Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMEA DE MAINE (R) Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

14 Mai 2020
Vizualizari: 2748
Comentează add

Apel matinal - Invitat: Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș

radiojurnal

Ministrul fondurilor europene, Ioan Marcel Boloș. Foto: Agerpres

Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican - Vorbeam mai devreme cu președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, despre stimulentele ce trebuie acordate personalului medical implicat în lupta împotriva pandemiei de COVID.

Acesta spunea că fluturașii pe luna mai nu conțin sporurile, în seara aceasta exprimă starea de urgență și oamenii riscă să nu mai primească nimic. În legătură directă nu noi este domnul Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene. Bună dimineața!


Marcel Boloș: Bună dimineața!


Realizator: Domnule ministru, se mai pot acorda acești bani, chiar dacă la noapte expiră starea de urgență?


Marcel Boloș: Absolut. Drepturile salariale ale personalului medical nu se pun în discuție. Toată lumea își va primi cele două stimulente medicale, unul va fi pe luna mai. Și, cum am spus în spațiul public, există două modalități de plată, odată cu drepturile salariale ale lunii mai sau separat de drepturile salariale ale lunii mai. În cursul zilei de ieri am avut o discuție, la Ministerul Sănătății, și cu Casa de Asigurări de Sănătate. În aceste momente se lucrează la fila de buget, fiecare dintre spitale o să primească în curând, deci în câteva zile, această filă de buget necesară pentru ca să se poată efectua plățile și până la sfârșitul lunii mai prima tranșă a stimulentului medical, cea aferentă lună aprilie, se va plăti personalului medical, iar în luna iunie va intra cel de-al doilea stimulent medical, aferent lunii mai. Am spus că stimulentul medical nu este fracționat, el se acordă în întregime, în sumă fixă, chiar dacă, să zicem, o zi a lucrat personalul medical în tratamentul pacienților cu COVID, stimulentul medical se acordă, cum spuneam, nefracționat.


Realizator: Este această plată condiționată strict de banii europeni?


Marcel Boloș: Nu, este plata care se face, în primă fază, din fondurile de salarii ale unităților angajatoare, după care Ministerul Sănătății și, mai apoi, Casa de Asigurări de Sănătate va depune la noi cererea de rambursare și banii li se vor returna, sper eu, până la sfârșit de lună august, cel târziu septembrie vor avea banii în cont./eradu/atataru/ Deci, să nu îşi facă probleme nicio categorie de personal medical care a fost numită prin decizia conducătorului unităţii sanitare sau angajatoare pentru ca să beneficieze de acest stimulen, el se va plăti în luna mai, cum spuneam, într-o primă tranşă, şi în lunia lunie, în cea de-a doua tranşă. Nu există problemă de bani, bugetul există, toată lumea, cum spuneam, îşi va primi aceste drepturi salariale.


Realizator: Îşi va primi banii. Sindicaliştii, totuşi, reclamă, de asemenea, lipsa unui ordin al ministrului sănătăţii privind declararea stării de pandemie, care ar permite acordarea celorlalte sporuri, de până la 85%.


Marcel Boloş: Aceasta este problema Ministerului Sănătăţii. Nu aş putea să vă răspund. Noi avem această sarcină a decontării stimulentului medical şi ne preocupăm ca drepturile care le-au fost stabilite prin lege să ajungă la cadrele medicale care au fost implicate în tratamentul pacienţilor bolnavi cu coronavirus.


Realizator: Tot din partea Federaţiei Sanitas am aflat că nu tot personalul medical este tratat la fel în ceea ce priveşte acordarea acestor stimulente. Ce se poate face?


Marcel Boloş: Aici este vorba de decizia conducătorului unităţii angajatoare, pentru că ordonanţa prevede în  mod expres că tot personalul care este implicat în tratamentul, transportul, echiparea, diagnosticarea bolnavilor beneficiază de acest spor medical.


Realizator: Despre ce ordonanţă vorbiţi, Ordonanţa 43?


Marcel Boloş: Ordonanţa 43 din 2020, Art. 8, spune foarte clar condiţiile în care se acordă stimulentul medical. Pe de o parte, este vorba de decizia conducătorului unităţii angajatoare, să nu uităm că sunt toate categoriile de personal medical, de la personalul auxiliar, paramedical, de pe ambulanţe, asistenţii medicali, medicii, şi, pe de altă parte, este vorba de implicarea în activităţile COVID. Trebuie să ne asigurăm că răsplătim şi acordăm acest stimulent medical pentru întreg personalul medical care astăzi este implicat în aceste activităţi. Altfel, ar fi nedrept ca să se acorde altor categorii de persoane, nu cred că va fi vorba despre acest lucru.


Realizator: Deci, ar trebui modificată această ordonanţă.


Marcel Boloş: Nu văd de ce./atataru/ Pentru că cei care sunt implicați în tratamentul pacienților cu COVID, de regulă conducătorul unității angajatoare, îi cunoaște și îi trece în această decizie pentru a putea beneficia de aceste drepturi salariale.


Realizator: Domnule ministru, mai am încă o întrebare. În ce mod pot fi accesate fonduri europene pentru respecatarea măsurilor de protecție din starea de alertă?


Marcel Boloș: Deci, dacă vorbim despre personalul angajat al IMM-urilor, noi, la nivelul guvernului se va adopta o decizie în curând în ceea ce privește echipamentele de protecție medicală și grantul de lucru. Îmi cer scuze, practic, va fi o decizie referitoare la grantul pentru capital de lucru, iar de aici IMM-urile, inclusiv aceste tipuri de cheltuieli vor putea fi plătite respectiv pentru echipamentele de protecție medicală ale angajaților, iar pentru ceea ce înseamnă unitățile sanitare apelul de proiecte pentru decontarea echipamentelor de protecție medicală se va deschide pe data de 15 mai, adică, mâine mai precis, și acolo aceste categorii de cheltuieli urmează a fi de asemenea accesate din fonduri europene, alături de echipamentele medicale.


Realizator: Vă mulțumim pentru toate precizările.


Marcel Boloş: Şi eu vă mulţumesc.


Realizator: A fost alături de noi Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene.

(RS)


Etichete exclusiv radioApel matinalMinistrul fondurilor europeneMarcel Boloș(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live