Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Apel matinal" - invitat Horia Constantinescu, președintele ANPC

Guvernul pregătește proiectul Ordonanței de urgență care va permite anumite măsuri de combatere a speculei în România.

"Apel matinal" - invitat Horia Constantinescu, președintele ANPC
Foto: RRA.

Articol de Radio România Actualităţi, 14 Iunie 2022, 11:14

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (14 iunie, ora 8:30) - "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican
Realizator: Guvernul pregătește proiectul Ordonanței de urgență care va permite anumite măsuri de combatere a speculei în România. Documentul va interzice practicarea unor prețuri nejustificat de mari și limitarea producției și a vânzărilor doar pentru a crește prețurile. De asemenea, se va interzice și acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și vânzărilor ulterioare la un preț crescut în mod artificial. Practic, odată adoptată, ordonanța va oferi statului pârghiile necesare pentru a interveni în situații excepționale de criză protejând astfel consumatorii și participnații corecți în piață de activitățile speculative. ANPC se va ocupa de aplicarea acestui proiect în relațiile între companii și clienții finali. Mai multe aflăm de la invitatul "Apelului matinal", Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Bună dimineața!
Horia Constantinescu: Bună dimineața!
Realizator: Care este acum situația și când vor putea intra în vigoare efectivă prevederile acestei ordonanțe?
Horia Constantinescu: Am avut inclusiv săptămâna trecută o întâlnire pe acest subiect la care au fost prezenți reprezentanții Consiliului Concurenței, reprezentanții instituției noastre și ai Mediului de Afaceri. Ne dorim cu siguranță să nu vorbim de un act normativ ce ar putea părea unora brutal, dar încercăm să atragem atenția asupra faptului că fără astfel de pârghii consumatorii, în situații excepționale de care vorbeați, rămân fără apărare. Dau un singur exemplu. În urmă cu doi ani de zile, măștile obligatorii puteau fi achiziționate de pe piață la prețuri absolut discreționare, în condițiile în care era obligatorie atât purtarea acestora, cât și schimbarea lor o dată la patru ore, depășind eventualele achiziții cu de câteva ori bugetul unei familii. Nu este normal să mai tranversăm astfel de situații, fie că vorbim de produse nonalimentare, fie că vorbim de produse alimentare, în general situațiile de criză nu trebuie să-i îmbogățească pe unii în detrimentul intereselor celorlalți.
Realizator: Și când vor putea intra în vigoare efectiv prevederile acestei ordonanțe?/mcimpoaca
Horia Constantinescu: Fluxul documentului, la nivelul guvernului, este, cu siguranță, responsabilitatea și modul în care cei de acolo vor termina tot ceea ce este necesar pentru a fi publicat. Așa cum spuneam, observațiile de săptămâna trecută, iată, cu siguranță s-ar putea să prelungească termenul. Sperăm, într-un termen mai mult decât rezonabil și scurt, să avem un astfel de document. Este un proiect demarat la nivelul primului-ministru și am convingerea că lucrurile vor fi prioritizate.
Realizator: Și, spuneți-ne, în ce condiții și cum se vor face controalele? Cine va fi vizat? Va exista, practic, o poliție a prețurilor, așa cum am citit?
Horia Constantinescu: Este mult spus o poliție a prețurilor, dar cu siguranță acestea vor fi monitorizate. Unii dintre primii chemați să aducă informația autorităților sunt cetățenii, pentru că au acces mult mai rapid și mult mai mult decât oricare dintre inspectorii oricărora dintre autorități. Deci, cu siguranță, acolo unde lucrurile vor fi semnalate vom fi prezenți și verificările vor fi demarate. Mai mult decât atât, nu este de neglijat participarea colegilor din ANAF, care vor avea acces la absolut toate informațiile financiare, și ca istoric, și ca prezent.
Realizator: Pentru început, nu știu, aveți o listă de produse vizate?
Horia Constantinescu: Există menționat clar în actul normativ faptul că prin hotărâri dinstincte se va comunica lista produselor vizate și a perioadei pentru care acestea vor fi monitorizate. Lucrurile se pot schimba, gândiți-vă că saltul de la măști, așa cum vă spuneam, la ulei sau la combustibil, /.../ esențiale vieții consumatorilor, pot avea valențe diferite ca prioritate în perioadele pe care, cu siguranță, noi ni le dorim. Este un act ce doar poate fi activat, un act normativ ce poate fi activat în situații de criză, pe care sperăm nu numai să le depășim, dar, mai mult, să nu ne mai confruntăm cu ele.
Realizator: Și când spunem "prețuri nejustificat de mari", ce înseamnă asta? La ce să ne uităm?
Horia Constantinescu: Haideți să vă dau un exemplu. Dacă un operator economic, ca adaos comercial într-o perioadă, să spunem, ce poate fi analizată ca istoric financiar, practica, așa cum spuneam, un adaos de, nu știu, 300%, să spun, este total greu de imaginat de ce fix într-o perioadă, nu știu, asimiliată celei pandemice sau celei de război, aplică un adaos comercial de 3.000%, fără să se fi modificat nimic. Despre aceste situații vorbim. Este adevărat, comerțul este liber, dar trebuie, în același timp, să ne gândim să nu fie decontată îmbogățirea unora pe spinarea celor care, iată, tranversează perioade complicate de care discutăm.
Realizator: Și, din punctul dumneavoastră de vedere, există acum o explicație pentru aceste creșteri rapide de prețuri, care generează și riscul de speculă?/abranescu
Horia Constantinescu: Cu siguranță, nu-l... Sunt convins că vă gândiți la situația carburanților.
Realizator: Exact.
Horia Constantinescu: Este o problemă ce trebuie atent analizată, pentru că așa cum se observă pe /..../, nu vorbim de unul-doi operatori economici ce au crescut prețurile, vorbim de o creștere a prețurilor în întreaga industrie de profil. Lucrul acesta cu siguranță va trebui analizat pentru a stabili clar dacă sunt justificări. Din discuțiile pe care le-am avut cu unii dintre operatorii economici, aceștia invocă o creștere a procesului de rafinare și a energiei necesare pentru ca acesta să fie înfăptuit. Cu siguranță lucrurile sunt atent supravegheate de oricare dintre autorități. Vom analiza și noi oportunitatea de demararea unor acțiuni de control, dar iată, la momentul la care actele normative ne vor da pârghii în plus față de cele pe care le avem acum.
Realizator: Dar ce sarcini revin inspectorilor ANPC și, bineînțeles, cât de mari vor fi amenzile?
Horia Constantinescu: Amenzile au fost propuse procentual din cifra de afaceri. La acest moment se iau în calcul și alte variante, inclusiv cele de confiscare a veniturilor realizate și a mărfurilor aflate ca obiect al acțiunii respective, acțiunii comerciale comerciale respective. Varianta finală o să fie cea dată de Parlament după ce actul normativ al Guvernului va fi transmis către aceștia.
Realizator: Pe final mai am o întrebare legată acum așa de începutul vacanțelor, de începutul concediilor pentru că mulți vor ajunge pe litoral. Ce acțiuni veți continua să faceți acolo. Cât de liniștiți să stea turiștii care ajung pe litoralul românesc?
Horia Constantinescu: Demarăm undeva la nivelul zilelor următoare. Intenția noastră este ca de pe 15, adică de mâine, până pe 15 august să fim prezenți într-un comandament pe litoral, așa cum a fost aproape în fiecare an. Vom fi prezenți în zona Mangalia și stațiuni adiacente acesteia până la Vama Veche. Vom fi prezenți în Costinești și cele două Eforii, vom fi prezenți în Constanța pentru a acoperi Mamaia și Năvodari, vom fi prezenți în Tulcea și la Sulina, pentru a fi convinşi că acoperim întreaga Dobrogea. Vor fi colegii detașați din țară, acțiunile vor fi de evaluare a istoricului, amenzilor aplicate operatorilor economici. Pe cei pe care i-am mai sancţionat, sau mai considerat în trecut cu siguranţă o să-i vedem într-un fel, iar pe cei ce vin pentru prima oară în zonă pentru a desfăşura activităţi comerciale îi vom trece printr-o evaluare, consiliere şi abia după aceea, dacă aceştia nu o să respecte, îi vom sancţiona. Ne dorim să eliminăm înaintea demarării sezonului toate pericolele potențiale pentru un sejur turistic relaxat al consumatorilor pe zona de litoral și zona Tulcei. Cu siguranță vom avea acțiuni atât pe zi, de noapte, cât și în weekenduri, tocmai pentru a fi siguri că întreaga paleta de servicii /.../.
Realizator: Vă mulţumim pentru toate aceste precizări. Invitatul "Apelului Matinal" a fost Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie
România 28 Martie 2024, 17:31

Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie

Problemele au contribuit la producerea accidentului grav de circulație în care tânărul Iorgulescu a omorât un om, a mai spus...

Avocat: Mario Iorgulescu suferă de leziuni cerebrale din copilărie
Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene
România 28 Martie 2024, 16:26

Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene

Pe Aeroportul Otopeni, cel mai mare din ţară, se reconfigurează porţile de control din Terminalul Plecări, iar la Ministerul...

Ultimele pregătiri înainte de intrarea României în spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene
Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de plafonare a RCA
România 28 Martie 2024, 16:19

Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de plafonare a RCA

Plafonarea era valabilă până la finalul acestei luni, dar acum ea se aplică până la 30 iunie 2024.

Guvernul a aprobat prelungirea perioadei de plafonare a RCA
Autoritățile verifică o posibilă scurgere de gaze în zona localităţii Crişeni
România 28 Martie 2024, 16:15

Autoritățile verifică o posibilă scurgere de gaze în zona localităţii Crişeni

Primele probleme au fost semnalate de furnizorul local de gaz, care a alertat autoritățile și a anunțat că de vină nu este...

Autoritățile verifică o posibilă scurgere de gaze în zona localităţii Crişeni
Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile controlul judiciar pentru preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu
România 28 Martie 2024, 15:37

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile controlul judiciar pentru preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu

După ce a fost pus sub acuzare, Iulian Dumitrescu a anunţat că demisionează din toate funcţiile pe care le deţinea în PNL, şi...

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile controlul judiciar pentru preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu
Două cutremure slabe s-au produs în zona Moldovei
România 28 Martie 2024, 15:34

Două cutremure slabe s-au produs în zona Moldovei

Primul s-a înregistrat în judeţul Neamţ, la o adâncime de aproape 13 kilometri, iar cel de-al doilea în Bacău, la o adâncime...

Două cutremure slabe s-au produs în zona Moldovei
Biletele CFR se scumpesc de la începutul săptămânii viitoare
România 28 Martie 2024, 12:35

Biletele CFR se scumpesc de la începutul săptămânii viitoare

Ultima scumpire a fost făcută de compania de transport cu trenul în luna decembrie a anului trecut.

Biletele CFR se scumpesc de la începutul săptămânii viitoare
Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale
România 28 Martie 2024, 12:22

Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale

În prezent, în cazul energiei electrice, clienţii plătesc 60 de bani pentru un consum mai mic de 100 de kw/h şi 80 de bani...

Guvernul va menţine până în primăvara anului viitor plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale