Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - Invitat: ministrul comunicaţiilor Alexandru Petrescu

Apel matinal - Invitat: ministrul comunicaţiilor Alexandru Petrescu

Articol de RADOR, 14 Februarie 2019, 10:20

Apel matinal - invitat: ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Alexandru Petrescu

AUDIO:


Realizator: Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene în domeniul digital a obţinut acordul politic parţial provizoriu în negocierile cu Parlamentul European cu privire la programul "Europa digitală". Este primul dosar din Cadrul financiar multianual 2021 - 2027 care a obţinut un acord parţial provizoriu, principalul obiectiv fiind de a maximiza beneficiile transformării digitale în folosul cetăţenilor, întreprinderilor, administraţiilor publice din Europa.

Un motiv în plus pentru ca invitatul "Apelului matinal" de astăzi să fie ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Alexandru Petrescu. Bună dimineaţa!
Alexandru Petrescu: Bună dimineaţa, dumneavoastră şi ascultătorilor dumneavoastră! Şi permiteţi-mi să încep intervenţia, chiar dacă există o întârziere de o zi, să vă urez la mulţi ani pentru Ziua Internaţională a Radioului, ce a avut loc ieri. ealizator: Da. lexandru Petrescu: Şi vă mulţumesc încă o dată că m-aţi invitat să vorbim în emisiunea dumneavoastră!

Programul Europa digitală

Realizator: Acum vă întorc şi eu mulţumirile, pentru că aţi acceptat acest interviu! Aş vrea să ştiu, înainte de toate, ce înseamnă pe scurt "Europa digitală"?

Alexandru Petrescu: Ce aş vrea să vă spun este că România gestionează, din perspectiva preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, sectorul digital, o serie de dosare extrem de importante. Ce înseamnă aceste dosare? Undeva în 2015 s-a promovat conceptul de piaţă unică digitală. Parte din acest concept sunt o serie de iniţiative legislative, regulamente, unele dintre ele devin directive. Şi, la momentul preluării preşedinţiei, 1 ianuarie 2019, de către România, două treimi din aceste iniţiative legislative fuseseră deja adoptate, agreate, adoptate. Unele dintre ele sunt deja directive europene, transpuse în legislaţiile naţionale. Deci, a mai rămas o treime din acest concept de piaţă unică digitală, sub forma acestor iniţiative legislative a fi adoptate, şi multe dintre ele, poate cele mai importante, sunt astăzi în grija şi în gestiunea României ca şi preşedinte al /Consiliului/ Uniunii Europene. Două dintre aceste dosare, şi mă refer la cel de ieri, dar şi la unul din ianuarie au fost deja date /.../ sau convergentă în dorma unui acord politic parţial, primul dintre ele pe 22 ianuarie - se referă la reutilizarea datelor din sectorul public, este un dosar extrem de important, fiindcă în termeni foarte /.../ dacă îmi permiteţi să vă spun ce înseamnă asta. Înseamnă că orice IMM, orice inovator, orice antreprenor care se lansează în lumea afacerilor, care lansează o aplicaţie, să spunem, în zona de înaltă tehnologie, poate acum accesa facil la informaţiile din zona sectorului public. Acestea pot fi o /plajă/ foarte largă de la date meteo, la date de trafic, la date economice, la informaţii despre concentrare urbană, despre educaţie, despre sănătate, şi astfel se pot naşte afaceri care au aplicaţii de înaltă tehnologie în zona comercială, în zona socială. Ieri am avut, după cum foarte bine dumneavoastră aţi menţionat la începutul intervenţiei mele, încă un dosar extrem de important în care statele membre au reuşit să atingă un punct de numitor comun, un acord politic parţial provizoriu, mă refer la programul "Europa digitală" care este primul program european ce vizează excelenţa şi consolidarea capacităţilor digitale ale Europei, precum şi asigurarea unei componente de investiţii în domenii cheie, cum ar fi: supercomputing, supercalculatoare, securitate cibernetică, inteligenţă artificială, competenţe digitale, astfel încât Europa să poată deveni la nivel mondial, în contextul unei dezvoltări industriale tehnologice globale, să poată deveni un jucător important, fiindcă odată desăvârşit acest concept de piaţă unică digitală, ce va însemna de fapt pentru Uniunea Europeană? Va însemna că va deveni mult mai competitivă vizavi de alte geografii ale lumii - vizavi de Statele Unite, Canda, America de Nord, vizavi de Asia, astfel încât să eliminăm din această lipsă de uniformitate în ceea ce priveşte sectorul digital al Uniunii Europene.
Mai sunt şi alte dosare, şi poate într-o ocazie când dumneavoastră aveţi şi timp putem vorbi şi despre celelalte dosare la fel de importante din gestionarea Preşedinţiei României.

Tehnologia 5G

Realizator: Vorbeaţi ceva mai devreme de înalta tehnologie. Ştim bine, România este chiar un pol al IT-ului, pentru că domeniul s-a dezvoltat extraordinar. În ţară avem tehnologie 4G, în fine, nu pe toată întinderea ţării, dar când vom avea tehnologie 5G?

Alexandru Petrescu: Tehnologia 5G urmează să debuteze, să intre într-o zonă de materializare să spun aşa, fiindcă foarte mult se vorbeşte despre tehnologie 5G, şi este adevărat că va fi un moment înainte de 5G şi după 5G. Anul 2019 - 2020 va fi o perioadă când la nivelul multor ţări din Uniunea Europeană 5G va intra efectiv în materializare. La nivelul României noi deja am avut spre consultare publică până acum o săptămână. Strategia naţională de implementare 5G a stat pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale cât şi pe site-ul reglementatorului în telecomunicaţii, şi aici mă refer la ANCOM, pentru o perioadă de 30 de zile, perioadă în care toţi actorii, în princopal contributori la o bună desfăşurare şi implementare, şi în materializarea 5G, şi-au adus punctul de vedere. La momentul de faţă, compilând toate aceste poziţii, şi în preambulul lansării efective a licitaţiei pentru alocare de spectru 5G, asta se va întâmpla în /.../ 2019. Strategia care astăzi se materializează şi se conturează va fi promovată sub o hotărâre de guvern. De altfel, toate actele, sunt o serie de paşi de natură tehnică legală, dar toţi aceşti paşi, şi asta este important să vă menţionez dumneavoastră şi celor care ne ascultă, toţi aceşti paşi vor fi subiect de consultare publică, astfel ioncât toţi cei implicaţi, interesaţi, dorind să contribuie, pot să îşi spună punctul de vedere către cei ce pot gestiona această licitaţie.

Companii naţionale

Realizator: Apropo, de declaraţiile pe care le-aţi mai acordat în ultima vreme, chiar una auzită pe Radio România Actualităţi, vorbeaţi despre o serie de companii naţionale precum Poşta Română, Telekom, Radiocom, companii pe care le doriţi să fie pe o linie ascendentă. Chiar vorbeaţi ceva şi de investiţii. Ce se poate face?

Alexandru Petrescu: Fiecare dintre aceste companii deţine un potenţial uriaş, el se află evident în diferite stadii de evoluţie sectorială. Vorbim de Telekom, /.../ sunt o companie în care statul are un pachet de acţiuni minoritar care se pregăteşte alături de ceilalţi operatori de telefonie mobilă pentru această revoluţie a industriei în telecomunicaţii care este 5G, şi este într-o zonă de consolidare a business-ului. Vorbim de Radiocom care la rândul lui, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii este o companie cu un corp de experţi deosebiţi, oameni care au contribuit la tot ceea ce înseamnă difuzarea şi TVR-ului, şi undelor radio pentru societatea dumneavoastră, pentru Radio România, care este într-o poziţie... pentru a-şi materializa strategiile are nevoie de investiţii, şi alături de conducerea societăţii lucrăm la un model de finanţare care să le permită o creştere a capacităţii, şi de administrare, dar şi de materializare a business-ului, şi evident vorbim de Poşta Română, o companie extrem de importantă, strategică, care a beneficiat în cursul anului trecut, mai exact în toamna lui 2018, de o capitalizare, respectiv în valoare de 175 de milioane de lei datorii ale companiei, datorii istorice au fost supuse unui proces de conversie în acţiuni. În această poziţie, cu acesti noi /.../ într-un parcurs de asemenea de a securiza o linie de finanţare de la o bancă din România, /.../ de la una din instituţiile financiare internaţionale, pentru a trece şi a-şi materializa această filosofie de schimbare treceţi de la corespondenţă la coletărie, că de fapt în asta stă transformarea companiei, şi evident torul se întâmplă sub spectrul unei transformări digitale. Astăzi toţi în tranziţia de la analog la digital în tot ceea ce facem.

Realizator: Corect! Mă întorc de unde am plecat, România detine preşedinţia rotativă a Consiliului Europei, ştiu că pe 1 martie vă întâlniţi la Bucureşti cu miniştrii comunicaţiilor din statele europene. Nu mai avem timp acum dar voiam să obţin permisiunea dumneavoastră să discutăm după întâlnirea pe care o veţi avea cu omologii din UE despre ceea ce veţi discuta la Bucureşti. Vă mulţumesc pentru prezenţa la Apel Matinal.

Riscurile și consecințele consumului de droguri
România 19 Aprilie 2024, 08:10

Riscurile și consecințele consumului de droguri

Riscurile și consecințele consumului de droguri constituie tema unei campanii organizate de postul Radio România Actualități...

Riscurile și consecințele consumului de droguri
Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților
România 19 Aprilie 2024, 08:07

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților funcționează în mall-ul Grand Arena din București.

Primul centru de consiliere și informare antidrog destinat adolescenților
Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare
România 19 Aprilie 2024, 07:48

Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare

Marile spitale din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare, iar soluţiile se lasă aşteptate.

Spitalele din Timişoara se confruntă cu grave probleme financiare
Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul
România 19 Aprilie 2024, 07:45

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul

Admiterea României în Programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic național, iar țara noastră este tot mai aproape...

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic național, informează executivul
Ministrul Sănătății nu are motive să considere că rezultatele anchetei interne de la spitalul Sfântul Pantelimon n-ar fi corecte
România 18 Aprilie 2024, 22:33

Ministrul Sănătății nu are motive să considere că rezultatele anchetei interne de la spitalul Sfântul Pantelimon n-ar fi corecte

Comisia de anchetă a spitalului Sfântul Pantelimon a constatat că toate protocoalele şi procedurile terapeutice au fost...

Ministrul Sănătății nu are motive să considere că rezultatele anchetei interne de la spitalul Sfântul Pantelimon n-ar fi corecte
La Miercurea-Ciuc, Primaria îi va amenda pe cei care caută în gunoaie și le împrăștie
România 18 Aprilie 2024, 22:19

La Miercurea-Ciuc, Primaria îi va amenda pe cei care caută în gunoaie și le împrăștie

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunţat că persoanele care caută în gunoaie, lasă mizerie la centrele de colectare a...

La Miercurea-Ciuc, Primaria îi va amenda pe cei care caută în gunoaie și le împrăștie
Consiliul permanent al UDMR a validat listele de candidaţi pentru alegerile locale
România 18 Aprilie 2024, 21:51

Consiliul permanent al UDMR a validat listele de candidaţi pentru alegerile locale

UDMR va avea candidaţi pentru toate funcţiile din administraţia publică, inclusiv în afara Transilvaniei, în judeţele Bacău...

Consiliul permanent al UDMR a validat listele de candidaţi pentru alegerile locale
ANAF: Ghid pentru cei care obțin venituri din închirieri
România 18 Aprilie 2024, 21:46

ANAF: Ghid pentru cei care obțin venituri din închirieri

Sunt informații privind contractul de locațiune și înregistrarea fiscală a acestuia sau modalitățile de plată ale impozitului...

ANAF: Ghid pentru cei care obțin venituri din închirieri