Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal: Invitat, ministrul comunicațiilor, Alexandru Petrescu

Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, invitat la Apel Matinal, la RRA. (AUDIO + TEXT)

Apel matinal: Invitat, ministrul comunicațiilor, Alexandru Petrescu

Articol de Radio România Actualităţi, 01 Martie 2019, 09:49

AUDIO: Apel matinal, invitat ministrul Comunicațiilor Alexandru Petrescu.

"Apel matinal" - Realizator: Miniştrii europeni responsabili de economia digitală au discutat cu omologii lor din Parteneriatul Estic, adică Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, despre cum pot fi extinse beneficiile pieţei unice digitale către partenerii est-europeni. Este vorba de o conferinţă în cadrul seriei organizate de preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene despre care vom afla în câteva minute mai multe amănunte de la invitatul de astăzi al "Apelului matinal", Alexandru Petrescu, ministrul comunicaţiilor. Bună dimineaţa!

Alexandru Petrescu: Bună dimineaţa! Şi multumesc mult pentru invitaţie! Într-adevăr, Bucureştiul este capitala digitală a Europei în aceste două zile, fiindcă am avut a treia conferinţă a Parteneriatului Estic şi astăzi avem Reuniunea informală a miniştrilor de comunicaţii şi societăţii informaţionale din Uniunea Europeană.

Realizator: Ce poate aduce nou astăzi colaborarea, pe care o gândesc eu, între Parteneriatul Estic şi, evident, între miniştrii europeni?

Alexandru Petrescu: Sunt două aspecte pe care aş vrea să le relev în această dimineaţă, dacă îmi permiteţi, ce aduce nou pentru partenerii noştri din Parteneriatul Estic. Ieri a fost cea de-a treia reuniune a Parteneriatului Estic. Este un concept de politică de vecinătate, lansat în 2009, deci are 10 ani de existenţă, şi ieri, la Bucureşti, a avut loc a treia reuniune ministerială, unde au participat reprezentanţi la nivel ministerial ai statelor pe care dumneavoastră le-aţi menţionat la începutul intervenţiei mele şi s-a discutat despre o mai bună armonizare din perspectiva tarifelor de roaming în cele /.../ limitrofe Uniunii Europene, despre alocarea spectrului, despre conexiunea la internet pe bandă largă. Ce este important ca esenţă a reuniunii de ieri este că Uniunea Europeană caută ca prin beneficiile de care se bucură prin implementarea pieţei unice digitale, asta însemnând o uniformizare la nivelul statelor Uniunii Europene din perspectivă economică, digitală şi legislativă şi de reglementare din perspectiva digitalizării, toate aceste beneficii să se resimtă şi dincolo de frontierele Uniunii, fiindcă este important ca toate aceste state care se situează în vecinătatea Uniunii Europene, la rândul lor IMM-urile din aceste state, cetăţenii - vorbim de 75 de milioane de cetăţeni în aceste state - să resimtă la rândul lor din beneficiile pieţei unice digitale. Astăzi avem Reuniunea informală a miniştrilor... pe sectorul digital al Uniunii Europene şi se discute tematici de interes politic şi strategic pentru Europa, viitorul Europei la cel mai înalt nivel de digitalizare. Discutăm despre modelarea strategiei privind piaţa unică digitală după 2020, dar şi despre inteligenţa artificială şi cum putem maximiza beneficiile sale extraordinare, dar totodată să şi mitigăm potenţialele riscuri. Ce este important să vă zic, că preşedinţia română a demonstrat deja că este, prin excelenţă, o preşedinţie digitală. La nivelul Consiliului Uniunii Europene am reuşit deja să finalizăm negocieri pe marginea unor dosare foarte importante, precum reutilizarea informaţiilor din sectorul public, programul "Europa digitală" - un program de finanţare de circa 9,2 miliarde euro - în desfăşurare, 2021-2027. Programul vizează investiţii pentru îmbunătăţirea competitivităţii internaţionale a Uniunii Europene în întregul ei, pentru a fi într-o mai bună poziţionare în ceea ce priveşte competiţia cu alte geografii la nivelul globului, şi mă refer la Asia, mă refer la America de Nord, şi în general pentru dezvoltarea şi consolidarea capacităţilor digitale strategice ale Europei.

Realizator: Da, pentru că aţi amintit de Asia şi de America de Nord, de Statele Unite, mă bucură totuşi că preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene a lansat în dezbatere inteligenţa artificială, pentru că este subiectul la zi pentru cele două mari părţi ale lumii, dar ştiu că un alt dosar important era sau se vorbea despre securitatea cibernetică la nivelul Uniunii Europene. Ce noutăţi mai sunt?

Alexandru Petrescu: Într-adevăr, securitatea cibernetică face, de altfel, tema unui prânz de lucru pe care îl voi avea astăzi cu miniştrii mei omologi din statele membre Uniunii Europene. În momentul de faţă, securitatea cibernetică atât ca prioritate a preşedinţiei României, dar şi dintr-o perspectivă mai lungă de şase luni, atât timp cât ţine perioada unei preşedinţii rotative, este o preocupare profundă a tuturor statelor Uniunii Europene. Încet, încet, trecem într-o perioadă de tranziţie - de la o abordare, ştiu eu, diagnosticală, pe care astăzi Uniunea Europeană o are, la o abordare a securităţii cibernetice dintr-o perspectivă preventivă, profilactică, urmărim ca prin programele de finanţare, ca prin dosarele pe care le avem în gestiune, chiar şi în aceste şase luni, să concentrăm mai mult focus pe cercetare, dezvoltare. De altfel, această intenţie se şi regăseşte într-unul din dosarele importante în gestiunea preşedinţiei României în sectorul digital şi mă refer la înfiinţarea centrului de competenţe în securitate cibernetică, care este menit să se concentreze pe tot ce înseamnă cercetare şi de dezvoltare, astfel încât aceste livrabile odată identificate să fie imediat transferate, să spun aşa, în prima linie de luptă împotriva celor ce urmăresc să creeze incidente de natură cibernetică.

Realizator: Şi apropo de discuţia noastră, după ultimele întâmplări legate, evident, de acea ordonanţă, ce efect credeţi că vor avea recenetele acte normative din perspectiva companiilor interesate de reţeaua 5G din România şi mă gândesc, evident, la acea taxare de 2% şi după toate comunicatele primite, repet, de la companiile de telecomunicaţii?

Alexandru Petrescu: Ce este important să vă spun, că eu, personal, din poziţia de ministru, am ţinut să am şi am în continuare un dialog extrem de substanţial cu absolut toţi actorii implicaţi, că vorbim de operatorii de telefonie mobilă, că vorbim de companii de IT, toţi cei care direct sau indirect pot fi parte din măsurile fiscale pe care Guvernul le-a iniţiat. Este foarte important să avem o perspectivă economică asupra tehnologiei 5G. Fără doar şi poate că este un înainte şi după 5G, 5G deschide porţi de perspective economice deosebite, 5G este fundamentul pentru adoptarea noilor tehnologii în /viaţa/ economică şi socială şi are perspective de monetizare pentru companiile implicate, deosebit de mari, fapt pentru care rămâne totuşi un apetit în piaţă în ceea ce priveşte licitaţia 5G. Ceea ce eu pot să vă asigur, aşa cum am făcut-o tot timpul, din absolut orice poziţie guvernamentală, inclusiv din aceasta, este că absolut fiecare document ce acompaniază licitaţia pentru /.../ 5G să fie în consultare publică, să fie subiectul contribuţiei tuturor celor implicaţi, astfel încât compilând să putem să avem un itinerariu clar, transparent, care să ne poată duce în final la o licitaţie de succs. E important să vă zic că noi suntem, să spunem aşa, în primul pluton al ţărilor Uniunii Europene şi poate chiar la nivel mondial, care urmăreşte să adopte tehnologiile 5G, având ca şi scop lansarea licitaţiei la sfârşitul anului 2019. Primele licitaţii deja au avut loc în unele ţări oarecum mai avansate din această perspectivă, a iniţiativei de a lansa tot procesul de adopţie a 5G-ului. Vă pot spune că în Italia, la sfârşitul lui 2018, licitaţia a solicitat un interes fantastic atât din partea jucătorilor domestici, cât şi din partea unor new entry, unor operatori de telefonie mobilă din afara Italiei. S-a reuşit o licitaţie ce a adus bugetului de stat circa 6,8 miliarde euro. E un bun punct de la care să ne raportăm şi arată cât de mare este apetitul companiilor de telecomunicaţii în ceea ce priveşte noua tehnologie. Evident, raportându-ne la România şi la condiţiile economice ale sectoruui, ne aşteptăm la o valoare mai mică a licitaţiei, dar totuşi această primă licitaţie la nivelul Uniunii Europene ne face să fim extrem de încrezători că vom avea o desfăşurare şi un deznodămând cu succes a ce înseamnă licitaţia 5G în România.

Realizator: Ne vom auzi cu siguranţă şi pentru alte detalii. Până când vom implementa tehnologia 5G, am o curiozitate, că tot este 11 martie acum.

Alexandru Petrescu: Vă rog!

Realizator: Aţi oferit deja vreun mărţişor sau aveţi de gând să o faceţi?

Alexandru Petrescu: Sigur că da! Fără dar şi poate, am şi oferit mărţişoare şi virtual, fiindcă este normal pentru domeniul digital pe care îl păstorim, dar evident şi tuturor colegelor şi tuturor celor dragi pe care astăzi trebuie să îi preţuim cu un mărţişor, un zâmbet şi să le urăm o Primăvară frumoasă.

Realizator: Mulţumesc pentru prezenţa în "Apel matinal"! Am fost în direct cu ministrul comunicaţiilor, Alexandru Petrescu

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă
România 24 Aprilie 2024, 21:34

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă

Centrul de dializă din Sighişoara va implica un parteneriat public-privat, care ar putea porni din toamnă.

Spitalul Municipal din Sighişoara ar putea avea, din nou, un Centru de Dializă
Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte
România 24 Aprilie 2024, 19:23

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte

Pensiile vor fi plătite mai repede şi vor ajunge la beneficiari înainte de Paşte.

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşte
Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
România 24 Aprilie 2024, 19:16

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare

Secţia pentru judecători a respins propunerea de suspendare a Ioanei Ancuţa Popoviciu, magistrata care soluţionează dosarul...

Procesul în cazul 2 Mai va continua cu aceeași judecătoare
Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
România 24 Aprilie 2024, 19:02

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile

Apa lacului are 19 metri adâncime, iar operațiunile au fost îngreunate de temperatura scăzută a apei.

Trupul bărbatului înecat în lacul barajului Hațeg, găsit după 10 zile
Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
România 24 Aprilie 2024, 18:23

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova

Fenomenul consumului de droguri este în creştere şi afectează persoane tot mai tinere, afirmă ministrul familiei, tineretului...

Caravana "Fără bariere - Tot adevărul despre droguri" a ajuns la Craiova
Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
România 24 Aprilie 2024, 18:19

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică

Compania TAROM va primi ajutor din partea Comisiei Europene până la finalul lunii şi apoi va intra într-o etapă de...

Compania TAROM intră într-o etapă de reorganizare economică
Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției
România 24 Aprilie 2024, 17:19

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că până în iulie va fi finalizat studiul de fezabilitate.

Ministerul Justiției vrea să construiască Cartierul Justiției
Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu
România 24 Aprilie 2024, 15:28

Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu

Locuitorii din județul Giurgiu nu vor putea beneficia de asistență medicală în unele dintre cabinetele noului ambulatoriu al...

Deficit de medici şi în judeţul Giurgiu