invitat: Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea
Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea. Foto: Agerpres.

Articol de Cătălin Cîrnu, 13 Februarie 2019, 09:12

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 februarie, ora 8:30) - Realizator: Trebuie să vă reamintesc că vom avea un buget record pentru sănătate, cel puţin în 2019, fiind alocate 4,84 de procente din PIB pentru sistemul sanitar. Aş putea spune chiar că este o creştere istorică. Să vedem însă cum stau lucrurile la nivelul Ministerului Sănătăţii, unde se insistă că prioritare vor rămâne investiţiile, programele naţionale curative şi prevenţia. Invitată la "Apelul Matinal" de astăzi este doamna Sorina Pintea, ministrul sănătăţii. Sărut mâna, doamnă!

Sorina Pintea: Bună dimineaţa!

AUDIO: Apel Matinal - Invitat: Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea

Realizator: Dacă nu greşesc, şi dumneavoastră aţi afirmat că este un buget istoric pentru sănătate. Sunt bani şi cum vor fi folosiţi?

Sorina Pintea: Da, aşa este. Creşterea faţă de anul trecut este de aproximativ 6,1 miliarde. Banii sunt în mare parte alocaţi, banii suplimentari, pentru investiţii, aşa cum spuneaţi, investiţii în aparatură medicală, continuând politica Ministerului Sănătăţii, politica guvernului, de a pune pacientul în centrul sistemului, în sensul că anul trecut au avut loc creşteri salariale importante pentru personalul medical, dar anul acesta ne orientăm spre zona de investiţii, astfel încât medicii să aibă cu ce să diagnosticheze şi să trateze pacienţii. Apoi urmează programele naţionale de sănătate, acţiunile prioritare, programele de prevenţie ale Ministerului Sănătăţii şi programele curative, adică acelea care finanţează medicamente pentru programele curative ale Casei Naţionale.

Realizator: Vor fi introduse în continuare medicamente noi?

Sorina Pintea: Cu siguranţă. Anul trecut am introdus 37 de medicamente inovative pentru pacienţii noştri, anul acesta trendul crescător va continua.
Realizator: După creşterea salariilor, cel puţin pentru medici şi asistentele medicale din spitale, s-a diminuat, s-a oprit exodul acestora? Aveţi deja o primă statistică?
Sorina Pintea: Da, uşor s-a diminuat, în sensul că numărul cererilor pentru certificate de conformitate, adică acele certificate care îţi dau dreptul să lucrezi în străinătate a scăzut de la 2700 în 2017 la aproximativ 2300 în 2018. Dar eu cred că rezultatele se vor vedea în timp, o dată cu finalizarea acestui proces, început cu creşterea salariilor, continuând cu investiţiile.

Realizator: Recent, insistaţi pe monitorizarea actului medical, din câte am aflat, parcă patru clinici au fost deja evaluate de Corpul de Control al Ministerului. Cu ce rezultate?

Sorina Pintea: Deja şase.

Realizator: Şase.
Sorina Pintea: Exact. Sunt clinicile la care a activat sau a avut contract doctorul fals, cetăţeanul Politi. Avem rezultatele preliminare. Inspectorii analizează astfel încât să putem lua măsurile care se impun, mergând până la suspendarea autorizaţiei de funcţionare.
Realizator: Între timp a mai apărut un caz, cu un fals medic, dumneavoastră chiar ieri spuneaţi că a fost prinsă doamna care se dădea medic. Până la urmă, de ce se întâmplă aceste lucruri?

Sorina Pintea: Din cauza complicităţii unor oameni care ar trebui să vegheze spre a nu se întâmpla aşa ceva, pentru că este foarte clar, doamna de ieri lucra de zece ani în spital. Nu avea contract de muncă, avea un contract de voluntariat, dar este clar că toţi din jurul ei ştiau.

Realizator: Da, ceea ce e mai grav, în principiu, după părerea mea, dacă îmi permiteţi, decât ceea ce a făcut ea. În fine, vor urma şi replici sau se vor lua măsuri?

Sorina Pintea: În primul rând, vom face o anchetă să vedem exact cum stau lucrurile. În al doilea rând, vom extinde competenţele direcţiilor de sănătate publică, pentru că Direcţia de Sănătate Publică este Ministerul Sănătăţii în teritoriu, controale comune cu Colegiul Medicilor şi Casa de Asigurări de Sănătate, astfel încât să identificăm eventualele persoane, dar aici va trebui să avem o colaborare foarte bună şi cu Ministerul Educaţiei, pentru că, până la urmă, vorbim despre diplome.

Sorina Pintea: Da, diplome, corect şi aici ne oprim.

Realizator: Apropo de Casa de Asigurare de care aminteaţi ceva mai devreme, ce se va întâmpla cu asigurările sociale, gândindu-mă poate şi la tratamentul în străinătate, atunci când sunt cazuri extrem de grave, de urgente şi evident, pacienţii nu se pot trata în ţară ?

Sorina Pintea: Există două posibilităţi pentru pacienţi de a se trata în srăinătate - prima posibilitate, cu formularul 112 S2 al Casei Naţionale pentru tratamentele care se fac în România, dar pentru care este nevoie de o listă de aşteptare. Dacă pacientul este o urgenţă, atunci poate accesa acel formular. Dacă acest tratament nu se poate face în România, atunci există fondul pentru tratamente în străinătate al Ministerului Sanătăţii. Am simplificat anul trecut procedurile, astfel încât numărul persoanelor care a putut să plece pe aprobarea Ministerului Sănătăţii a fost de 113 în 238 de dosare. Pot să spun că la puţin timp după ce am preluat portofoliul sănătăţii, primul dosar a fost al unei jurnaliste, Miriam Soare, care a plecat în străinătate, dar care din păcate a plecat şi dintre noi de curând. Dar vreau să vă spun că am simplificat mult procedurile şi oamenii pot să acceseze acest tip de tratament.

Realizator: Da, evident, sunt de fiecare dată cazuri extrem de grave. Nu vreau să vă reţin, dar totuşi mai am o întrebare: pentru că vorbim de un buget record pentru sănătate, aţi amintit şi de programele pe care le puneţi la cale, ca să folosesc o sintagmă populară - vreau să ştiu dacă se vor îmbunătăţi condiţiile de muncă ale medicilor şi mai ales dacă pacienţii vor avea condiţii mai bune în spitalele publice, gândindu-mă aici şi la spitalele din ţară sau din mediul rural?/aburtica

Sorina Pintea: Aşa cum vă spuneam, bugetul pentru investiţii a crescut substabţial de la 193 de milioane anul trecut la un miliard 183 anul acesta. În acest buget sunt cuprinse investiţii pentru aparatură medicală în mare parte, dar şi pentru infrastructură. Pe de altă parte, vorbim despre spitale ale autorităţilor locale, care trebuie să se implice pentru a rezolva problema condiţilor hoteliere, iar Ministerul Sănătăţii să vină cu aparatura necesară. Programele de prevenţie promovate de Ministerul Sănătăţii vor ajuta foarte mulţi pancienţi, foarte mult populaţia, pentru că este - în acest moment discutăm de valori mari ale programelor curative, dar este foarte important să previi, astfel încât sistemul de sănătate românesc să fie sustenabil, să nu avem probleme de sustenabilitate. Vorbeam de acele teste tip panorama, nu panorama, pentru femeile însărcinate, începând cu săptămâna a noua de sarcină. Vorbeam de creşterea numărului de fertilizări în vitro şi apoi de testare a populaţiei eligibile la carenţa sau deficitul de vitamina D.

Realizator: Apropo de prevenţie, iar am promis că vin doar cu o întrebare, vorbeam de prevenţie, sunt deja mai multe de o sută de cazuri cu persoane decedate. Care mai este situaţia gripei, este ţinută sub control?

Sorina Pintea: Din păcate, săptămâna trecută a fost un trend ascendent. Vom vedea joi, când Institutul Naţional de Sănătate Publică va da publicităţii datele statistice, care este trendul următor. Din păcate, dacă vremea se răceşte nu putem spune că epidemia de gripă va scădea în intensitate, pentru că virurului gripal îi place la frig, dar am distribuit încă 30.000 de doze de vaccin în teritoriu pentru populaţia din grupele de risc. Cealaltă categorie a populaţiei este informată asupra măsurilor pe care trebuie să le ia, asupra a ceea ce trebuie să respecte pentru a se feri de gripă.

Realizator: Da, cred că...

Sorina Pintea: Eu am o viroză rebelă, nu este o gripă.

Realizator: Dar sper că vă trataţi, da?

Sorina Pintea: Bineînţeles.

Realizator: Bine, să fiţi sănătoasă! Evident, sănătate tuuror celor care ne ascultă!
Sorina Pintea: Exact!

Realizator: Doamna Sorina Pintea a fost invitata "Apelului Matinal".

Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate
România 19 Aprilie 2024, 20:34

Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate

Liderii PSD și PNL au declarat că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spațiul public privind...

Cătălin Cîrstoiu susține că nimic din ce a făcut nu-l pune în stare de incompatibilitate
Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot
România 19 Aprilie 2024, 19:15

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot

Într-o conferinţă susţinută acum două zile la Constanţa, preotul, cunoscut pentru actele de caritate, spunea că şi fetele ar...

Reacție a ministrului Justiției la declaraţiile unui cunoscut preot
Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova
România 19 Aprilie 2024, 18:50

Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova

Interzicerea de la difuzare în cinematografele publice din ţara noastră a două filme ruseşti a generat acest schimb de replici.

Schimb de replici între oficiali de la Bucureşti şi Moscova
Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele
România 19 Aprilie 2024, 18:31

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele

Ministerul Sănătăţii a publicat recent instrucţiunile privind modalitate de gestionare a acestor deşeuri periculoase, precum...

Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitalele
Încă trei avioane F-16,  la Câmpia Turzii
România 19 Aprilie 2024, 18:04

Încă trei avioane F-16, la Câmpia Turzii

Cele trei aeronave F-16 achiziţionate din Norvegia au aterizat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.

Încă trei avioane F-16, la Câmpia Turzii
Peste o mie de magazine implicate în Colecta Naţională de Alimente
România 19 Aprilie 2024, 16:49

Peste o mie de magazine implicate în Colecta Naţională de Alimente

Magazinele îşi invită clienţii să doneze alimente neperisabile pentru copiii din centrele de zi şi de plasament, pentru...

Peste o mie de magazine implicate în Colecta Naţională de Alimente
Cristian Popescu Piedone şi-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei
România 19 Aprilie 2024, 15:43

Cristian Popescu Piedone şi-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei

Săptămâna viitoare va înscrie la Biroul Electoral şi lista pentru Consiliul General, pentru că aşteaptă eventuale negocieri...

Cristian Popescu Piedone şi-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei
Refacerea podului de piatră din Băile Herculane a fost recepționată
România 19 Aprilie 2024, 14:46

Refacerea podului de piatră din Băile Herculane a fost recepționată

Reparaţiile sunt parte a proiectului "Reabilitare obiecte de patrimoniu pentru promovarea turistică a staţiunii Băile...

Refacerea podului de piatră din Băile Herculane a fost recepționată