Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal: Invitat, ministrul justiției, Tudorel Toader (AUDIO+TEXT)

Ministrul justiției; Tudorel Toader, a fost invitatul Apelului matinal, la RRA.

Apel matinal: Invitat, ministrul justiției, Tudorel Toader (AUDIO+TEXT)
Ministrul justiției, Tudorel Toader. Foto: Arhivă.

Articol de Radio România Actualităţi, 07 Februarie 2019, 08:54

AUDIO: Apel matinal, invitat, ministrul justiției, Tudorel Toader.

Ministrul justiției; Tudorel Toader, a fost invitatul Apelului matinal, la RRA.

Miniştrii justiţiei şi cei ai afacerilor interne din statele membre ale UE, trei comisari europeni şi preşedinţi ai unor comisii din Parlamentul European se află până vineri la Bucureşti pentru o reuniune informală desfăşurată în contextul exercitării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii.

Dezbaterea pentru Secţiunea de Afaceri Interne va fi prezidată de ministrul afecerilor interne, Carmen Dan, iar Secţiunea pentru Justiţie va fi prezidată de ministrul român al justiţiei , Tudorel Toader, invitatul de astăzi la "Apel matinal" la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI. Bună dimineaţa, dle ministru!

Tudorel Toader: Bună dimineaţa! Mulţumesc pentru invitaţie.

Realizator: Spuneam, acum câteva clipe, veţi prezida Secţiunea pentru Justiţie a reuniunii informale a Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne. Care ar fi programul discuţiilor de la Palatul Parlamentului?

Tudorel Toader: Sigur este un program, spunem noi, destul de consistent, dar aş face câteva precizări prealabile, în primul rând faptul că România a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii după 12 ani de la aderare în Uniune. Preşedinţia ştim că durează 6 luni, a fost preluată de la Austria şi va fi predată către Finlanda. Mai ştim un lucru că, pe parcursul celor 6 luni de preşedinţie, la nivelul Uniunii se vor derula două evenimente destul de importante: alegerile europarlamentare, pe de o parte, Brexitul, pe de altă parte. Astăzi şi mâine, are loc la Bucureşti, cum spuneaţi, primul Consiliu Informal pentru Justiţie şi Afaceri Interne. Lucrările se desfăşoară la Palatul Parlamentului, participăcomisarii europeni pe domeniu, majoritatea miniştrilor de justiţie şi de interne, echipe de experţi din cele două domenii, dar aş mai face o precizare. Preşedinţia la Consiliul JAI nu înseamnă totul, pentru că având preşedinţia Consiliului ministrul justiţiei, ministrul de interne poartă dialogul instituţonal juridic, respectiv de interne şi la nivelul UE în SUA, cu Parteneriatul Estic şi cu ţările din Balcanii de Vest. Vor di dezbateri în plen, vor fi întrevederi bilaterale. Priorităţile şi direcţiile de evoluţie ale UE.

Tudorel Toader: Sunt stabilite pe o perioadă de 18 luni de către cele 3 ţări care formează aşa zisul trio România, Finlanda, Croaţia, adică ţările care urmează să preia Preşedinţie. A trecut o lună şi ceva de când am preluat Preşedinţia Consiliului JAI şi vreau să vă spun că dată fiind buna colaborare cu Austria care ne-a predat Preşedinţia deja la nivel de Justiţie au fost finalizate, au fost închise 2 dosare. Şi am în vedere digitalizarea în domeniul dreptului societăţilor comerciale şi directiva privind vânzarea de bunuri. În cadrul răspunzând întrebării dvs, în cadrul Consiliului Reuniunilor de astăzi şi de mâine vom dezbate în principal vorbesc de Justiţie, vom dezbate în principal trei teme mari: prima dată, în primul rând, modalităţile de dezovoltare a cooperării judiciare în materie civilă şi comercială, în al doilea rând, obţinerea probelor electronice în materie penală, protejarea drepturilor persoanelor în spaţiul cibernetic printr-un răspuns eficient al Justiţiei penale cu respectarea cerinţelor statului de drept, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului. Al treilea rând, va fi abordată problematica viitorului cooperării judiciare în materie penală, în cadrul Spaţiului Judiciar Comun al UE.

Realizator: Apropo de ...vă rog ...

Tudorel Toader: ... chiar dacă este o reuniune, un Consiliu Informal. Dezbaterile sunt de fond şi vor constitui premisele evaluării soluţionării dosarelor pe care le avem în lucru, premisele finalizării acestora în opera de legiferare la nivel european. Asta în condiţiile în care de la Austria am preluat 15 dosare legislative şi nonlegislative.

Realizator: Apropo de tema cooperării judiciare, în materie penală în UE şi pentru că tot se vorbeşte în aceste zile de alegerea viitorului procuror european pe listă aflându-se ştim bine şi un candidat de România, veţi aborda şi aceste aspecte?

Tudorel Toader: Tematica este stabilită, ea nu se schimbă ad-hoc de la o zi la alta, pentru că miniştrii vin şi sunt documentaţi şi exprimă poziţiile statelor pe care le reprezintă, poziţii care reprezintă premisele avansării soluţionării dosarelor. Prin urmare nu ne putem abate de la program, însă problematica procurorului european, operaţionalizării acestei autorităţi la nivel european va fi dezbătută pe larg, dar repet operaţionalizare, va fi dezbătută pe larg la sfărşit de lună mai, într-o reuniune care se va desfăşura la Iaşi.

Realizator: Vă rog.

Tudorel Toader: Ce voiam eu să mai adaug. Avem Consiliul informal de astăzi şi mâine, de pe perioada celor şase luni de preşedinţie din perspectiva justiţiei avem programate doisprezece reuniuni tematice, inclusiv Consiliul formal şi dacă am timp doar le a-şi enumera. Spre exemplu justiţia penală în spaţiul cibernetic va fi dezbătută la final de lună februarie în Bucureşti, reuniunea Uniunea Europeană - Statele Unite la început de martie în Bucureşti, reuniunea formală a consiliului Justiţie şi Afaceri Interne la început de martie la Bruxelles, la început de aprilie, 1-4 aprilie la Sinaia se va desfăşura o conferinţă a directorilor de servicii penitenciare de la nivel european cu experţi din alte state decât cele membre ale Uniunii.

Realizator: Este o agendă extrem de încărcată din câte îmi dau seama.

Tudorel Toader: Da, în jumătate de minut termin.

Realizator: Vă rog.

Tudorel Toader: Reţeaua reuniunea reţelei europene judiciare în materie civilă comercială la Bucureşti la jumătatea lui mai, conferinţa /E-justice/ la final de mai tot la Bucureşti, Ziua Uniunii Europene Împotriva Impunităţii la Haga, Parchetul European despre care am vorbit la Iaşi la final de lună mai, viitorul sistemului judiciar al Uniunii Europene în sfârşit de mai început de iunie tot la Iaşi şi reuniunea Consiliului Justiţie, reuniunea formală de la Luxemburg şi în final Adunarea Generală a Reţelei Europene de Fromare Judiciară. Ce putem concluziona? Că sunt tematici care completează programul legislativ aflat în lucru, preluat de la Austria. Ce ne dorim noi? Ne dorim ca la finalul mandatului României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, privind în urmă, făcând bilanţul să concluzionăm că ne-am îndeplinit, sigur onoranta misiune pe care România o are, că am contribuit la procesul de armonizare a dreptului în statele membre ale Uniunii Europene, că am contribuit la îmbunătăţirea normelor juridice europene, că am contribuit la facilitarea cooperaii judiciare, că am contribuit la facilitarea schimburilor economice, sociale, culturale şi nu în ultimul rând la îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor europeni. Vă rog.

Realizator: Evident, pentru că asta ne dorim cu toţii. O singură întrebare mai am, domnule ministru. Când va decide Guvernul asupra celor două ordonanţe, cea privind recursul compensatoriu şi cea prinvind deciziile completului de cinci judecători ai Instanţei Supreme?

Tudorel Toader: Eu am înţeles că m-aţi invitat în calitatea pe care, sigur temporar o deţin, de preşedinte a Consiliului JAI. Acolo sunt teme externe, acolo vorbesc ca preşedinte la nivel de Uniune Europeană. Întrebările pe care mi le-aţi pus sunt teme interne ca ministru al justiţiei.

Realizator: E perfect. Ne auzim altă dată atunci.

Tudorel Toader: Şi vă voi răspunde la momentul potrivit.

Realizator: Exact. Atunci deja v-am lansat invitaţia.

Tudorel Toader: Sigur că da.

Realizator: Să aveţi spor! Mulţumesc pentru prezenţa la "Apel matinal". În direct am fost cu ministrul român al justiţiei, Tudorel Toader.

APEL MATINAL: În direct cu Bianca Ivan, președintele Consiliului Național al Elevilor
Matinal 22 Aprilie 2024, 22:28

APEL MATINAL: În direct cu Bianca Ivan, președintele Consiliului Național al Elevilor

Apel Matinal - în fiecare zi (cu excepția weekend-ului), de la 08.30, numai la Radio România Actualități.

APEL MATINAL: În direct cu Bianca Ivan, președintele Consiliului Național al Elevilor
APEL MATINAL: Directorul general ANM, despre temperaturile record din luna martie și previziuni
Matinal 11 Aprilie 2024, 20:19

APEL MATINAL: Directorul general ANM, despre temperaturile record din luna martie și previziuni

Apel Matinal începe în fiecare zi la 08.30.

APEL MATINAL: Directorul general ANM, despre temperaturile record din luna martie și previziuni
APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu
Matinal 10 Aprilie 2024, 21:55

APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu

Joi, 10 aprilie, de la ora 08.30, suntem în direct cu Horia Constantinescu, președintele ANPC.

APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu
Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti
Matinal 04 Aprilie 2024, 15:23

Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti

Vineri, 5 aprilie 2024, de la ora 7.00, suntem la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti. Dacă aveţi drum pe-acolo, ne vedem...

Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti
”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”
Matinal 01 Aprilie 2024, 09:21

”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”

"Apel matinal" - Invitat: Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine "Păstorul Crişana" din Arad.

”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”
APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România
Matinal 01 Aprilie 2024, 07:05

APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România

RRA: Luni, 1 aprilie, la Apel matinal vom vorbi cu președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România, despre prețul...

APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România
APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă
Matinal 14 Martie 2024, 20:12

APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă

Vineri, 15 martie, la Apel matinal este invitat președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, care va discuta...

APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă
APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă
Matinal 12 Martie 2024, 19:48

APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă

Miercuri, 13 martie, la Apel matinal este invitat Radu Magdin, expert în politică externă, care discută despre șansele...

APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă