Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Luni, 24 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Radio România Actualităţi

24 Noiembrie 2020
Vizualizari: 1053
Comentează add

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra

radio-romania-actualitati

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (24 noiembrie, ora 08:30) - Realizator: Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 a fost finalizată și va merge spre aprobare în Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru că este o problemă de siguranță națională, spunea președintele Klaus Iohannis, adăugând că în grupurile prioritare pentru vaccinare împotriva SARS-CoV-2 intră personalul din domeniul sănătății, ca și cel din centre rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției și personalul din domeniile-cheie esențiale pentru buna funcționare a societății. Între timp însă, la Suceava, spre exemplu, zonă puternic afectată în primăvară de pandemie, aflăm de la Direcția de Sănătate Publică că, din cei peste 6.000 de medici și asistente medicale, infirmiere și îngrijitoare, doar 3.000 de angajați ai sistemului sanitar s-au înscris pe lista de așteptare pentru noul vaccin. Invitatul "Apelului matinal" este, astăzi, doctor Gindrovel Dumitra, medic primar, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicină a Familiei și coordonator al Grupului de Vaccinologie. Bună dimineața!

Gindrovel Dumitra: Bună dimineața!
Realizator: Domnule doctor, de ce sunt, e adevărat, doar o parte din colegii dumneavoastră, din câte înțelegem, parcă reticenți la procesul de vaccinare anti-COVID?
Gindrovel Dumitra: Trebuie să spun că ar trebui să dăm nota corectă a acestei informații. Nu este vorba de nicio înscriere în procesul de vaccinare din partea personalului medical. Pur și simplu, s-a cerut o situație la nivel național în care s-a solicitat numărul de personal medical, respectiv cei care ar putea opta în acest moment pentru administrarea vaccinului. Asta nu înseamnă o înscriere. Oricine dintre cei care au optat sau, mă rog, au declarat în acest moment că nu se vor vaccina, pot să se vaccineze la momentul în care vaccinul va fi disponibil. Legat de explicația acestei reticențe, fără discuție, într-un fel sau altul ea este una naturală pentru personalul medical pentru că personalul medical, într-un fel sau altul, așteaptă acele informații, dovezi irefutabile, ca să spunem așa, care să demonstreze siguranța, respectiv eficacitatea. Or, în acest moment nu avem nicio declarație de presă, sigur că ele sunt foarte importante, care aduc foarte multă speranță, din partea firmelor producătoare și nu avem încă acele documente care se numesc rezumatul caracteristicilor produselor pe care le eliberează sau, mă rog, le pun la dispoziție firmele producătoare după ce sunt autorizate de către agențiile de reglementare. Deci, va trebui să mai dureze o perioadă de timp pentru că la momentul în care, repet, se va depune documentația la aceste organisme de reglementare și se va obține aprobarea, în acel moment, probabil că lucrurile vor sta altfel.
Realizator: Dar dacă ar fi altfel? Nu știu, în acest moment, să vă întreb pe dumneavoastră personal. Vă veți vaccina?
Gindrovel Dumitra: Eu am declarat și declar în continuare că mă voi vaccina cu acel vaccin care va fi aprobat de către aceste organisme de reglementare. Și aici mă refer la Agenția Europeană a Medicamentului, EMA pe scurt și la Food and Drug Administration în Statele Unite ale Americii, organisme care constituie într-un fel sau altul o garanție că acele documente sau acele vaccinuri au un produs de siguranță cunoscut, sunt sigure și, în același timp, sunt eficace./rjurubita/aionescu
Realizator: Dacă tot vorbeam şi de ceva reticenţă din partea unor persoane, există riscul unor efecte adverse? Sunt cele trei vaccinuri deja anunţate un tratament sigur, suficient de bine testat care ar putea fi administrat eventual şi copiilor? Asta din ce ştiţi dumneavoastră.
Gindrovel Dumitra: Până în acest moment, doar unul dintre vaccinuri a inclus în loturile de studiu persoane cu vârsta mai mare de 12 ani. Niciunul dintre ele nu a coborât sub 12 ani. Celelalte vaccinuri au mers de la 18 ani în sus. Din această perspectivă, putem spune că acel vaccin care este testat la grupa de vârstă 12-18 ani poate fi administrat şi acestei grupe, dar doar acel vaccin. În schimb, dacă mă întrebaţi acum legat de efectele adverse, sigur că ele la o lună după administrarea vaccinurilor par să fie efecte similare cu ale oricărui alt vaccin, pe care îl putem folosi în program naţional, de exemplu vaccinul gripal, ca să dau doar un exemplu. În schimb, organismele de reglementare au impus tuturor firmelor care doresc să obţină aprobare să facă dovada în primul rând a eficacităţii şi multe dintre ele, după cum aţi văzut, au făcut deja dovada eficacităţii, dar şi o perioadă de cel puţin două luni de urmărire a reacţiilor adverse după administrarea celei de-a doua doze. Debia după ce vom vedea sau, mă rog, va trece acest, vom parcurge acest timp, în acel moment vom putea spune care este /.../ de siguranţă în intervalul acestor două luni. Sigur că aceste vaccinuri pe de o parte vor urma încă un proces de urmărire, adică procesul de urmărire, atât al eficacităţii, adică al păstrării anticorpilor şi mai ales protecţia pe care o oferă împotriva bolilor va fi urmărită până la cinci ani în rândul persoanelor care au primit vaccinul în studiile clinice, iar din viaţa reală vom culege date de farmacovigilenţă privind reacţiile adverse pe care le poate raporta orice persoană care a fost vaccinată pe un site disponibil la ANM, Agenţia Naţională a Medicamentului din România, astfel încât să putem să estimăm la un moment dat care este impactul acestor reacţii adverse în populaţia generală. Repet, datele pe care le avem în acest moment ne spun că nu există reacţii adverse suplimentare. Ele sunt complet comparabile cu oricare dintre vaccinurile pe care le folosim acum în programul naţional.
Realizator: Dar în cazul în care cineva refuză vaccinarea, care de altfel nu este obligatorie, conform autorităţilor, ce se întâmplă, apare o problemă, există riscuri suplimentare?
Gindrovel Dumitra: Sigur că da, deci este foarte important. Noi acum ne gândim la această vaccinare din două perspective: pe de o parte beneficiul individual, pe de altă parte beneficiul colectiv. Beneficiul individual se referă la protecţia pe care o oferă o persoană care este vaccinată şi celălalt element foarte important îl reprezintă beneficiul colectiv. El se referă la persoanele care nu pot fi vaccinate, de exemplu poate ca vor fi contraindicaţii pentru anumite grupe la risc sau poate pentru - iacătă! - copiii sub vârsta de 12 ani nu avem în acest moment nici un fel de indicaţie de a fi vaccinaţi./ovidiu/aionescu/Ca atare, aceste grupe populaţionale vor trebui să fie protejate prin realizarea unui zid, zid care se poate executa vaccinându-se un număr cât mai mare de persoane. Bazându-ne pe acest număr bazat pe reproducere, pe care l-am tot amintit în aceşti ani, care în cadrul acestei boli, din fericire, este unul mic, estimăm că va fi nevoie de o acoperire vaccinară de 60-70% la nivel populaţional, astfel încât să putem să uităm de această pandemie sau să o transformăm într-un virus cu circulaţie sezonieră la fel cum sunt multe alte viroze banale pe care le întânlim anual. Deci, din această perspectivă, da, estre foarte important ca o persoană să se vaccineze pentru sine, dar în acelaşi timp şi pentru ceilalţi membrii ai familiei, respectiv pentru comunitate.
Realizator: Dar care sunt în standardele europene și ce poate implica un refuz? S-a evocat chiar și posibilitatea unor limitări de călătorie în străinătate sau, nu știu, chiar și alte restricții?
Gindrovel Dumitra: Sunt foarte posibile şi mai ales putem asista anul acesta la astfel de restricţii pentru că este într-un fel sau altul naturală dorinţa fiecărui stat de a-şi proteja membrii, ori în momentul în care, de exemplu, Marea Britanie sau Franţa sau Grecia, pentru că sunt aici aproape, vor obţine o acoperire vaccinală satisfăcătoare şi nu vor mai avea o circulaţie virală este cât se poate de natural ca aceştia să impună anumite reguli pentru cetăţenii care vin din state unde nu se doreşte, nu se atinge acest nivel de acoperire vaccinală şi atunci da, într-adevăr, s-ar putea să fie nevoie de, să zicem, un paşaport vaccinal sau eventual un buletin de boală, aşa cum se întâmplă şi în acest moment. Practic, pentru mine vaccinarea sau, mă rog, posibilitatea de a ne vaccina şi aceste informaţii care au apărut în ultima vreme reprezintă fără discuţie o rază de speranţă pentru obţinerea libertăţii pe care am avut-o anterior.
Realizator: Și o ultimă întrebare, va fi accesibil și disponibil vaccinul anti-COVID tuturor persoanelor interesate? Va putea fi distribuit rapid și eficient?
Gindrovel Dumitra: Părerea mea este că nu, pentru că, după cum vedeţi în acest moment, practic discutăm despre nişte grupe la risc, despre prioritizarea vaccinării. De ce? Pentru că vom avea un număr limitat de doze. Deci, cine nu va dori să se vaccineze cu atât mai bine, vom face loc altei persoane care va dori să se vaccineze, asta pe de-o parte. Pe de altă parte, în schimb, da, este foarte posibil să obţinem numărul de doze necesare, astfel încât să putem să vaccinăm întreaga populaţie, dar asta probabil la vară, la toamnă, adică ceva mai târziu.
Realizator: Vă mulţumesc pentru toate aceste informaţii! Invitatul "Apelului matinal" de astăzi a fost doctor Gindrovel Dumitra, medic primar, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicină a Familie şi coordonator al Grupului de Vaccionologie.
 
(PH)
 

Etichete apel matinalGindrovel Dumitra(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live