Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal. Invitat, Florin Pogonaru, președinte al AOAR

"Apel Matinal" - Invitat: Florin Pogonaru, președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

Apel matinal. Invitat, Florin Pogonaru, președinte al AOAR
Foto arhivă

Articol de Radio România Actualităţi, 02 August 2022, 09:15

Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican - Premierul României a cerut, în ultima ședință de guvern, ministrului de externe să intensifice acordarea vizelor pentru lucrători străini, întrucât solicitarea de la mediul de afaceri este de aproximativ 100.000 de oameni, cu mult peste cota anuală din anii anteriori.

Se caută urgent soluții la lipsa de personal din mai multe domenii, o rezolvare care însă riscă să se permanentizeze în viitorul apropiat, pentru că forța de muncă de la noi are două fluxuri, unul dinspre România spre Occident și altul dinspre țări non-europene, din Asia mai ales, spre România.

Invitatul "Apelului Matinal" este astăzi Florin Pogonaru, președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România. Bună dimineața!


Florin Pogonaru: Bună dimineața!


Realizator: Ce fel de presiuni sunt exercitate pe piața muncii de la noi?


Florin Pogonaru: În primul rând, avem presiunea salariilor mici pe care antreprenorii pot să le plătească în România în raport cu salariile din Uniunea Europeană. De ce salarii mai mici la noi? Nu pentru că ar fi vreo patologie și antreprenorul român nu vrea să plătească, ci pentru că avem o economie cu valoarea adăugată foarte mică, o economie de lohn, în care marja din care plătești salariul și îți faci profit este foarte redusă. Deci, ăsta e primul tip de presiune care determină fluxul de care vorbeați, fluxul de plecare a muncitorilor români din țară. Sigur, există și presiuni conjuncturale. De exemplu, faptul că la un moment dat anume sectoare merg mult mai bine, de exemplu, construcțiile, HoReCa s-a trezit și așa mai departe, face ca în acest moment să fie o cerere foarte mare de forță de muncă. Atrag însă atenția că fenomenul e înșelător, pentru că, de exemplu, în industria prelucrătoare într-adevăr antreprenorii au aplicat pentru forță de muncă necalificată în primul rând din Asia, dar între timp conjunctura s-a schimbat, vânzările au căzut foarte mult, producția scade și, ca atare, și nevoia de forță de muncă din Asia scade, asta după începutul războiului din Ucraina, dar sperăm ca acest fenomen să treacă. Și ultima presiune de care aș vrea să vorbesc este presiunea creată de PNRR și finanțările europene care urmează să vină. Este clar pentru toată lumea că în perioada următoare va fi nevoie de foarte mult, vor fi bani, dar e nevoie de foarte multe resurse, în primul rând de resurse de forță de muncă. Și într-adevăr orice antreprenor, când inventariază unde nu va avea resurse, constată că la forța de muncă stă cel mai rău.


Realizator: Dar unde este deficitul de forță de muncă cel mai mare? Ați spus dumneavoastră construcții, HoReCa.


Florin Pogonaru: Știți cum este? Discutăm pe domenii diferite. Deci, discutăm de forță de muncă necalificată și forță de muncă, să spunem, semicalificată și calificată. Lucrurile stau cam așa, în momentul de față într-adevăr este deficit mare în construcții, HoReCa, parțial în industria prelucrătoare, ramurile care mai merg bine încă în criză. Când ne ducem spre forță de muncă semicalificată începem să vedem că forța de muncă din Asia nu mai poate satisface cerințele industriei românești. Aici, probabil, trebuie să menționăm cam cum arată, de fapt, în momentul de fapt industria românească. Industria românească s-a dotat în ultima vreme cu echipamente foarte moderne și are nevoie de forță de muncă care să știe să utilizeze aceste echipamente. Să nu vă închipuiți că asta înseamnă nu ştiu ce tineri cu cursuri IT și așa mai departe, pur și simplu, vin copiii ăştia ieşiţi de pe băncile şcolii în firme, vine de la cel care a furnizat mașina un specialist, îi învață timp de o săptămână să lucreze și, nici nu vă dați seama, abilitățile lor de a utiliza calculatorul deodată înfloresc la locul de muncă. Deci, ce vreau să spun este că avem un altfel de fizionomie a industriei românești, în care este nevoie de utilizatori cu competențe digitale.


Realizator: Şi totuşi între Asia se îndreaptă majoritatea intențiilor celor care vor să angajeze, inclusiv guvernul caută soluții acolo, după cum spuneam și noi la început.


Florin Pogonaru: Din păcate, asta se referă numai la forţa de muncă necalificată. Într-adevăr începem, de exemplu, pentru Nepal am început să punem condiţii să obţinem o forţă de muncă semicalificată, dar, încă o dată, echipamentele și timpul de producţie modernă încep dinspre Europa, România, spre ţări precum Bangladesh, Nepal şi așa mai departe, deci, m-ar mira ca de acolo să putem aduce forța de muncă necesară industriei prelucrătoare. Da, putem aduce forţă de muncă necalificată pentru construcții, HoReCa, unele activități din industria prelucrătoare.


Realizator: Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că în momentul în care România va fi țară membră Schengen, atunci vom pierde și această forță de muncă importată. Cum s-ar putea evita această situație?


Florin Pogonaru: Da, este o mare problemă. Uitaţi, ca antreprenori, organizezi cursuri, faci cheltuieli pentru pregătirea forței de muncă, când începe să funcționeze, forța de muncă îți pleacă și nu poţi să o reții. Sigur, una din soluțiile pe care am văzut-o este că, în contractele cu agențiile de forță de muncă din țările respective, cei pe care îi angajăm se obligă să nu schimbe antreprenorul, dar asta rămâne o problemă. S-au găsit mici soluții, în sensul că la locul de muncă ești stimulat și ai bonusuri pe măsura vechimii în muncă și așa mai departe, care mai pot să țină la locurile de muncă din România forța respectivă de muncă.


Realizator: Dar apropo de soluții, cum și-ar putea reveni piața forței de muncă autohtonă?


Florin Pogonaru: În primul rând, avem niște lucruri care sunt defecte. Înainte de a vorbi de defectele din învățământul nostru profesional - și acelea sunt destule -, este la nivelul populației, nu mai există mândria meseriei, mândria că ai făcut o școală profesională; toată lumea vrea o patalama care nu înseamnă nimic. Asta este o primă chestiune. A doua chestiune este ceea ce spuneam, trebuie făcută o cultură a digitalizării, de la Bacalaureat, de la proba aceea de competențe digitale. La ora actuală, oricine ia proba de competențe digitale, ajunge să te prezinți la examen, să deschizi ușa la sala de examen și ai luat proba respectivă. Nu merge așa. Trebuie, încet, încet, să creezi cultura digitalizării. Noi am lansat, AOAR-ul, împreună cu Dedeman, de exemplu, în 80 de licee centre de învățat să se utilizeze imprimantele 3D. Este un alt fel de cultură, meseriașii viitorului nu mai sunt cu dalta și ciocanul, asta vreau să spun, sunt meseriași care utilizează, trebuie să utilizeze imprimantele 3D și echipamentele moderne. Ăștia n-o să ne vină în perioada următoare din Asia, de acolo ne vine forță de muncă necalificată. Haideți să ne concentrăm pe această cultură a digitalizării. Haide, de exemplu, statul să dea stimulente pentru muncitorii români care au abilitatea utilizării mașinilor și lucrează acum în străinătate, vor să se întoarcă, hai să-i scutim, de exemplu, de impozitul pe salarii și, odată întorși în țară, să formeze în jurul lor ucenici care să știe să utilizeze echipamentele moderne, de exemplu.


Realizator: Vă mulțumim pentru toate aceste precizări. Invitatul "Apelului matinal" a fost Florin Pogonaru, președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate
România 26 Aprilie 2024, 19:15

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate

Ziua Veteranilor de Război va fi marcată luni printr-o serie de manifestări organizate în ţară şi în străinătate - anunţă...

Ziua Veteranilor de Război marcată prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate
”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
România 26 Aprilie 2024, 19:00

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că Executivul are bani pentru plata pensiilor şi a salariilor.

”Sunt bani pentru toate, este un mecanism foarte clar, an de an se întâmplă acest lucru”
Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
România 26 Aprilie 2024, 18:54

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti

Peste 5.000 de tineri din ţară şi-au cumpărat bilete pentru cele patru zile ale festivalului de muzică din Costineşti care...

Peste 5.000 de tineri din ţară sunt așteptați la festivalul de muzică din Costineşti
Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
România 26 Aprilie 2024, 18:47

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise, cofinanţată prin programul Erasmus al Comisiei...

Caravana de informare şi prevenire a consumului de substanţe interzise a ajuns în judeţul Hunedoara
Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne
România 26 Aprilie 2024, 18:44

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne

Peste 1.500 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne se alătură, de astăzi,...

Peste 1.500 de noi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceale ale Ministerului de Interne
Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac
România 26 Aprilie 2024, 17:38

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac

Meteorologii avertizează că este risc însemnat, de gradul trei din cinci, de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri...

Risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, la Bâlea Lac
Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment
România 26 Aprilie 2024, 17:33

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment

Ajutorul de restructurare a TAROM de 80 de milioane de euro, pe care Comisia Europeană îl va aproba în câteva zile, va...

Ajutorul de restructurare a TAROM va permite salvarea companiei de la faliment
ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor
România 26 Aprilie 2024, 17:13

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor

Autorităţile sanitare ne îndeamnă să fim atenţi la ce produse cumpărăm pentru masa de Paşte, deoarece, din neatenţie, putem...

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor