Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 12 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Radio România Actualităţi

16 Decembrie 2020
Vizualizari: 1379
Comentează add

Apel matinal. Invitat: Florin Jianu

radio-romania-actualitati

 Preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Florin Jianu. Foto: https://www.facebook.com/florin.jianu.5

RADIO ROMÂNI ACTUALITĂŢI (16 decembre, ora 8:28) - Realizator: Carta Albă a întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România 2020 se lansează, astăzi, într-o sesiune organizată on-line în condiţii de pandemie. Ediţia cu numărul 18 reuneşte opiniile a 700 de antreprenori şi va prezenta situaţia de ansamblu a mediului de afaceri în anul 2020, efectele COVID asupra activităţii IMM-urilor şi difcultăţile cu care se confruntă acestea. Mai multe aflăm acum de la invitatul de astăzi al Apelului matinal, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Bună dimineaţa!

Florin Jianu: Bună dimineaţa! Mulţumesc pentru invitaţe!
Realizator: Şi noi vă mulţumim că aţi acceptat invitaţia noastră! Aveţi adunate punctele de vedere a 700 de antreprenori. Ce v-au spus aceştia?
Florin Jianu: Carta Albă a IMM-urilor este o lucrare de referinţă a sectorului IMM, este aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, al 18-lea raport. Carta Albă a IMM-urilor se regăseşte în principalele publicaţii europene ale Comisiei Europene, ale Băncii Mondiale în ceea ce înseamnă semestrul european. Lucrurile s-au schimbat radical în acest an. Noi o lansăm atât de târziu, pentru că practic am făcut de două ori cercetarea, am realizat o cercetare la începutul anului şi lucrurile arătau într-un anumit mod, iar la sfârşitul anului, refăcând întrega cecetare, pentru că nu puteam să ieşim cu acele date, lucrurile s-au schimbat teribil. Aş da câteva exemple: dacă în anul 2019 principalele probleme ale mediului de afaceri erau lipsa personalului, deci angajarea, pregătirea şi menţinerea personalului sau birocraţia şi inflaţia, acum pe primele trei locuri ca probleme sunt incertitudinea evoluţiilor viitoare, scăderea cererii interne şi suspendarea temporară a activităţii datorită situaţiei COVID. Deci, lucrurile s-au schimbat radical în ceea ce înseamnă mediul de afaceri.
Realizator: Şi cum s-au adaptat în contextul crizei sanitare?
Florin Jianu: Sigur, oportunităţile pe care IMM-urile le-au găsit în acest an au fost legate de creşterea cererii pe piaţa internă, deci foarte mulţi s-au adresat sau şi-au schimbat focusul pe piaţa internă, şapte din zece IMM-uri. Şase din zece IMM-uri folosesc noi tehnologii, deci iată tehnologia informaţiei în această perioadă în care interacţiunea socială a fost mai scăzută. Asimilarea de noi produse şi din ce în ce mai multe IMM-uri au apelat la aceste instrumente oferite de către stat, adică IMM Invest, capital a lucru, şomaj tehnic sau kurzarbeit şi aşa mai departe.
Realizator: IMM-urile sunt practic o coloană de susţinere a economiei, iar evoluţiile economice nu par să indice, deocamdată, o perspectivă favorabilă. Cum vedeţi reacţia autorităţilor la criză?
Florin Jianu: Reacţia autoritătilor la criză trebuie să fie pe măsura problemelor semnalate de către mediul de afaceri. Dacă şapte din zece IMM-uri ne spun în Carta Albă că situaţia va evolua negativ, că va fi mai proastă situaţia economică în perioada următoare, atunci statul trebuie să intervină şi prin Programul naţional de relansare şi rezilienţă, şi prin cadrul multianul 2021-2027. Este nevoie de o restartare a economiei româneşti, de o recâştigare a competitivităţii, să nu pierdem foarte multe locuri de muncă şi să reinventăm dn ce în ce mai multe sectoare.
Realizator: Referindu-ne la sursele de finanţare, mai sunt acum disponibile fonduri pentru micile afaceri şi întreprinderi?
Florin Jianu: La acest moment este activă Măsura 3 pe care Ministerul Economiei o implementează. Aşa au fost ele denumite, Măsura 1 fiind cea de capital de lucru de 2.000 de euro, Măsura 2, tot de capital de lucru de până la 150.000 de euro. Acestea au fost închise deja, acum se semnează contracte şi se fac plăţi. Iar Măura 3 se referă la investiţii de până la 200.000 de euro. Sigur că trebuie trasă linie la sfărşitul anului, la începutul anului viitor, făcută din nou o analiză şi să vedem dacă mai este nevoie. Eu cred că mai este nevoie de capital de lucru, să încercăm să redeschidem câteva linii care să aibă în vedere stimularea consumului, deci reluarea încet-încet a unui comportament normal şi odată cu începerea vaccinării în rândul populaţiei.
Realizator: Pentru că tot aţi amintit de anul viitor, ce ne aşteaptă în 2021? Ce arată estimările dumneavoastră, ale Consiliului Naţional al Întrerpinderilor Private Mici şi Mijloci?
Florin Jianu: Să ştiţi că estimările sunt în dinamică. Dacă noi toţi, şi aici mă refer bineînţneles ca fanion, ca atribut fanion la statul român, la Guvernul României, la noul Parlament, dacă se vor lua măsuri rapide şi cei 30 de miliarde de euro acordaţi României vor ajunge rapid în economia reală şi pe modificări profunde ale sistemului economic, atunci dinamica va fi pozitivă. În acest moment, însă una din două IMM-uri ne semnalează în Carta Albă a IMM-urilor că şi-au redus activitatea în ultimul an. Deci, unul din două, ceea ce este dramatic. Asta nu înseamnă că ele s-au închis, suspendat şi aşa mai departe, nu, ci pur ş simplu şi-au redus activitatea cu un anumit procent.
Realizator: Este ştiut că pandemia a afectat întreaga Europă. Cum am performat în Româna comparativ cu celelalte state europene?
Florin Jianu: Dacă ne referim la ceea ce au însemnat intervenţiile în economie, intervenţiile diferă şi de puterea fiecări ţări în parte, dar ele au fost cumva pe aceleaşi paliere, adică ne referim la ceea ce înseamnă şomajul tehnic sau kurzarbeit cu muncă flexibilă, la capital de lucru pentru IMM-uri. Un lucru pe care l-am sesizat pozitiv a fost aşa o modernizare a economiei româneşti pe repede înainte. Am văzut faptul că, am măsurat în Carta albă a IMM-urilor faptul că nouă din zece IMM-uri au început să folosească computerele, laptopurile şi aşa mai departe. Deci este un lucru îmbucurător că din ce în ce mai multe IMM-uri trec în zona digitală. Asta aşteptăm şi ca reformă şi din partea statului. Pentru că m-aţi întrebat de diferenţe, diferenţa în statele vestice este că ele aveau un sistem foarte digitalizat, foarte bine pus la punct şi asta aşteptăm şi noi din partea statului şi atunci, încet-încet, să ne focusăm toată atenţia spre mediul de afaceri, nu spre birocraţie.
Realizator: În final vă întreb unde vor putea fi urmărite discuţiile? Vor fi acestea deschise publicului şi să ne spuneţi şi cine vor fi invitaţi?
Florin Jianu: Da, discuţiile sunt deschise publicului, sunt pe contul de Facebook al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Avem invitaţi, bineînţeles, pe autorul Cartei Albe a IMM-urilor, profesorul Nicolescu, dar şi pe domnul ministru al fondurilor europene, domnul ministru Boloş, şi colegul nostru, domnul ministru al economiei, domnul Virgil Popescu.
Realizator: Vă mulţumim pentru toate aceste precizări!
 
(PH)
 

Etichete apel matinalFlorin Jianu(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live