Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII ''IN MIEZ DE VARA'' Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

2 Iulie 2020
Vizualizari: 5170
Comentează add

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș

radio-romania-actualitati

Ministrul fondurilor europene, Ioan Marcel Boloș. Foto: Agerpres

Realizator: Invitatul "Apelului matinal" este Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene. Bună dimineața!


Marcel Boloș: Bună dimineaţa! Mulţumesc pentru invitaţie!


Realizator: Am ascultat ieri în transmisiune directă și la Radio România Actualități declarațiile președintelui României și ale premierului. De unde vin acești bani, domnule ministru?


Marcel Boloș: După cum aţi menţionat este o perioadă de programare de zece ani de zile pentru partea de investiții şi au două surse importante de finanțare investiţiile, mai ales în zona de infrastructură. E vorba de cadrul financiar multianual pentru politica de coeziune și politica agricolă și de noul instrument financiar pe care Uniunea Europeană îl pune la dispoziţia statelor membre - Next Generation EU. Adică este un mix de surse de finanțare, împreună cu cofinanțarea care va fi asigurată din bugetul de stat.


Realizator: Există cumva și condiționări ale Bruxelles-ului?


Marcel Boloș: Pentru politica de coeziune şi politica agricolă, deci pentru, ca să spunem aşa, banii aferenţi următoarei perioade de programare avem un număr pe 19 condiții favorizante, din care România a îndeplinit până în momentul de faţă şapte şi urmează ca până la sfârșitul anului, condiţiile favorizate pe care Comisia Europeană ni le-a impus să fie duse la bun sfârşit, astfel încât pe ceea ce înseamnă cadrul financiar multianual viitor să putem accesa resursele financiare, iar în ceea ce priveşte instrumentul nou de finanțare al Uniunii Europene - Next Generation EU - acesta, așa după cum se cunoaște, e însoţit de planul naţional de recuperare şi rezilienţă, care deocamdată este un document strategic al României pe doi piloni, pe partea de reforme și partea de investiții, pe care urmează să îl pregătim în perioada următoare şi este documentul care condiţionează accesarea de resurse.


Realizator: Cum se vor împărţi banii pe proiecte? Şi sunt curios dacă există vreun sector, de exemplu, care are prioritate.


Marcel Boloș: Desigur, banii se împart pe priorități de investiții și pe programe operaționale./ovidiu/Nu există o cheie pe care să o fixeze drafturile de regulamente care sunt în  dezbatere, în momentul de faţă. De regulă, se merge pe ideea de a acoperi nevoia de finanţare care o aveam la nivel naţional. De pildă, pentru România, aşa cum rezultă şi din planul de relansare economică şi de investiţii, prioritatea o constituie investiţiile în infrastructură - şi de aici, aţi văzut, infrastructura de transport, cea de sănătate, cea de mediu, cea energetică. Sunt toate priorităţi care au fost puse în Planul naţional de relansare economică.


Realizator: De vreo trei decenii, şi cred că nu greşesc, toţi românii ne aşteptăm la celebrul Masterplan pentru construcţia autostrăzilor. S-a tot vorbit de canalul Siret - Bărăgan, apropo de irigaţii, dar şi de inundaţii. Acum, apropo de planul politic, liderul USR Dan Barna spunea că unele investiţii sunt de domeniul ştiinţifico-fantastic. Mai spunea că planul e un pic populist şi că sunt foarte multe subvenţii. Aveţi vreo interpretare a acestei declaraţii?


Marcel Boloş: Eu cred că planul, aşa după cum şi denumirea îi este dată acestui document strategic pentru România, este pentru relansarea economică. Aşa după cum a fost menţionat încă de la început, planul este un document strategic de relansare economică pe seama investiţiilor. Să nu uităm că pe lângă investiţii, trebuie să fie stimulată şi partea de consum, iar acest lucru desigur că are loc prin intermediul acelor granturi, dar granturile să ştiţi că au fost gândite astfel încât să aibă şi componentă de impact asupra mediului de afaceri, astfel încât să fie direcţionate spre acele zone care pot să ducă pe termen lung la creşterea economică. Eu cred că este un plan integrat care răspunde unui scop şi unui obiectiv fundamental de relansare economică a României şi se vede de departe că este axat pe investiţii. Sigur că acum volumul acesta de investiţii propus este impresionat, dar să nu uităm că sunt două bugete care vor funcţiona în paralel pentru accesarea de fonduri europene, aşa cum am menţionat, cadrul financiar multianual şi planul de redresare şi rezilienţă, care va face posibilă implementarea proiectelor de investiţii menţionate în cadrul acestui plan./aionescu/ Desigur că pentru România, sarcina cea mai importantă, pe lângă implementarea de proiecte, rămâne aceea de a-şi îmbunătăţi capacitatea de implementare la nivelul beneficiarilor, astfel încât întreaga sumă să fie absorbită. Dacă acest lucru va fi posibil, este un lucru foarte, foarte mare pentru România.


Realizator: Mediul de afaceri a primit bine, la prima vedere, acest plan. Toată lumea așteaptă ca el să înceapă cât mai repede, dar cei din opoziție, cei de la PSD, acuză lipsa proiectului, de exemplu, pentru Autostrada Bacău-Brașov, dar și plagierea unor măsuri care au fost luate acum. E adevărat?


Marcel Boloş: Autostrăzile, după cum aţi văzut, prioritare, puse în planul de redresare economică, sunt relația cu Moldova, Autostrada Unirii şi, desigur, în paralel este în curs de pregătire şi proiectul de autostradă Brașov-Bacău. Deci eu cred că este pentru prima dată în ceea ce înseamnă perioada de programare pe fonduri când se pune în discuţie cu seriozitate şi responsabilitate realizarea Autostrăzii Unirii, ceea ce nu este puțin lucru pentru dezvoltarea acestei părți a ţării românești pe care guvernul, după cum aţi văzut, o susţine cu prioritate. Acum, în ceea ce priveşte partea de plagiere, nu aș vrea să mă pronunț asupra acestui subiect. Cum am spus, măsurile nu au fost gândite nici ca să fie preluate dintr-un alt program de guvernare, ci au fost gândite cu un singur scop, acela ca economia României să fie relansată, acela ca să putem, prin intermediul investițiilor, să punem pe drumul corect creşterea economică a României.


Realizator: Da, este esenţială. M-aş bucura să ne auzim și peste 10 ani și să tragem linie. M-aş bucura, evident...


Marcel Boloş: V-am precizat că lucrul cel mai frumos care i se poate întâmpla României este ca ambele bugete care vor fi aprobate   pentru România atât din cadrul financiar multianual, cât şi cel din Next Generation EU, adică noul instrument de finanţare, să poată fi implementat şi România să arate altfel după cei zece ani de implementare a celor două bugete.


Realizator: Să arate așa cum ne dorim cu toții încă din 1989. Mulțumesc frumos și mult succes.


Marcel Boloş: Şi eu vă mulţumesc!


Realizator: Invitatul "Apelului matinal" de astăzi a fost Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene.

(RS)


Etichete exclusiv radioApel matinalMinistrul fondurilor europeneMarcel Boloș(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live